Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

15 May 2012

Het Deseda meer bij Kaposvár

 
Rond het Deseda meer aan de noordrand van het stadje Kaposvár in zuidwest Hongarije is men begonnen met  de bouw van een bezoekerscentrum met uitkijkterras, bruggen en ecologische wandelpaden. Het hele project kost 500 miljoen forint waarvan de EU twee derde betaalt. 

Het Deseda meer is met 8 km het langste kunstmatige meer van Hongarije. Het ligt prachtig temidden van de beboste heuvels en wordt benut om te kamperen (camping aan de zuidpunt), vissen, zwemmen, watersporten en natuurlijk (rondom) wandelen. Op een schiereiland aan de noordkant is een arboretum.

Kaposvár zelf is bovenal interessant omdat het de geboorteplaats is van Jozsef Rippl-Rónai (1861-1927), de vader van de Hongaarse moderne schilderkunst. De villa in een buitenwijk van de stad (Rómahegy, in het zuidoosten) waar de schilder lange tijd woonde, is geheel aan hem en zijn werk gewijd. In 1908 kocht de schilder in de Rómahegyi utca 88 (tel 82/422-144) een villa waar hij tot zijn dood bleef wonen. Het geheel beslaat twee verdiepingen met zes kamers. U vindt er zijn originele meubels en er wordt aan de hand van meer dan 90 van zijn kunstwerken een inzicht geboden in de ontwikkeling van de kunstenaar en zijn werk, helaas alleen in het Hongaars.

In het kleine maar elegante centrum van de stad
zit aan de Fő utca ook het Regionaal Museum met een etnografische en historische collectie. Dit museum wordt ook wel het Rippl-Rónai museum genoemd maar er hangt niets van zijn werk; verwarrend. Op een bovenetage van Fő utca 19 werd Rippl-Rónai geboren en hij werkte als jongeman in apotheek De Gouden Leeuw die daaronder zit. Even verderop op nummer 77 kwam overigens Imre Nagy, de hervormingscommunist die leider werd van de opstand van 1956, ter wereld.

Meer weten over Kaposvár?
Koop het nieuwe eboek “Hongarije, meer dan een reisgids” door Henk Hirs, boordevol toeristische tips en verhalen over de geschiedenis, de cultuur, het dagelijkse leven. Prijs € 9,50 (346 pagina's, verkrijgbaar voor Kindle en epub en natuurlijk ook leesbaar op uw laptop).

No comments: