Franz Liszt |
Ver buiten het centrum, in het wat vergeten stadsdeel Óbuda, ligt achter het historische Fő tér in een zijstraat het Imre Varga-museum. Varga behoort tot de belangrijkste Hongaarse beeldhouwers en om zijn werk kom je in Hongarije nauwelijks heen. Hij is de maker van de prachtige treurwilg achter de Grote Synagoge, met op ieder blad de naam van een slachtoffer uit de Holocaust. Hij schiep het beeld van Raoul Wallenberg, de Zweedse diplomaat die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog duizenden joden het leven redde, en het beeld van componist Ferenc (Franz) Liszt die in Pécs van een balkon naar beneden kijkt.
Varga ontwierp ook het bruggetje waarvandaan Imre Nagy, leider van de Hongaarse opstand van 1956, peinzend op het parlement uitkijkt, al werd het werk feitelijk door een andere Varga, Tamás, gemaakt. Zij werk reikt van portretten van Churchill, De Gaulle en Konrad Adenauer en historische figuren tot ontwerpen voor munten, kleine sculpturen, monumenten en heiligenbeelden zoals dat van St. Fransiscus. Zijn werk is in tal van andere landen te vinden. Zo is het beeld van componist Béla Bartók op het naar hem vernoemde plein in Parijs van Varga's hand.
Varga volgde in de jaren vijftig de kunstopleiding, in de hoogtedagen van het socialistisch realisme. Maar zijn populariteit dankt hij daaraan dat hij in de jaren zeventig afstand nam van het socialistische monumentalisme en zijn eigen weg zocht. Zijn onderwerpen zijn vaak sociaal of politiek bewogen en stralen een zekere melancholie uit, gecombineerd met een ironische zin voor humor.
In het verleden waren er meer beelden van de inmiddels 89-jarige Varga in Boedapest te vinden, maar een groot deel van zijn werk kwam tot stand tijdens het communisme, en zijn beelden van bijvoorbeeld Lenin en Béla Kun (leider van de kortstondige communistische Radenrepubliek in 1919) overleefden de systeemwisseling niet, en zijn nu terug te vinden in het beeldenpark in Érd.
Maar ook recent ligt een deel van zijn werk onder vuur. Eerder dit jaar werd zijn beeld van graaf Mihály Kárólyi, premier aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, bij het parlement weggehaald en naar Varga's geboortestad Siófok overgebracht, formeel in het kader van een reconstructie van het plein voor het parlement. Er is ook een debat of het bruggetje met Nagy mag blijven.
In het Imre Varga-museum worden zowel grotere beelden als kleine sculpturen tentoongesteld. Een deel van de beelden zijn kopieën van beelden die elders ook te zien zijn. Achter het museum is een beeldentuin ingericht. De tentoongestelde werken variëren af en toe, want Varga, die persoonlijk bij het museum betrokken is, laat de collectie rouleren.
Imre Varga museum, Laktanya utca 7, dagelijks behalve maandag van 10 tot 18 uur.
No comments:
Post a Comment