Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

20 August 2012

Daar bij de molen van Tapolca

Het Malom tó, Molenmeer
Het stadje Tapolca, 12 kilometer ten noorden van het Balatonmeer, is een merkwaardige mengeling van mooie stukjes met oude huizen en betonbouw uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Op het eerste gezicht weinig opmerkelijk, maar in het hart van dit stadje, pal naast het barokke Fő tér (Hoofdplein) liggen twee onverwachte pareltjes: het prachtige Molenmeer en de watergrot waar je met een bootje de ondergrondse rivier af kunt varen.
Een poort in de huizenrij aan de zuidkant van het helaas niet autovrije hoofdplein leidt naar het ronde Malom tó (Molenmeer), ooit aangelegd door de Romeinen. Het water, afkomstig van ondergrondse bronnen, is kraakhelder en wemelt van de reusachtige sierkarpers, kleinere visjes en waterplanten. De sfeer is mediteraan, met een aantal huizen die zo aan de Middellandse Zee zouden kunnen staan en de oude watermolen waarnaar het meer is vernoemd, met aan de zijkant een metershoge houten schoeprad dat nog dagelijks draait. In de molen is nu Hotel Gabriella gevestigd. Aan de andere kant zit restaurant/koffiehuis Tópart, beide met een ruim terras en perfecte plekken voor een zeer aangename versnapering.
Voor tien uur ’s ochtends, als de grote fontein nog niet werkt, weerspiegelt de nog niet al te warme zon prachtig in het strakke, verstilde wateroppervlak. Achter het houten rad, langs het glasheldere kanaaltje dat het water afvoert, ligt bovendien nog een klein en mooi parkje met een speeltuin.


De tweede verrassing van Tapolca bevindt zich aan de oostkant net naast het Fő tér: de Tavasbarlang, een door ondergrondse bronnen gevoede watergrot waar de bezoekers zelf een stukje (300 m.) met een roeibootje door de grotgangen varen. De grot is verlicht en de kleine bootjes varen vlak achter elkaar aan, maar het blijft heel leuk en apart om te doen. Wie bang is in kleine ruimtes, kan overigens beter niet aan de tocht beginnen, de gangen zijn soms zo krap dat roeien niet mogelijk is en je de boot met de hand verder moet duwen.
De grot maakt deel uit van een kilometerslange watergrottenstelsel dat in de 20e eeuw ten behoeve van de bauxietmijnbouw lange tijd drooggelegd was. Maar sinds de mijnen begin jaren negentig gesloten zijn, kan het water van de ondergrondse bronnen weer vrijelijk overal naar toe. Uit recent onderzoek blijkt dat al die grotten en gangen met elkaar in verbinding staan. De bewoners wisten overigens dat allang, want ze waren eraan gewend dat visjes uit het Molenmeer af en toe opdoken in de waterputten elders in de stad.

Ingang Tavasbarlang, Kisfaludy S. u. 3, tel 0687 412579.

Meer weten over Tapolca en omgeving? Koop het eboek “Hongarije, meer dan een reisgids” door Henk Hirs, boordevol toeristische tips en verhalen over de geschiedenis, de cultuur, het dagelijkse leven. Prijs € 9,50 (346 pagina’s Kindle en epub).

No comments: