Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

24 July 2012

Een Hongaarse Biesbosch met Buffels

Iedereen kent het Balatonmeer, maar zijn kleine broertje, het Klein Balatonmeer (Kis Balaton) is een stuk minder bekend. Dat is jammer, want het Kleine Balaton is een natuurgebied met een viertal natuurattracties die ook voor buitenlandse toeristen zeer de moeite waard zijn. En de toelichtingen zijn overal in het Engels.

Het Kleine Balaton, een meren- en moerasgebied, zorgt voor de inlaat van water uit de Zala naar het grote Balatonmeer. Aan de zuidkant van het meer zit in Kapolnapuszta (niet ver van het dorp Zalakaros) het Buffelreservaat (Bivalyrezervátum). Hier lopen twee kuddes Indiase buffels rond. Een natuurpad voert langs hun graasgebieden en waterpoelen. Toelichtingsborden en een museum vertellen de geschiedenis van deze buffels in Hongarije. Er zijn op het terrein ook bijeneters en grondeekhoorns te zien en bij de ingang lopen geiten en ezels rond. Wie wil, kan per huifkar een rondrit door het uitgestrekte reservaat krijgen.
Wie iets van het meer, de oevers (veel riet) en de vogels wil zien, kan een paar km noordelijker naar het Kányavár eiland (sziget). De toegang is gratis (parkeren kost wel wat geld). Er is een mooie houten brug naar het eiland (voor gehandicapten een prachtig klein veerpontje). Op het eiland zelf zijn wandelpaden, twee uitzichttorens, diverse weides en een speeltuintje.
Weer een paar km noordelijker in Zalavár ligt het Klein Balaton Huis met een tentoonstelling over de waterhuishouding van de regio (middagpauze tussen 12-13, altijd dicht op maandag, en in voor- en naseizoen ook op dinsdag en woensdag. Van december tot maart is het helemaal gesloten). Op de grote kinderspeelplaats is van alles met water te doen, en verder vindt je er de ruïne van een paar oude christelijke kerkjes van de Avaren, een bevolkingsgroep die hier voor de komst van de Hongaren woonde, en een kerkje van de architect Imre Makovecz in de voor hem kenmerkende mythisch-Hongaarse bouwstijl.
Er zijn rond het meer ook fietspaden uitgezet. Bij het Balatonhuis zijn fietsen te huur. Tussen 1 juni en 3 augustus is er op woensdag en zaterdag een 'safari'. Voor kleine groepen worden er op verzoek ook natuurtochten van drie tot vier uur per auto en per boot georganiseerd vanuit het Onderzoekscentrum dat weer iets verderop ligt aan de noordkant van het meer. 

Vroeger stroomde het water van de rivier de Zala vanuit het westen het Kis Balaton in en werd door het moeras gefilterd voordat het ‘t eigenlijke Balatonmeer inkwam. Per seizoen fluctueerde het waterpeil in het Balaton aanzienlijk (3 tot 4 meter), zodat de Kleine Balaton een deel van het jaar onder water stond en er schepen voeren. Sinds de bouw in 1863 van een sluis in het Sió kanaal (in Siófok aan de oostpunt) is het waterpeil veel constanter (en lager) en de Klein Balaton deels droog gevallen. Hierdoor verloor het moeras een deel van zijn filterfunctie en door kunstmest en chemisch afval raakte het Kleine Balaton en het westelijk deel van het Balatonmeer in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zwaar vervuild. Dankzij diverse projecten in de jaren tachtig en 2000 is het tij gekeerd en nu is het Kis Balaton, mede dankzij veel steun van de EU, een prachtig natuurpark en een paradijs voor vogels, terwijl het grote Balatonmeer weer een stuk schoner is.
 
Meer weten over het Balaton en omgeving?
Koop het eboek “Hongarije, meer dan een reisgids” door Henk Hirs, boordevol toeristische tips en verhalen over de geschiedenis, de cultuur, het dagelijkse leven. Prijs € 9,50 (346 pagina’s Kindle en epub). Meer info

No comments: