Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

6 May 2012

Klompen op de poesta 1. Een galerie in de kelder

Een serie over Nederlandse activiteiten in het Hongaarse toerisme. Deel 1

Het begon allemaal er allemaal mee dat de buurvrouw in Nagypall, een dorp zo'n 15 kilometer van de Zuid-Hongaarse stad Pécs, een kelder te koop aanbood. Het was een prachtige ruimte, een oude wijnkelder met hoge ramen, en hoewel Frouke Schouwstra en haar man, fotograaf Eddy Smid niet direct wisten wat ermee te doen, zeiden ze toch enthousiast ja. Het werd uiteindelijk een galerie, waar ze nu al sinds 2002 jaarlijks tussen 1 mei en half september tentoonstellingen organiseren, waarin ze Eddy's foto's combineren met het werk van Hongaarse kunstenaars, die zich, soms ook op hun verzoek, bezig houden met het thema dat ze kiezen.
Die thema's worden soms bepaald door het werk van Eddy, maar het gebeurt ook dat de tentoongestelde kunst juist het onderwerp van zijn fotografie bepaalt. De eerste tentoonstellingen draaiden om Hongaarse volkskunst. Afgelopen jaren besteedden ze aandacht aan religieuze kunst en aan kunst die gemaakt van hergebruikte materialen. De inspiratie voor dat thema was de stedelijke vernieuwing in Pécs, waarin gebouwen vervallen en weer worden opgeknapt.
Dit jaar draait het om Hongaarse naïeve kunst. Aanleiding was een boekje dat Frouke ergens op een markt tegenkwam. "Dat is een thema wat me al langer boeit. Ik realiseerde me dat er veel meer naïeve kunst in Hongarije moet zijn, maar dat je die eigenlijk nooit ziet.
Toen kwam ik er achter dat er in Kecskemét een museum voor naïeve kunst is, waar niemand ooit van heeft gehoord."
Ze verdiepten zich verder in het onderwerp, spraken met deskundigen en benaderden kunstenaars. Ze hadden contact met een centrum in Pécs, waar Roma-kunstenaars hun werk tentoonstellen, en met lokale Csango, een Hongaarse minderheid uit Transsylvanië, waarvan een grote groep ooit zijn toevlucht in Hongarije zocht.
Het eindresultaat is een kleurrijke tentoonstelling waarin naïeve Hongaarse kunst is gecombineerd met kunstwerken van zigeuner-schilders en foto's die Eddy maakte in Bodvalenke, een dorp in Noordoost-Hongarije waar zigeunerkunstenaars sinds enkele jaren bezig zijn de huizen te beschilderen met enorme fresco's. "Dat is weliswaar iets anders dan de naïeve volkskunst, maar beide zaken raken elkaar wel," zegt Frouke.
De galerie kan rekenen op een trouwe schare bezoekers, Nederlanders en Duitsers die in de regio een huisje hebben, Hongaren, maar ook mensen die tegenwoordig hun vakantie afstemmen op de kleurrijke opening. "We organiseren een grote gulyás (soep die in een ketel boven een open vuur wordt gekookt), er is muziek, dit jaar waren er zigeunerdansers en Csangodansers. Het is altijd een groot feest," zegt Frouke. De dorpelingen, die aanvankelijk met enige verbazing toekeken wat die rare Hollanders deden, zijn inmiddels ook enthousiast, en als het Frouke en Eddy zelf niet uitkomt, is er altijd wel iemand bereid om gasten rond te leiden.
Wel hebben ze besloten om de openingstijden dit jaar wat te beperken, want de hele week open zijn, zoals ze dat in het verleden deden, was toch wel erg vermoeiend. "We zijn geopend op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag, van 2 tot 5 uur. Maar als mensen zich vooraf aanmelden, zijn we flexibel."


Contact:
Nagypalli Pincé Galéria , 7731 Nagypall, Szabadság u. 38/B.
tel 003672 466431 of 003672 466367

No comments: