Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

5 November 2017

Herfstwandelingen in Boedapest


Uitzicht vanaf de Gellértberg
De herfst is, samen met het voorjaar, eigenlijk de perfecte tijd om Boedapest te bezoeken. September en oktober hebben meestal prachtig nazomerweer, met koele ochtenden, maar zeer aangename temperaturen overdag. De Hongaren noemen de oude-wijven-zomer. En bij dat mooie herfstweer horen ook prachtige herfstkleuren. November is weliswaar koeler, maar kent vaak ook nog hele mooie dagen. Bij deze een paar plekken in Boedapest waar het najaar op zijn mooist is.


Foto Runa Hellinga
Kerepesi Begraafplaats
Prachtig, en midden in de stad is het park op hellingen van de Gellértberg, het makkelijkst te bereiken bij het Gellérthotel bij de Szabadságbrug. Het park strekt zich uit rond de heuvel. Niet zo ver van het hotel is een speeltuin met gigantische glijbanen, een prima plek om met kinderen heen te gaan. Wie en beetje meer naar rechts aanhoudt, komt terecht op een pad dat helemaal omhoog voert naar het Vrijheidsbeeld en de citadel, vanwaar je een geweldig uitzicht over de stad hebt. Op zeker moment splitst dat in een pad omhoog, naar de citadel, en een pad naar rechts, in de richting van de Erzsébet brug. De wandeling naar rechts biedt een prachtig uitzicht over de Donau en eindigt bij het Gellért-monument, van waar je zonder al te veel problemen naar de Burchtheuvel kunt lopen. Jammer genoeg zijn de paden niet gemarkeerd, maar echt fout lopen kun je niet. Ze zijn ook niet moeilijk te begaan, alleen bij tijd en wijle wel redelijk stijl (met trappen), en daarom minder geschikt voor mensen met een slechte conditie.

Ook het Margit Eiland is een goede plek voor romantische wandelingen: de vele bomen, de rivier om je heen, het zicht op de overkant. Er zijn diverse plekken waar je wat kunt eten en drinken en vergeet niet langs te gaan bij de muziek fontein vlakbij de Margit Brug die nog tot 31 oktober werkt. De fontein speelt op gezette tijden (10:30am en 6, 7:30, en 9pm) allerlei soorten muziek, van Vivaldi en Brahms tot Simon&Garfunkel en de Rolling Stones.

Misschien niet ieders pakkie-an, maar juist in de herfst erg de moeite waard is een wandeling over de Heldenbegraafplaats (Kerepesi temető) op de Fiumi ut. Het is de plaats waar alle beroemde Hongaren begraven liggen. Je vindt er prachtige grafmonumenten en rijk versierde mausolea, omringd door een park met enorme bomen. Regelrecht romantisch wordt de begraafplaats met Allerzielen, als Hongaren de graven van hun geliefden bezoeken en versieren met bloemen en kaarsen.

Foto Runa Hellinga
Normafa
Tenslotte kun je natuurlijk fantastisch wandelen op Normafa (De boom van Norma), de favoriete plek voor zondagmiddag wandelingen van veel Boedapesters. Bij de parkeerplaats/bushalte (bus 21) liggen een paar grote weides vanwaar je een fabuleus uitzicht hebt over de hele stad. Paralel aan de straat een stukje het bos in loopt een makkelijk begaanbaar pad naar de Erzsébet uitkijktoren en de János heuvel een paar kilometer verderop, en weer terug. Wie niet terug wil lopen, kan bij de Janoshegy ook de stoeltjeslift omlaag nemen (bij het benedenste station vertrekt een bus naar de stad). Wie langer wil lopen, kon vanaf Normafa urenlang wandelen via een uitgebreid netwerk van gemarkeerde wegen.Wie aan het eind honger heeft, kan terecht bij het oude Ski huis (Sí ház), tegenwoordig Norma Kert restaurant (bij de parkeerplaats) voor een stevige bonensoep en een glas Glühwein.

No comments: