Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

23 May 2012

Klompen op de poesta 2. Balans voor lichaam en geest

Een serie over Nederlandse activiteiten in het Hongaarse toerisme. Deel 2

Toen Karin Gabor en Michel Daenen een paar jaar geleden op zoek waren naar een mooie locatie voor het resort dat ze wilden opzetten, behoorden een tropisch klimaat en strand tot de eerste vereisten. Dat ze uiteindelijk in Tardona, een dorpje in het Hongaarse Bükk-gebergte uitkwamen - niet tropisch, en de zee is er ver te zoeken - is te danken aan Karins Hongaarse wortels en aan het feit dat de plek gewoon meteen goed voelde. "Ik vind dit een van de mooiste streken van Hongarije. We zochten eigenlijk alleen een vakantiehuis, maar realiseerden ons dat de plaats veel meer mogelijkheden bood. Er is hier een hele positieve energie," zegt Karin.
De activiteiten van Move to Balance zijn niet makkelijk onder één noemer te vangen. Op dit moment concentreren ze zich nog voornamelijk rond bed and breakfast, maar het aanvankelijke idee, en het uiteindelijke doel, is dat individuen en groepen er terecht kunnen voor een breed scala aan activiteiten die het persoonlijke of het groepswelzijn bevorderen. Yoga, ontgifting, meditatie, massage, maar ook bemiddeling bij persoonlijke conflicten behoren tot de mogelijkheden. Los natuurlijk van het feit dat de omgeving gasten van alles te bieden heeft, van schitterende wandelingen tot thermaalbaden, grotten tot forelkwekerijen en de nabijheid van enkele van Hongarije's belangrijkste wijngebieden.
Het idee voor een resort kwam voort uit de activiteiten die de twee in Nederland deden. Karin komt uit de bedrijfsconsultancy, maar legde zich gaandeweg steeds meer toe op bemiddeling bij persoonlijke conflicten: "Ik heb bemiddeld bij scheidingen, maar ook bij burenruzies, bijvoorbeeld bij geluidsoverlast," zegt ze. Michel deed training en procesbegeleiding bij bedrijven. Ze werkten vaak met groepen, en constateerden al snel dat je bij accommodatie de keuze had tussen groot en luxe of klein en sober. Dat deed hen besluiten zelf iets op te zetten dat geschikt was voor kleinere groepen en dat toch comfort bood.
Toen ze het terrein kochten, stond er een oud huis, maar het complex, dat inmiddels zes gastenkamers, een massageruimte, zwembad, fitnessruimte en conferentiegelegenheid omvat, is toch vooral hun eigen werk. Van een leien dakje ging dat niet, erkent Karin: "Het was veel pittiger dan we hadden gedacht. We hadden in Nederland ook ons eigen bedrijf gehad, dus we dachten dat we het makkelijk zouden kunnen opzetten. Maar alles gaat langzamer dan je denkt en vraagt constant aandacht en oplettendheid." 
Of, zoals ze op hun website schrijven: "Gelukkig zijn we niet uit Nederland weggegaan om de bureaucratie te ontvluchten, want dan waren we bedrogen uitgekomen." De Hongaarse belastingdienst bleek een struikelblok, net als subsidie- en kredietverleners: "Je krijgt hier niet, zoals in Nederland, krediet op je bedrijfsplan."
Maar het eindresultaat is een complex waar Karin en Michel, en zoals uit hun gastenboek blijkt ook hun gasten, heel blij mee zijn. Hoewel ze tot nu toe vooral mensen uit Nederland krijgt, beginnen ook Hongaren Move to Balance te vinden. En vanaf het najaar hopen ze echt groepen te kunnen ontvangen voor counceling, conferenties of bijvoorbeld yogacursussen. Een deel van dat soort activiteiten begeleiden ze zelf, voor andere worden Hongaren ingehuurd "Maar uiteraard zijn mensen die onze accommodatie willen gebruiken voor eigen activiteiten ook van harte welkom."

Contact:
Move to Balance Akácos út 1 B, 3644 Tardona, Hongarije tel 0036 30 237 1538 of 0036 30 718 6995

No comments: