Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

30 April 2015

Mei, festivalmaand in Boedapest

Palinkafestival
Mei is festivalmaand in Boedapest. Het begint op de eerste mei groots met een spectaculaire luchtshow en Formule-1 auto’s rond de Donau-oevers en de bruggen in het centrum van de stad en met een feest in het Stadspark achter het Heldenplein met muziek en kraampjes met ambachten en handwerk. Maar er zijn in de maand mei ook heel veel kleine festivals, varierend van locale buurtfeesten en musea die speciale evenementen organiseren tot het jaarlijkse stripboeken-festival in de Joodse Wijk en diverse brood-, bier- en wijnevenementen. Het is kortom weer lekker lente: podia met Hongaarse bands en artiesten,  kraampjes met eten en drinken, en massa’s mensen die slenteren en zich vermaken. Een overzicht:

1 mei, Tabánfestival
Het jaarlijkse buurtfeest van het Tabán district (de wijk ingeklemd tussen de Burchtheuvel en de Gellért heuvel) met gratis optredens van allerlei artiesten in het park aan de voet van de Erzsébet brug. 

2 mei Óbudadag
Het buurtfeest van Oud Boeda, het district waar het ooit allemaal begon. Op en rond het oude Hoofdplein (Fő tér) aan de voet van de Rákóczi brug zijn diverse podia en wordt de hele dag gefeest. 

7-10 mei Pálinkafestival
Palinka is de Hongaarse sterke drank, meestal gestookt van pruimen of abrikozen, maar ook van ander fruit als peren of kersen. Het hele weekeinde zijn er in het Stadhuispark in het centrum van de stad (naast het Deák tér) gratis concerten en presenteren pálinkaproducenten hun brouwsels. Misschien niet iets voor ’s ochtends vroeg. 

8-10 mei: Rosaliafestival
Een wijnfestival waar wijnhuizen hun rosé en mousserende wijnen presenteren. In de Gesztenyéstuin bij het MOM winkelcentrum in Boeda. Behalve wijn zijn er gratis optredens van artiesten (waaronder op vrijdagavond om acht uur Boggie, de Hongaarse kandidaat voor het Eurovisiesongfestival) en allerlei stalletjes. In het aanpalende Boedapest Congres Centrum is een grote wijnshow (toegang niet gratis). 

10 mei: Stripboekfestival
De grootste stripboekenhappening van Hongarije wordt alweer voor de elfde keer georganiseerd, met een markt, optredens, theater en ontmoetingen met en tussen kunstenaars. Uit Nederland is striptekenaar en illustrator Typex aanwezig wiens strip over Rembrandt in het Hongaars is vertaald. Toegang: 600 forint. 10.00 tot 18.00 in de Dürer Kert, Pest XIV. Ajtósi Dürer sor 19-21,

9-10 mei: Brood en gebakfestival
De naam zegt het al. Op de pleinen van het grote Paleis op de Burchtheuvel presenteren Hongaarse bakkers en banketbakkers hun deegwaren, gebakjes, koekjes en wat dies meer zij. Er zijn ook allerlei folklore dansshows en traditionele muziekoptredens.

16-1:7 mei Museumfestival
Gratis optredens, workshops en nog veel meer in de tuin van het Nationaal Museum in Pest (Múzeum körút 14).

16-17 mei: Romeins festival
Op het jaarlijkse Floráliafestival probeert het Aquincummuseum in Óbuda de Romeinse tijd tot leven te wekken. Er zijn onder meer gevechtsdemonstraties van en met Romeinse soldaten, gladiatoren en Keltische strijders, en demonstraties van ambachten en handwerk uit de Romeinse tijd. Verder is er Romeins theater. 

15-17 mei: Belgisch bierfestival
Belgische brouwerijen presenteren in totaal 196 verschillende bieren, dus als je daar geen bier vindt dat je lekker vindt? In de Bálna (Walvis) aan de oever van de Donau (Fővám tér 11-12), 

21-24 mei: Gourmetfestival
Een hele reeks Hongaarse toprestaurants presenteren hun kookkunsten in het Millenáris Park in Boeda (naast het Mammut winkelcentrum). Centraal staat dit jaar de paprikás csirke (kip in paprikaroomsaus), waar Hongaarse topkoks een nieuwe draai aan zullen geven. Voor wie daar niet van houdt: er zijn ook allerlei andere dingen te proeven. Zowel de Hongaarse Michelinrestaurants als de beste restaurants op het platteland sturen een kok. Een dagkaart kost €12, een pas voor alle dagen €25. Dagkaart en pas geven recht op onder meer een gratis wijnglas, koffie en een gourmettijdschrift, maar voor het eten tijdens het festival moet apart worden betaald.

No comments: