Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

15 March 2016

Vijf keer een ster

Tanti
Een soort fabriekshal in een klein winkelcentrum in een woonwijk ergens buiten het centrum, een interieur van simpele tafeltjes en keukenstoelen: restaurant Tanti op het Apor Vilmos tér in het twaalfde district in Boedapest lijkt een tamelijk onwaarschijnlijke kandidaat voor een Michelinster. István Pesti, de toenmalige chefkok van het restaurant, werd dan ook totaal overvallen toen Tanti maart vorig jaar het bericht kreeg dat het een ster had gekregen. Niemand had daarop gerekend, Pesti al het minste: het restaurant was pas een half jaar open, maar eigenlijk liep hijzelf op dat moment al rond met het plan om een restaurant buiten Boedapest te beginnen.
Vanwege de ster stelde hij dat voornemen nog even uit, maar Tanti moet het inmiddels doen zonder de kok waaraan het die onderscheiding te danken heeft. Maar ook de nieuwe kok wist de lat hoog te houden en Tanti staat nog steeds op de groeiende lijst van Michelin-sterrenrestaurants in Boedapest. Dat zijn er sinds dit jaar vijf, waaronder twee van dezelfde eigenaar: Costes en Costes Downtown.
Tanti's ster heeft weinig veranderd aan de eenvoudige allures van het restaurant, dat zich oorspronkelijk vooral op lokaal publiek richtte. De website is uitsluitend in het Hongaars, maar is op hun Facebookpagina wel een Engelstalig menu te vinden, met gerechten die uitblinken door hun simpele omschrijving: 'kabeljauw (broccoli, sesam)' en 'aardappel (pruim, kaneel)'. Tanti is een van de goedkopere Michelinster-restaurants van de stad: voor veertig euro heb je een driegangendiner en voor een tientje meer de bijpassende wijnen.
Costes Downtown, in de Vigyázó Ferenc u. 5, is het jonge broertje van Costes, het oudste restaurant in Boedapest met een Michelinster. Downtown is gevestigd in een hotel en is opgezet als een bistro. Net als Tanti heeft het in verrassend korte tijd een Michelinster weten te halen, wat veel zegt over het restaurant, maar ook over de culinaire vernieuwing die in Boedapest gaande is. Costes Downtown opende in juni vorig jaar zijn deuren en kreeg begin maart zijn ster. Het restaurant heeft een drie gangen businesslunch voor 6900 forint, 22 euro, waarschijnlijk het betaalbaarste menu dat je in een Michelinster-restaurant kunt vinden. De fijnproeversmenu's in de avond beginnen vanaf 19000 forint (ruim zestig euro) voor vier gangen (28500 forint met bijpassende wijnen) en bieden gerechten als auberginesoep met boekweit en mangold, gegrilde kwartel met spinazie en groene linzen en geroosterde varkenshaas met asperges en daslook.
Grote broer Costes (Raday utca 4) dat behalve op de Michelinlijst ook nog nummer 14 staat op de lijst met toprestaurants in Europa en nummer 25 op de wereldranglijst, is nog een slag duurder. Het viergangenmenu kost er 85 euro (130 euro met wijn) en het zevengangenmenu 120 euro (190 met wijn). Op de kaart staan gerechten als in glühwein gemarineerde ganzenlever met gepofte rijst, langzaam gegaarde zalm met venkel en nieuwe aardappels, snoekbaars met kool en gerookte bacon en everzwijn met topinamboer, bospaddenstoelen en aalbessen.
In dezelfde prijsklasse is Onyx (Vörösmarty tér 7-8), in het hart van de stad, een restaurant dat door de Michelininspecteurs wordt omschreven als 'vol glamour'. De een zal Onyx deftig vinden, de ander juist romantisch. Het interieur combineert neobarok met moderne elementen, de tafels worden gedekt met damast en kristal en de menukaart vermeldt ingrediënten als waterbuffel, kaviaar, reekalf, haan, Japanse pompoen en jong everzwijn.
Wie eerder zoekt is naar een restaurant waar het gemoedelijk eten is, zal zich thuis voelen in de Borkonyha  (Wijnkeuken) op de Sas utca 3 vlak bij de basiliek. Het is het enige Michelinsterrenrestaurant dat geen speciaal fijnproeversmenu heeft, maar waar je uitsluitend a la carte kunt eten. Borkonyha wil (ook) een familierestaurant zijn. Met soepen beginnend vanaf pakweg 4 euro en hoofdgerechten vanaf minder dan 10 euro is het ook betaalbaar voor mensen met een wat kleinere beurs. Wijn speelt, de naam zegt het al, een belangrijke rol in het restaurant, dat vooral gespecialiseerd is in de wijnen van kleinere, onbekende Hongaarse wijnhuizen. Achtenveertig van de 200 wijnen zijn per glas te krijgen.
Bij alle Michelinrestaurants geldt: reserveren is noodzakelijk, en ruim van tevoren is aan te raden voor wie zeker wil zijn van een tafel. Wie toch te laat is voor een plekje bij Onyx of Costes: er zijn nog 24 andere restaurants in Boedapest die weliswaar geen ster hebben gekregen, maar die volgens de Michelininspecteurs een speciale vermelding waard zijn. Een overzicht daarvan is te vinden op de website Via Michelin

No comments: