Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

20 May 2015

De Grote Markt, voor wie van lekker eten houdt

Grote Markt, Boedapest
Goulash en paprika. Daarmee houdt de kennis van de meeste buitenlanders over de Hongaarse keuken wel op. Voor wie meer wil weten over die keuken is een culinaire wandeling over de Grote Markt aan de Pestzijde bij de Szabadságbrug een goede plek om te beginnen. Het is een feest om tijdens die wandeling typische producten te vergaren en die na afloop op een bankje in de zon in een kleine picknick op te eten.
De kramen op de markt verkopen min of meer alles dat Hongarije traditioneel en minder traditioneel te bieden heeft, van groente, fruit, peulvruchten en gerookte kazen tot wilde paddenstoelen, worsten, vis, vlees, wild, zuurwaren, brood en gebak en kruiden.
Hoewel je tegenwoordig het hele jaar door tomaten en courgettes kunt krijgen, wordt er in Hongarije veel meer  dan in Nederland nog met de seizoenen meegekookt. Dat zie je op de markt. Mei biedt enorme bergen asperges, aardbeien en enorme radijzen. Dan komen de zoete kersen en morellen van de vroege zomer, gevolgd door watermeloenen, pruimen, bergen tomaten en vroege appels en een lichtgroene dikke courgetteachtige groente die in slierten gesneden met zure room en dille wordt gestoofd. In de winter voeren allerlei koolsoorten en wortelgewassen de boventoon. Vooral oudere huisvrouwen maken zelf nog in, en kopen in het seizoen dan ook enorme hoeveelheden.
Wat daar in het oog springt, zijn de bergen vlees, spek en varkensvet bij de slagers. Maar wie even verder kijkt, ziet dat die slagers ook ruim in het orgaanvlees zitten: Hongaren schuwen het eten van pens, lever of longen niet. Zelfs varkenskoppen en de klauwen van kippen vinden aftrek. En ganzen en niet te vergeten enorme ganzenlevers. De kritiek op het vetmesten van ganzen is in Hongarije nog niet echt doorgedrongen. Veel van de 'Franse' ganzenlever komt tegenwoordig van Hongaarse boeren.
De visafdeling in de kelder biedt een keur aan zoetwatervissen, waaronder aquaria met levende karpers, en even verderop zitten de zuurwinkels die iedere denkbare groente in ingemaakte vorm aanbieden, hetzij in zuur ingelegd, hetzij gefermenteerd. Je vindt er zuurkolen die in hun geheel in het vat zijn gegaan en gefermenteerde augurken met hun eigen, zuur-zoute smaak.
In een aparte afdeling bieden producenten van het platteland hun eigen waren aan: robuust smakende schapen- en geitenkazen, verse melk zo uit de koeltank, kruiden en groenten uit eigen tuin, thuis gekookte jams en geweckte sausen en wilde paddenstoelen. Onontkoombaar zijn ook de kramen met paprikapoeder. Die kramen zelf zijn behoorlijk toeristisch, maar het paprikapoeder is een onmisbaar ingrediënt in Hongaarse worden en natuurlijk in de gulyás, zoals goulash eigenlijk heet.
Waarmee we weer terug zijn bij het cliché dat is eigenlijk geen cliché is. Gulyás lijkt namelijk niet op het gerecht wat buiten Hongarije onder die naam wordt verkocht. Het is geen stoofpot en ook geen gebonden soep, maar een dunne soep, die rijkelijk gevuld is met aardappels, uien, wortels en vlees en gekruid wordt met onder meer paprika. De soep moet liefst een paar uur boven een vuurtje in de tuin hebben staan pruttelen. Wie Hongaarse gulyás wil proeven, kan op de bovenste verdieping van de markt terecht, bij het zelfbedieningsrestaurant dat daar gevestigd is of bij de diverse kramen die Hongaars en minder Hongaarse eten aanbieden.

No comments: