Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

18 April 2016

Folklore in de stad

Foto Runa Hellinga
Volksdans bij Araz
Eerlijk is eerlijk, ook in Hongarije lopen nog maar heel weinig mensen in hun dagelijkse leven in klederdracht. Toch neemt folklore in de Hongaarse cultuur een grotere plek in dan in Nederland. Volksdansen is een populair tijdverdrijf  en duizenden jongeren gaan iedere week naar een táncház, danshuis, om daar Hongaarse, maar ook buitenlandse dansen te leren. Op markten en festivals zie je altijd handwerkslieden die oude ambachten beoefenen en mensen die aarde- en borduurwerk met folkloristische motieven verkopen. De kopers zijn zeker niet alleen toeristen, ook bij Hongaren vinden dat soort spullen gretig aftrek. En veel toeristen associëren Hongarije vooral met folklore. Wie ernaar op zoek is, kan in de Hongaarse hoofdstad zeker aan zijn trekken komen.

Dans en muziek

Om te beginnen met dans. In Boedapest zijn maar liefst drie professionele folkloristische dansensembles, het Hongaarse Staats Dansensemble, het Danube Volksdansensemble en het Hongaarse Volksmuziek en Dansensemble. Ze treden alle drie regelmatig op. Meer info is te vinden op de site van Budapestfolk, waar ook kaarten gereserveerd kunnen worden. De site biedt ook combinatiepakketten aan, zoals een Donau cruise met diner na afloop van de voorstelling. Ons advies: doe dat liever niet, het eten aan boord is niet geweldig.

Wie een voorstelling van anderhalf uur wat lang vindt, kan iedere vrijdag terecht in restaurant Araz, waar tussen zeven en tien een volksmuziekgroep optreedt, met om acht uur een klein half uur een optreden van enkele dansers. Leuk is dat de band ook enige uitleg over de muziek en de dansen geeft. Gelijktijdig organiseert het restaurant een buffet waar je een groot deel van de klassieke Hongaarse gerechten bij elkaar aantreft, van Hongaarse gulyás en meerval in paprikasaus tot Gundel-flensjes. Kosten voor het buffet en het programma, inclusief een glas palinka en twee glazen Hongaarse wijn: 10.000 forint, een kleine dertig euro.
Wie het vooral om de muziek gaat, of wie liever geen buffet wil, maar gewoon a la carte wil kunnen kiezen, vindt hier een overzicht van restaurants met zigeunermuziek.

Zelf dansen kan ook. In de Sztregova utca 3 in het elfde district zit het Fono Budai Zeneház (Muziekhuis). Iedere woensdag hebben ze een danshuis, met wisselende bands, dansleraren en zangers. Het danshuis is open vanaf half zeven (later komen kan ook, en je hoeft niet de hele avond te blijven). Kosten: 1000 forint, en 500 als je na achten komt. Zie hier voor meer info. Fono heeft ook de rest van de week trouwens allerlei programma's, van jazz en zigeunerdansen tot internationale muziek en danshuis-bijeenkomsten.

Voor wie op zoek is naar CD's of bladmuziek, op het Deák tér 4, in het hart van Pest, zit de Kaláka Zenebolt, de Kaláka muziekwinkel. Ze zijn gespecialiseerd in volksmuziek (niet alleen Hongaars) en verkopen CD's, DVD's en bladmuziek. Ze hebben ook een website, maar die is helaas alleen in het Hongaars. Een uitdaging voor Google Translate, dus.

Museum

Het Museum voor Volkskunst op het Kossuth tér, tegenover het parlement, is de plek om heen te gaan voor degenen die iets meer willen weten over de achtergronden van de Hongaarse folklore en volkscultuur. Het gebouw waarin het museum gevestigd is, is op zich al een bezoek waard. Het eindigde op de tweede plaats toen in de negentiende eeuw een wedstrijd werd uitgeschreven voor een ontwerp van het parlement. De winnaar staat in vol ornaat aan de overkant van het plein, de tweede keuze werd in kleiner formaat alsnog gebouwd, in eerste instantie als onderkomen voor het Hongaarse Hoge Gerechtshof.

Souvenirs

Overal in het centrum vind je winkels die Hongaars borduurwerk, geschilderde paaseieren en andere folklore-souvenirs aanbieden, van absolute ramsj tot hoogwaardig handwerk. Een lijst van goede zaken is nauwelijks te maken. In de regel geldt wat overal in de wereld geldt, voor souvenirs en voor koffie: hoe toeristischer de straat, hoe hoger de prijzen.
Vooral aan de rand van het centrum zie je, vaak bij metrohaltes zoals op het Széll Kálman tér, vrouwen uit Transsylvanië in klederdracht die geborduurde tafelkleden en dergelijke verkopen. Ook daar geldt: soms is het absolute ramsj, soms prachtig. In tegenstelling tot de winkels valt bij de vrouwen te onderhandelen.
Onderhandelen kan soms, maar lang niet altijd, ook  bij de kramen op de eerste verdieping van de Grote Markt,Vámház krt. 1-3, misschien wel de beste plek om heen te gaan als je 'typisch' Hongaarse souvenirs zoekt. Zondag dicht, dat wel.
Voor Hongaarse folklore met een moderne inslag is Magma, een designwinkel op de Petöfi Sándor utca 11 de plek om heen te gaan. Ze verkopen hun producten ook via het internet. 


No comments: