Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

Rondom Boedapest

Natuurwandeling langs de Donau

De oevers van de Donau bij Vác maken deel uit van het Donau-Ipoly Nationale Park. Het is een vochtig gebied langs een dode tak van de Donau, die wordt gevoed door kleine beekjes. De afwisseling van stilstaand en stromend water en van rivierbos en velden vormen een gevarieerde habitat voor een grote verscheidenheid aan vogels, vlinders en libellen. Het is geen heel groot gebied, maar er lopen diverse wandelpaden (zand- en bospaden, houten vlonder) en een fietspad doorheen en als de waterstand laag genoeg is, is ook de oever van de Donau zelf goed toegankelijk, zodat je er makkelijk uren aangenaam kunt wandelen en rondkijken. Bij hoog water is het gebied niet toegankelijk.

Wandeling in de Cserhát-heuvels rond Nógrádsáp.
Heuvellandschap bij Nógrádsáp
Vanuit de tuin van ons appartement in Nógrádsáp loopt u zo het glooiende heuvelland in. In het gebied, dat doorkruist wordt door tal van zandpaden, wordt kleinschalige landbouw bedreven waardoor het zeer gevarieerd is: stukken bos, heuvels met grasland, kleine en grotere velden met mais, graan of zonnebloemen, fruit- en notenbomen, een enkele beek. Maar u vindt er ook een Maria-grot en Calvarie, een paar oude zand- en grindgroeves (met fossiele mosselen uit de tijd dat het gebied nog de bodem van de Pannonia-zee was). De heuvels zijn niet al te hoog en vanaf de toppen heeft u een wijds uitzicht om het landschap eromheen. Er valt, mede afhankelijk van het tijdstip van de dag, het nodige wild te zien (reeen en herten, fazanten, everzwijnen), er zijn allerlei deels bijzondere vlindersoorten, zoals de bijvoorbeeld de snuitvlinder en natuurlijk zijn er veel vogels, zoals de bijeneter, die als zomergast naar Hongarije komt.


Fietstocht over het eiland, bezoek aan kunstenaarsdorp Szentendre of Visegrad
Voor de deur van het appartement in Vác vertrekt de pont naar het Szentendre-eiland. Het eiland is 31 km lang, helemaal vlak en er ligt een aantal dorpjes op. Eén van de fietstochten voert in één a anderhalf uur langs de restanten van een oude Romeinse wachttoren dwars door het waterwingebied en via het dorpje Szigetmonostor naar de oostelijke oever, vanwaar een klein pontje u naar het kunstenaarsdorp Szentendre aan de overkant brengt. Na een paar uur in Szentendre (het oude dorp, de Servische kerk, galeries, winkeltjes en een openluchtmuseum met huizen uit heel Hongarije) neemt u het pontje weer en fietst via een andere route terug naar Vác.
Een tweede fietsroute voert over het noordelijke deel van het eiland, waar een andere pont het mogelijk maakt om van daaruit het stadje Visegrad te bezoeken. Voor de terugtocht neemt u de pont vanuit Visegrád naar Nagymáros en vervolgens het fietspad naar Vác.


De Donaubocht, de bisschopsstad Esztergom, de burcht van Visegrad
Vanuit Vác vaart u met de boot die uit Boedapest komt in drie uur door de prachtige Donaubocht naar het bisschopstadje Esztergom. Daar kunt u op uw gemak de basiliek, het museum en/of het centrum van het stadje bekijken. U kunt na drie uur met dezelfde boot terugvaren of besluiten later met de bus terug te gaan (overstappen). Of als u de fiets meegenomen hebt met de fiets terug via de noordoever van de Donau (waar het internationale fietspad Passau-Boedapest loopt).
U kunt ook met de auto (of voor sportievelingen de fiets) van Vác via de ene oever naar Esztergom en via de andere oever terug, waarbij u ook de hoog op de berg gelegen burcht van Visegrad en het voormalige paleis van koning Matthias aandoet.


Wandeling door bossen en wijngaarden in de Börzsöny
Vanuit Vác neemt u de bus naar Katalinpuszta. De wandeling voert eerst door bossen en vervolgens langs een beek. Een bospad brengt u over de volgende heuvelrug naar de wijngaarden achter het dorpje Szendehely. Vanuit het dorp gaat een bus terug naar Vác.

Uitgebreide routebeschrijvingen zijn beschikbaar voor de gasten van onze appartementen.