Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

4 May 2012

Prijs voor ‘Nederlands’ gebouw in Pannonhalma


Afgelopen donderdag vierde het klooster van Pannonhalma het feit dat recent haar nieuwe restaurant en ontvangstgebouw, een ontwerp van het Nederlandse architectenbureau Roeleveld-Sikkes, de prestigieuze Hongaarse Prijs voor Uitzonderlijke Gebouwen won.

In het opvallende gebouw, met daaronder een kleine parkeergarage en congreszaal, zit het inmiddels al bijna gerenommeerde restaurant Viator Apátsági. Het ligt buitengewoon mooi aan de voet van het beroemde klooster en zowel van binnen als vanaf het aangenaam ruime terras heeft u een fantastisch uitzicht over de heuvels eromheen. Het restaurant wordt van de monniken gepacht door dezelfde man die ook het beroemde Klassz in Boedapest bezit. Volgens de betrouwbare Hongaarse website Dining Guide is de keuken (internationaal/Hongaars) voortreffelijk, de inrichting elegant en modern, en het prijsniveau zeer redelijk (gemiddeld minder dan 4000 Ft voor drie gangen).

Het klooster van Pannonhalma, gelegen in West Hongarije boven op een heuvel tien kilometer ten zuidoosten van Györ, is zonder meer een van de topattracties van het land. Het is de oudste abdij van Hongarije, gesticht in 996 als zendingsabdij van de Benedictijnen door de paus in Rome op verzoek van prins Geza, en wordt sinds 1991 weer bewoond door zo’n 50 monniken. De orde draagt een opvallend open en oecumenische filosofie uit (opvallend omdat de katholieke gezagsdragers in Hongarije juist buitengewoon conservatief zijn). Vanuit die moderne instelling koos Pannonhalma ook voor het ontwerp van Roeleveld-Sikkes.
Het klooster heeft een mooie basiliek en crypte uit de 13e eeuw (met elementen uit de10e eeuw), een hoofdgebouw uit de 15e eeuw, een 19e-eeuwse bibliotheek en een schoolgebouw in de stijl van de jaren veertig van de 20e eeuw. De bouw van een postmodern 21e-eeuws restaurant past perfect in zo’n reis door de tijd en de geschiedenis en hoort bij de continuïteit van de verandering die ook in Pannonhalma gestalte heeft gekregen, aldus de abt.
In het klooster zelf, de bibliotheek en de wijnkelders (de abdij heeft veel van haar wijngaarden teruggekocht en produceert zeer goede wijnen) zijn rondleidingen (in het Hongaars en diverse buitenlandse talen). Vanaf het restaurant en het ontvangstgebouw lopen schaduwrijke paden en trappen de heuvel op. Er is een aparte tentoonstellingsruimte die, net als het arboretum en de kruidentuin met theehuis (nog volop in ontwikkeling) vrij toegankelijk zijn.

Meer weten over Pannonhalma?
Koop het nieuwe eboek “Hongarije, meer dan een reisgids” door Henk Hirs, boordevol toeristische tips en verhalen over de geschiedenis, de cultuur, het dagelijkse leven. Prijs € 9,50 (346 pagina's, verkrijgbaar voor Kindle en epub en natuurlijk ook leesbaar op uw laptop).

No comments: