Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

8 November 2017

Metro Boedapest in de verbouwing

Metro M3
Het was hoogste tijd, maar daarom niet minder lastig: sinds 4 november wordt serieus gewerkt aan de renovatie van de blauwe metrolijn M3. Het is de langste metrolijn van Boedapest, en bovendien de lijn die toeristen gebruiken als ze met het openbaar vervoer naar het vliegveld willen reizen, dus als bezoeker van Budapest loop je grote kans er ook mee te maken te krijgen.
De metro ligt er, op dit moment althans, niet helemaal uit. Dat wil zeggen, door de week overdag rijdt het grootste deel van de lijn. Alleen het laatste, noordelijke stuk tussen eindhalte Újpest en Lehel tér is geheel gesloten. Toeristen zullen daar niet veel last van hebben, want het betreft een deel van de stad waar ze zelden komen. 
Maar 's avonds na 20.30 uur en het hele weekend ligt de hele lijn er compleet uit, en dat betekent voor toeristen die op zondag naar het vliegveld willen dat ze geen gebruik van de lijn kunnen maken. Als de metro niet rijdt, zijn er overigens wel vervangende bussen (pótlóbusz), maar die rijden door het stadsverkeer en zijn daardoor automatisch een stuk langzamer dan de metro zelf. Daar staat tegenover dat die vervangende bussen af en aan rijden, je hoeft er zelden meer dan een minuut of twee op te wachten. 
Gelukkig zijn er alternatieven voor mensen die liever niet op een dure taxi aangewezen zijn om naar het vliegveld te gaan. Sinds juni rijdt er ieder half uur vanaf het Deák tér in het centrum van Pest een bus direct naar het vliegveld. De vertrektijden vanuit de stad zijn op het hele en het halve uur. Vanaf het vliegveld vertrekt de bus op sommige uren om kwart voor en kwart over, op andere uren om tien over half en tien over het hele uur. Het kaartje is met 900 forint wel wat duurder dan de gewone metro en bus samen kosten en met de gesloten M3 is de kans groot dat die bus in het weekend erg druk is. 
Een andere optie is de trein. In het weekend gaat er vier keer per een trein vanaf het Nyugati-station richting 'Ferihegy' of 'airport' (en verder). Door de week rijden er meer, pakweg zes per uur. Een beetje afhankelijk van de trein duurt de rit tussen de 20 en de 25 minuten. Een waarschuwing is wel op zijn plaats: twee van die vier of zes treinen zijn intercity's waar je formeel een aanvullend sneltreinkaartje voor moet hebben. Wie daar zonder zo'n kaartje opstapt, loopt een risico op problemen met de conducteur. Kosten: 465 forint, pakweg anderhalve euro, voor een gewoon kaartje, en 615 forint, 2 euro voor de intercity. 
In tegenstelling tot wat de informatieborden doen vermoeden, stoppen de treinen niet echt bij de luchthaven, maar bij Ferihegy, de oude terminal 1 die sinds enkele jaren niet meer voor gewoon vervoer wordt gebruikt. Dat is ook de naam die de borden op het perron vermelden. Direct buiten het treinstation stopt bus 200E, de gewone bus naar het vliegveld. Die bus rijdt iedere zeven tot tien minuten.

No comments: