Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

4 May 2012

Prijs voor ‘Nederlands’ gebouw in Pannonhalma


Afgelopen donderdag vierde het klooster van Pannonhalma het feit dat recent haar nieuwe restaurant en ontvangstgebouw, een ontwerp van het Nederlandse architectenbureau Roeleveld-Sikkes, de prestigieuze Hongaarse Prijs voor Uitzonderlijke Gebouwen won.

In het opvallende gebouw, met daaronder een kleine parkeergarage en congreszaal, zit het inmiddels al bijna gerenommeerde restaurant Viator Apátsági. Het ligt buitengewoon mooi aan de voet van het beroemde klooster en zowel van binnen als vanaf het aangenaam ruime terras heeft u een fantastisch uitzicht over de heuvels eromheen. Het restaurant wordt van de monniken gepacht door dezelfde man die ook het beroemde Klassz in Boedapest bezit. Volgens de betrouwbare Hongaarse website Dining Guide is de keuken (internationaal/Hongaars) voortreffelijk, de inrichting elegant en modern, en het prijsniveau zeer redelijk (gemiddeld minder dan 4000 Ft voor drie gangen).

Het klooster van Pannonhalma, gelegen in West Hongarije boven op een heuvel tien kilometer ten zuidoosten van Györ, is zonder meer een van de topattracties van het land. Het is de oudste abdij van Hongarije, gesticht in 996 als zendingsabdij van de Benedictijnen door de paus in Rome op verzoek van prins Geza, en wordt sinds 1991 weer bewoond door zo’n 50 monniken. De orde draagt een opvallend open en oecumenische filosofie uit (opvallend omdat de katholieke gezagsdragers in Hongarije juist buitengewoon conservatief zijn). Vanuit die moderne instelling koos Pannonhalma ook voor het ontwerp van Roeleveld-Sikkes.
Het klooster heeft een mooie basiliek en crypte uit de 13e eeuw (met elementen uit de10e eeuw), een hoofdgebouw uit de 15e eeuw, een 19e-eeuwse bibliotheek en een schoolgebouw in de stijl van de jaren veertig van de 20e eeuw. De bouw van een postmodern 21e-eeuws restaurant past perfect in zo’n reis door de tijd en de geschiedenis en hoort bij de continuïteit van de verandering die ook in Pannonhalma gestalte heeft gekregen, aldus de abt.
In het klooster zelf, de bibliotheek en de wijnkelders (de abdij heeft veel van haar wijngaarden teruggekocht en produceert zeer goede wijnen) zijn rondleidingen (in het Hongaars en diverse buitenlandse talen). Vanaf het restaurant en het ontvangstgebouw lopen schaduwrijke paden en trappen de heuvel op. Er is een aparte tentoonstellingsruimte die, net als het arboretum en de kruidentuin met theehuis (nog volop in ontwikkeling) vrij toegankelijk zijn.

Meer weten over Pannonhalma?
Koop het nieuwe eboek “Hongarije, meer dan een reisgids” door Henk Hirs, boordevol toeristische tips en verhalen over de geschiedenis, de cultuur, het dagelijkse leven. Prijs € 9,50 (346 pagina's, verkrijgbaar voor Kindle en epub en natuurlijk ook leesbaar op uw laptop).

No comments: