Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

27 March 2016

De uitkant van Boedapest, april

Vanaf 22 april: Picasso in de Nationale Galerie
Vanaf nu iedere maand op Boedapest op Maat: de Uitkant van Boedapest, een overzicht van wat er de komende maand te doen is in de stad. Met festivals, voorstellingen, tentoonstellingen, concerten, plus pop en jazz.

Hoogtepunt deze maand is zonder enige twijfel de opening van de grote overzichtstentoonstelling van Picasso in de Nationale Galerie op de Burcht. Er zijn meer dan honderd werken te zien, van schilderijen en tekeningen tot keramiek en beeldhouwwerk. De werken komen uit het Musee Picasso in Parijs, dat 74 werken heeft uitgeleend. en uit andere musea in Europa en daarbuiten. Ook het Ludwig Museum in Boedapest heeft bijgedragen tot de tentoonstelling. Leidende draad in de tentoonstelling is de wijze waarop de figuratieve voorstellingen in Picasso's werk zich in de loop van zijn zeventigjarige carrière hebben ontwikkeld.

Tentoonstellingen

Nationale Gallerie (MNG)
Op 22 april opent de tentoonstelling Picasso - Transfigurations, 1895-1972. Voor meer info, zie bovenaan.
Daarnaast van de Nationale Gallerie een uitgebreide collectie Hongaarse kunst (o.a. Hongaarse romantische schilders, impressionisten en modernen) en een interessante tijdelijke tentoonstelling over de Russische Avant Garde kunst uit de jaren 1910 en 1920, met o.a. werk van Malevich, Kandinsky, Rodchenko, El Lissitzky, Goncharova en Larionov.
Kijk hier voor een overzicht van alle lopende tentoonstellingen.
Buda 1, in het Paleis

Ludwig Museum voor Moderne Kunst

Fan Passion is een en tentoonstelling die het gedrag bekijkt van popfans in de hoogtijdagen van de rock. Fans schreven brieven, wisselden fotos uit, ontwierpen posters, publiceerden blaadjes, namen concerten op en decoreerden casettedoosjes (vanaf 16 april).
Met de nieuwe vaste collectie, getiteld Ludwig 25, wordt het 25-jarig bestaan van het museum gevierd met een chronologisch overzicht van de ontwikkeling van de moderne kunst in Hongarije en andere Oost-Europese post-communistische landen sinds 1989. 
Pest IX, Komor Marcell u. 1, www.ludwigmuseum.hu

Várkert Bazár
Op 17 april is de laatste dag van de overzichtstentoonstelling van het werk van József Koszta (1861–
1949). Hij specialiseerde zich vooral in het weergeven van het boerenleven. Zijn kleuren doen denken aan de expresionistische fauvisten, terwijl zijn late werk opvallend modernistisch is.
Buda 1, Miklos Ybl tér, www.varkertbazar.hu

Mücsarnok (Kunsthal)
Een tentoonstelling met het werk van de Amerikaanse persfotograaf Steve McCurry, bekend van o.a. het Afghaanse meisje met de felle ogen. 
Pest XIV, Heldenplein, www.mucsarnok.hu

Fotomusea
Het Capa Photo Center en het Mai Manó Huis liggen op steenworp afstand van elkaar, beide op de Nagymező utca, een zijstraat van de Andrássy út.
In het Capa is de 34ste Hongaarse Persfoto Tentoonstelling te zien, met alle prijswinnaars  in diverse categorieën. In het Mai Manó hangt tot 3 April nog een selectie uit de collectie foto’s van de Hongaarse acteur en theaterregisseur Robert Alföldi.
Capa Photo Center, Pest VI, Nagymező u.8, www.capacenter.hu
Mai Manó Huis, Pest VI, Nagymező u. 20, www.maimano.hu

Museum van Toegepaste Kunst
Het extravagante gebouw met zijn kleurige dak is ontworpen door de vader van de Hongaarse jugendstil (szecesszió)  Ödön Lechner en alleen vanwege de architectuur al een bezoek waard. De permanente tentoonstelling is geheel vernieuwd en bevat onder meer buitengewone jugendstil objecten. In een korte film ziet u ook de  plannen voor de reconstructie van het nu nog zeer vervallen museum.
Pest IX, Ülloi u. 33-37, www.imm.hu

Etnografisch Museum
Een tentoonstelling over de geschiedenis van het reizende Kerstspel en hoe deze folkloretraditie in Hongarije in de loop der tijd is veranderd. 
Pest V, Kossuth tér 12, www.neprajz.hu

Festivals en manifestaties

2-3
Beethoven festival
Het “Classicus Ensemble” bestaande uit studenten van de Liszt Muziekacademie voert alle negen symfonieen van Beethoven uit, elk in een eigen bewerking en voor verschilende combinaties van instrumenten. www.classicus.hu/en/beethoven-festival

8-24
Boedapest Lente Festival
Jaargang 36 brengt opnieuw tal van Hongaarse en internationale artiesten op podia in de hele stad. Het gevarieerde programma bestaat uit klassieke muziek en opera, jazz, pop en wereldmuziek, dans, theater en visuele kunsten. Meewerkende instellingen zijn ondermeer het Paleis van Kunsten, de Opera, de Liszt Muziekacademie, het Boedapest Muziek Centrum, het Vigadó,  en het Nationaal Theater. Zie voor details en kaartjes Meer info.

10-18
Titanic Filmfestival
Dit onafhankelijke festival vertoont Hongaarse en andere films in diverse categorieën. De mooiste en meest innovatieve film ontvangt de Breaking Waves Award. Meer info.

16-17
Budapest 100
De speciale viering van gebouwen die 100 jaar bestaan, richt zich dit jaar op de Grote Ringweg. Daarin zitten onder meer het Nyugati Station, het New York Koffiehuis, het Museum van Toegepaste Kunst gebouwd door Lechner, en een aantal grote hotels (Corinthia, Beke Radisson en Boscolo). Maar er zijn ook veel prachtige appartementengebouwen, kantoren en winkels. Een deel opent dit weekeinde zijn deuren voor bezoekers, waarbij vrijwilligers u rondleiden. Meer info.

30
PlayIT
Een grote game and IT show. Er worden veel games gespeeld, maar je kunt ook exclusieve titels uitproberen en er worden presentaties gegeven.  Hungexpo, Pest X, Alberttisai u.10, Meer info.

30
Jazz-dag 
Het Boedapest Muziek Centrum biedt een gevarieerd programma van pop, jazz en wereldmuziek. Op International Jazz Dag spelen twee bekende Duitse jazz musici, trompetist Markus Stockhausen en pianist Florian Weber. 30 april, 9pm, Boedapest Muziek Centrum BMC, Pest IX, Mátyás u.8, Klik hier voor meer info. of op www.jazznap.hu. De laatste site is helaas uitsluitend in het Hongaars.

Concerten en voorstellingen:

Foto Runa Hellinga
Liszt Ferenc Muziekacademie
Opera
Een voorstelling in de prachtige grote zaal van het Opera Huis is een belevenis op zich. Deze maand staat o.a. de bekende opera van  Igor Stravinsky, The Rake’s Progress op het programma. In het Engels, met Engelse boventitels. (8, 10, 13, 15, en 21 april, 7 pm). 
Pest VI, Andrassy u.22, www.opera.hu

Paleis van Kunsten
Er is altijd heel veel te zien in dit zeer goede theater, van klassieke en moderne muziek tot theater en ballet. Het gevierde Hongaarse moderne circus Recirquel speelt deze maand drie van haar voorstellingen. Night Circus is een levendig spel over een groep artiesten op het spoor van een verdwenen circus (1,2 en 3 april), Non Solus is een kruising tussen modern ballet en buitengewone en niet van erotiek gespeende acrobatiek door twee mannen (4 april), The Naked Clown nodigt u uit voor een bal waar de maskers af gaan (5,6 en 7 april). 
Pest IX, Komor Marcell u. 1, www.mupa.hu

Liszt Ferenc Muziekacademie
De hoofdvestiging van Boedapests conservatoriumopleiding is alleen vanwege het gebouw al een bezoek waard, en zowel in de grote zaal als in de kleinere Solti-zaal spelen regelmatig musici van wereldklasse. Deze maand zijn er veel gratis concerten, gegeven door studenten die hun eindexamen doen. Let op, sommige concerten zijn op een andere lokatie.
Gratis studenten- en eindexamenconcerten: 4, 5, 8 18, 19, 20, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29
1061 Budapest, VII. Liszt Ferenc tér 8. http://lfze.hu/en

Trafó theater
Trafó is het belangrijkste podium voor modern, enigzins alternatief theater. Een van de hoogtepunten deze maand is een concert van Meredith Monk, een pionier in wat tegenwoordig extended vocal technique heet. Haar woordeloze muziek combineert klassieke technische virtuositeit met de directheid van volksmuziek, de vrijheid van jazz en het ritme van rock&roll. 30 april, 8pm, 
Pest IX, Lilliom u.41, www.trafo.hu

Urania
Het Uránia Film Theater is een prachtige bioscoop in Moorse en jugendstil stijl, een beetje zoals Tuschinsky in Amsterdam.  Ze vertonen ook live HD uitzendingen van grote internationale toneel-, opera- en balletgezelschappen (New York, Londen, Parijs, St. Petersburg), documentaires van internationale musea (Van Gogh, Tate, Rijksmuseum) en registraties van beroemde popconcerten. Hoogtepunten deze maand:  Puccini’s opera Manon Lescaut van de MET in New York (2 en 10 april), en Shakespeares he Duchess of Malfi uit de Globe in London (19 april).
(Pest VIII, Rákóczi u.21, www.urania-nf.hu/hd_broadcasts

Volksdans (traditioneel)
Traditionele volksmuziek en volksdans van het Hongaarse Folk Orkest en Ensemble, het Donau Folk Ensemble en het Hongaarse Staats Folk Ensemble. De laatste twee hebben nog steeds een winterstop, maar het eerste speelt bijna elke vrijdag en zaterdag in het Donau Paleis in Pest. Shows starten om 8pm en bestaan uit twee delen van 45-minuten en een pause. (2, 9, 15, 16, 22, 23, 29 en 30 april,
Donau Paleis, www.budapestfolk.com

Volksdans (modern)
Het ExperiDance gezelschap brengt muzikale shows waarin traditionele Hongaarse volksdans en -muziek worden gecombineerd met moderne stijlen en motieven. Fergeteges (Uitzinnig) is slechts een voorbeeld : het verhaal van Keizerin Sissi, Graaf Andrássy en een mooi zigeunermeisje, maar met een moderne interpretatie.  (6 en 28 april, 7pm)
RAM Colosseum, Pest XIII, Kárpát u.23, www.experidance.hu

Orgelconcerten in de Basiliek
Bijna elke maandag en vrijdag zijn er in de namiddag orgelconcerten in de St. Stefans Basiliek, Bekende Hongaarse componisten musici brengen gezangen en andere kerkmuziek van bekende componisten ten gehore. 1, 4, 8, 11, 15, 18, 22, 25, en 29 april, 5pm)
Pest V, Szent István tér 1, www.organconcert.hu

Concerten in de Matthiaskerk
Het Hongaarse Virtuosi Kamer Orkest, gesticht door een artistiek directeur van de Liszt Muziekacademie, speelt regelmatig in de Matthiaskerk. Het all-string orkest bestaat uit jonge musici van de Academie die op deze avonden vooral romantische composities van bekende componisten spelen (9 en 23 april, 8pm).
Buda I, Szent háromság tér, www.eng.concertbudapest.com


Pop en jazz


Kijk voor adressen en websites onder aan de pagina.

1 Vrijdag
BARBA NEGRA MUSIC CLUB
Lord concert – Hongaarse hard rock
*8pm*

2 Zaterdag
AKVÁRIUM
Magashegyi Underground concert – Hongaarse alternatieve rock
*8pm*

3 Zondag
BUDAPEST JAZZ CLUB
Abbe Lewis Band concert – Amerikaanse jazz
*8pm*

6 Woensdag
OPUS JAZZ CLUB
Song-óra concert – Hongaarse jazz
*9pm*

7 Donderdag
ORFEUM
Fool Moon concert – Hongaarse a-capella
*9pm*

8 Vrijdag
AKVÁRIUM
Random Trip DJ set
*8:30pm*

9 Zaterdag
AKVÁRIUM
Péterfy Bori & Love Band concert – Hongaarse alternatieve rock
*7:30pm*

10 Zondag
BUDAPEST JAZZ CLUB
Joey Defrancesco Trio concert – Amerikaanse jazz
*7pm*

13 Woensdag
A38 SHIP
Frank Turner and the Sleeping Souls concert – Britse rock
*8pm*

14 Donderdag
BARBA NEGRA MUSIC CLUB
Anna And The Barbies concert – Hongaarse alternatieve rock
*8pm*

16 Zaterdag
ORFEUM
Back II Black concert – Hongaarse funk
*9pm*

17 Zondag
MORRISON’S 2
Funky Party
*7pm*

18 Maandag
OPUS JAZZ CLUB
Henri Texier Hope Quartet concert – French jazz
*9pm*


20 Woensdag
AKVÁRIUM
Jamie Woon concert – UK electronica, r’n’b
*8pm*

21 Donderdag
A38 SHIP
Boggie concert – Hongaarse pop
*8pm*

22 Vrijdag
ORFEUM
Bálint Gájer concert – Hongaarse swing
*9pm*25 Maandag
A38 SHIP
Charlie Winston concert – UK indie-pop
*8pm*

26 Dinsdag
AKVÁRIUM
Gábor Alfréd Fehérvári concert – Hongaarse r’n’b, pop
*7pm*

27 Woensdag
OPUS JAZZ CLUB
Veronika Harcsa - Bálint Gyémánt concert – Hongaarse jazz
*9pm*

28 Donderdag
BUDAPEST PARK
Balázs Szabó Bandája concert – Hongaarse folk, alternative pop
*6pm*

29 Vrijdag
BUDAPEST PARK
Brains – Hongaarse electronische muziek
*6pm*

29 Vrijdag
AKVÁRIUM
Marge concert – Hongaarse soul, bassmusic
*7pm*

30 Zaterdag
BUDAPEST PARK
Scooter – Duitse electronische muziek
*6pm*

30 Zaterdag
BARBA NEGRA MUSIC CLUB
Paddy And The Rats – Ierse pub rock
*8pm*


ADRESSEN:

A-38 SCHIP:
Buda XI, afgemeerd bij de Petőfi Brug, www.a38.hu

AKVÁRIUM:
Pest V, Erzsébet tér, www.akvariumklub.hu

BARBA NEGRA MUSIC CLUB:
Buda XI, Neumann János u. 2. www.barbanegra.hu

BUDAPEST JAZZ CLUB:
Pest XIII, Hollán Ernő u. 7, www.bjc.hu


BUDAPEST PARK:
Pest IX, Soroksári út 60, www.budapestpark.hu

MORRISON’S 2:
Pest V, Szt. István krt. 11, www.morrisons.hu

OPUS JAZZ CLUB:
Pest IX, Mátyás u. 8, www.opusjazzclub.hu

ORFEUM:
Pest VII, Erzsébet krt.43-49, www.orfeumclub.hu

No comments: