Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

15 April 2015

Gratis WiFi in Budapest

Smart phones zijn geweldig, maar international roaming kosten kunnen, ook binnen de EU, achteraf een aardige domper zijn op de vakantiepret. Gelukkig ben je in Budapest zelden ver van een plek waar je gratis het internet op kunt, want de stad heeft in vergelijking met andere steden een enorm aanbod aan WiFi hotspots, zowel binnen als in de open lucht.

Een gratis WiFi-verbinding is tegenwoordig haast een standaardservice van ieder zichzelf respecterend café of restaurant in de stad. Gezien de voorliefde van Hongaren om hun zaken niet op kantoor, maar in een café af te wikkelen (er worden complete taalcursussen aan cafétafels gegeven), moet je als café wel, wil je je klanten niet verliezen.
Gratis heeft soms overigens wel beperkingen: de verbindingen zijn wel geschikt voor het lezen van e-mails of iets opzoeken op het internet, maar de bandbreedte is vaak niet genoeg voor het bekijken van youtube-video's, om maar iets te noemen. Soms zit er ook een daglimiet op de verbinding.
De website wificafespots geeft een overzicht van cafés overal in Boedapest en de kwaliteit van verbinding die ze bieden. Wificafespots heeft ook een app, waarop je - niet alleen in Boedapest, maar ook in andere steden - kunt zien of er een hotspot in de buurt is. De lijst is overigens zeker niet compleet, en ze stellen het op prijs als mensen nieuwe plekken aan hen melden.
Wifi in cafés is uiteraard in de eerste instantie bedoeld voor de klanten, en daarom zijn zulke verbindingen meestal beveiligd  met een wachtwoord dat de bediening je geeft als je erom vraagt. Vaak staat het wachtwoord ook voor of achter in het menu op of ergens op een bord op de de muur. Niet overal is een pass word nodig, trouwens. Ketens zoals McDonald's, Burger Kings, Starbucks en Coffee company in de stad bieden bijvoorbeeld allemaal WiFi zonder wachtwoord. Ook een groot aantal kleinere cafés zien het nut van een wachtwoord niet.

Voor wie draadloos wil internetten zonder meteen vast te zitten aan een kop koffie is een café of restaurant uiteraard geen oplossing. Maar er zijn genoeg andere plaatsen:
- Grote winkelcentra zoals Westend, Mammut en Lurdy ház 
- De Déli, Nyugati en Keleti treinstations (plus, voor wie de stad uit wil) 770 treinen van de Hongaarse spoorwegen)
- Liszt Ferenc vliegveld (alleen handig bij aankomst en vertrek, maar toch).
- Het Mechwart liget (een klein park) en de Lövöház utca in het tweede district. De verbinding is beperkt tot een half uur per dag voor toeristen. Bewoners van de wijk krijgen een speciale kaart, waarmee ze er twee uur per dag gebruik van kunnen maken.
En dan kun je natuurlijk ook nog gewoon scannen of er ergens een verbinding binnen bereik is. Gezien het enorme aanbod is de kans groot dat dat het geval is.

No comments: