Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

1 August 2012

Berenpark in Veresegyház: nieuwe kans voor zielige beren

Het begon allemaal met een voormalige dierenverzorger van MAFILM, die zich begin jaren negentig ontfermde over de beren die dat Hongaarse filmbedrijf "in dienst" had gehad voor tal van rollen in Oost-Europese films. Zijn initiatief om die beren, en diverse beren die elders een beroerd leven hadden gehad, een goed onderkomen te bezorgen, liep aanvankelijk uit op een fiasco, omdat de autoriteiten hem tegenwerkten en het geld voor een goede verzorging ontbrak.
Maar het leidde uiteindelijk wel tot de oprichting van het Berentehuis, het Medveotthon, Europa's enige berenasiel, dat nu onderdak biedt aan voormalige dansende beren, aan beren die tijdens de oorlog in Joegoslavië van een zekere dood werden gered en aan beren die ooit als huisdier werden gehouden. Eén beer kwam al pub terecht in een hondenasiel. Allen vinden er een nieuw, beerwaardig bestaan.
Het Medveotthon (Berentehuis) in Veresegyház ligt zo'n dertig kilometer van Boedapest en is - met of zonder kinderen - zeker een bezoek waard. Het biedt inmiddels onderdak aan zo'n 42 beren op een terrein van ruim 3 hectare. Ze hebben er ondergrondse verblijven, bos en zwem- en drinkmeertjes ter beschikking. Bezoekers zijn er van harte welkom, en om het hele terrein loopt een pad, zodat de beren van alle kanten te zien zijn. Buiten beren biedt het asiel op een apart terrein van 1,6 hectare onderdak aan twee roedels van in het totaal 26 wolven.
Wie dierentuinen normaal gesproken vermijdt, kan gerust zijn: het terrein is zo groot en de dieren hebben zoveel ruimte en mogelijkheden tot activiteiten, dat ze niet echt een opgesloten gevoel geven. Behalve de beren en de wolven vindt de bezoeker er een restaurant, kinderen kunnen er pony rijden, en er zijn activiteiten als een springkussen en een omheining met reeën en wilde zwijnen. Wie wil, kan een grote houten pollepel lenen en een pot honing kopen om de beren te voeren. Want inderdaad, beren zijn dol op honing (de wolven trouwens ook). Maar appels en wortels lusten ze ook.
Met de trein is het berenpark bereikbaar vanaf het Nyugatistation in Boedapest, met de trein richting Veresegyház, uitstappen bij de halte Ivacs. Dan is het nog 1600 meter lopen (er zijn wegwijzers). Het park is het hele jaar open (al zijn de beren in de winter weinig actief), van 's ochtends acht uur af. In de zomer sluit het om zeven uur 's avonds, in de winter bij zonsondergang. Toegang is (in 2012) 500 forint voor volwassenen, 400 forint voor kinderen en 65-plussers en 1600 forint voor een familie (twee volwassenen en twee of meer kinderen). Neem op warme dagen badgoed mee: niet zo gek ver van het berenpark is een meertje waar je kunt zwemmen en Veresegyház heeft ook een thermaalbad.No comments: