Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

10 August 2012

Klompen op de poesta 4: Kampvuur op de camping

Een serie over Nederlandse activiteiten in het Hongaarse toerisme. Deel 4

Zolang Joke Wesselink zich kan herinneren, ging ze met haar ouders in Hongarije op vakantie, naar de familie van de vrouw die voor iedereen in het gezin 'oma' was. Oma was Hongaarse, en eigenlijk de stiefmoeder van Jokes vader Gert, met wie ze samen de camping Amedi bij het Noord-Hongaarse dorpje Borsodbóta bedrijft.
Boogschieten op camping Amedi
Oma was één van de duizenden kinderen die na de Eerste Wereldoorlog vanuit het hongerende Hongarije naar Nederland werden gestuurd om daar weer op krachten te komen. Zoals veel kinderen bleef ze veel langer bij haar Nederlandse pleeggezin dan aanvankelijk de bedoeling was, en hoewel ze een tijdje naar Hongarije terugkeerde, had ze haar hart aan Nederland verpand. Zo kwam ze na het overlijden van Gerts moeder in het gezin Wesselink terecht om voor de kinderen te zorgen, en trouwde uiteindelijk met zijn vader.
De hechte band van de familie Wesselink met Hongarije leidde ertoe dat de inmiddels gepensioneerde Gert en zijn vrouw in 2004 in Borsodbóta een huis met twee kant-en-klare houten bungalows kocht met het idee om er een camping te beginnen. Borsodbóta ligt aan de noordkant van het Bükkgebergte, in een prachtig en afwisselend heuvelgebied, niet ver van de grotten van Aggtelek. Het gebied is ideaal voor mensen die houden van activiteiten als wandelen, mountainbiken, vissen of paardrijden.
Joke en haar vriend, die een tijd in Zuid-Amerika hadden rondgekeken, besloten haar vader te gaan helpen met de opbouw van het bedrijf. "We woonden in Nederland, maar staken al onze vakanties in de werkzaamheden hier. We hadden met Pinksteren 2005 net het toiletgebouw klaar, toen zich de eerste fietsers als kampeerders meldden," herinnert ze zich.
Camping Amedi is een kleinschalig bedrijf.
"We hebben de twee bungalows die we verhuren en maximaal veertig plaatsen voor kampeerders," zegt Joke, "25 grotere zijn voor campers en caravans, en in een boomgaarde die we er later bij hebben gekregen zijn 15 plaatsen voor tenten. De boomgaard is ook heel geschikt voor gezinnen met kinderen, want er mogen geen auto's komen."
In de boomgaard is ook een vuurplaats waar gasten een kampvuur kunnen maken. "Daar organiseer ik ook twee keer per week boogschieten en maken we één keer per week een Hongaarse gulyás voor wie dat wil." Die gulyás, goulash in het Nederlands, is altijd een verrassing, want de meeste gasten verwachten een stoofpot, en niet de soep die het origineel eigenlijk is.
Bij die gulyás kunnen gasten ook Jokes zelfgemaakte wijn drinken. Enkele jaren geleden kocht ze als hobby een kleine wijngaard in de buurt, die in een goed jaar zo'n 600 liter oplevert. De wijngaard is vooral beplant met Concordedruiven, een van oorsprong Amerikaans ras met een zeer eigen smaak, dat in Hongarije veel wordt gebruikt voor huisgemaakte wijnen, omdat de druif weinig gevoelig is voor ziekten. Die smaak komt ook terug in de wijn zelf, en hoewel ze hem zelf erg lekker vindt, zegt ze grinnikend dat veel gasten hem vooral als 'interessant' omschrijven.

De campingvoorzieningen zijn in de loop der jaren gestaag uitgebreid. Er is een klein zwembad, en vorig jaar werd een sanitair station geopend waar mensen hun chemische toilet kunnen reinigen. "Daarmee zijn we uniek in het Bükk-gebergte," zegt Joke. Recent zijn er plaatsen aangelegd waar ook zwaardere campers kunnen staan. "Die moesten we tot nu toe weigeren, want daar was het terrein niet geschikt voor."
Gert woont vast in Hongarije. Hij werd een aantal jaren geleden weduwnaar en is inmiddels hertrouwd met een Hongaarse, waarmee, zoals hij zelf zegt, de cirkel van zijn leven mooi rond is gekomen. Joke, van huis uit verpleegkundige in de psychiatrie, werkt in de wintermaanden in Nederland. Zij vindt de combinatie van haar eigen beroep 's winters in Nederland en de camping 's zomers in Hongarije ideaal. "Het is afwisselend. Ik hou van werk, maar ik vind het ook heel leuk om in de zomer met de gasten bezig te zijn." Maar werken in Nederland is ook noodzaak, erkent ze, want echt leven van de camping kunnen ze tot nu toe niet, en in Hongarije een baan zoeken is vanwege de taal en de lokale salarissen een probleem.
Het overgrote deel van de gasten komt uit Nederland en België, en daarnaast trekt de camping vooral Duitsers, Engelsen en Scandinaviërs. Hongaarse kampeerders komen er nauwelijks, want kamperen is onder Hongaren niet erg populair. "Borsodbóta ligt heel rustig, er is geen doorgaande weg, en we moeten het echt hebben van mensen die van ons hebben gehoord en ons weten te vinden, het komt zeer zelden voor dat mensen spontaan aankomen."
Camping Amedi


1 comment:

Arco said...

Toch kwamen wij spontaan bij jullie aan en dat was en begin voor meer! Wat hebben we genoten bij jullie. De eerste keer slechts 2 nachten, maar een jaar later een volle week en nog een jaar later 2 weken. Gert en Julia, Joke en Theo heel hartelijk dank voor de heerlijke weken die we bij jullie hebben gehad. Het doet ons veel verdriet dat de omstandigheden jullie er toe hebben gedwongen de camping te gaan verkopen. In 2018 en 2019 zijn we weer in Hongarije geweest maar helaas niet bij jullie! Het is wat het is. We wensen jullie alle goeds toe en ondanks de ziekte van Gert hoop ik dat we elkaar nog eens zullen ontmoeten!

Lieve groeten,

Arco, Frieda, Elfrieda, Michelle en Carina!