Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

24 April 2015

Nationale parken: Aggtelek

Bron: Wikipedia
Hoewel relatief onbekend bij toeristen, is het Aggtelek-grottenstelsel op de grens van Hongarije en Slowakije zeker de moeite waard. Het maakt deel uit van het Aggtelek Nationale Park en is een van de drie grotten wereldwijd die op de Werelderfgoederenlijst van Unesco staan. Het grottenstelsel is het leefgebied van zo'n 500 diersoorten, waarvan sommige alleen hier voorkomen. 
Er zijn inmiddels 1200 grotten in het stelsel bekend, waarvan een deel voor bezoekers te bezichtigen is tijdens dagelijkse rondleidingen. Wie de grotten diepgaander wil verkennen, kan ook aparte tours naar minder bezochte delen boeken. De grotten zijn ook van de Slowaakse kant toegankelijk, en 
Een van de redenen waarom Aggtelek relatief onbekend is, is ongetwijfeld de bereikbaarheid. Met het openbaar vervoer ben je vanaf Boedapest een halve dag onder weg, en zelfs met de auto is het een dikke 2,5 uur rijden. Wie dat wel erg ver weg vindt voor een bezoek aan een grot, hoe mooi die ook is: Aggtelek heeft natuurliefhebbers meer te bieden. 
Het karstgebergte waaronder de grotten zich hebben gevormd, was in de communistische tijd grensgebied, wat er destijds garant voor stond dat een gebied met rust gelaten werd. Hoewel het naburige Slowakije een socialistisch broederland was, was de grens voor de meeste mensen streng verboden terrein. De natuur profiteerde ervan.
Tegenwoordig zijn in het nationale park tal van wandelroutes uitgezet. Er zijn tochten met een gids (helaas in het Hongaars), maar op de website van het park zijn uitvoerige Engelstalige beschrijvingen te vinden van wandeltochten die bezoekers op eigen houtje kunnen doen, inclusief de route en achtergrondinformatie over bezienswaardigheden en natuur.
Bodvalenke
Het is ook mogelijk om fietsen te huren of kano's voor een tocht door de Bodrogzug, een natuurgebied in de bocht waar de rivieren de Bodrog en de Tisza elkaar ontmoeten, dat niet bedijkt is en daardoor regelmatig onder water staat. Omdat het een natuurgebied is, moet voor kanotochten een vergunning worden aangevraagd. 
Wie een auto heeft, kan ook een bezoek brengen aan het naburige Bodvalenke, een dorp waarvan de blinde muren van veel huizen dat door kunstenaars uit de Roma (zigeuner-)gemeenschap zijn voorzien van enorme fresco's. Van de ambitieuze plannen voor toeristische ontwikkeling van een aantal jaren geleden is helaas weinig terechtgekomen, maar de fresco's zijn zeker het bekijken waard. 
De website van het Nationale Park heeft verder een overzicht over andere bezienswaardigheden in de regio. 

No comments: