Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

20 March 2016

Kaartautomaten voor het openbaar vervoer

Enkele reis en maandkaart
Wie in Boedapest met tram of bus wil reizen, heeft natuurlijk een geldig kaartje nodig. Gelukkig zijn die niet echt moeilijk te kopen, want bij zo'n 300 tram- en bushaltes en metrostations vind je automaten die niet alleen losse kaartjes leveren, maar ook het rijke aanbod aan andere vervoersbewijzen dat het lokale openbaar vervoer in de aanbieding heeft, zoals dagkaarten, weekkaarten en maandkaarten. De automaten zijn tweetalig en betalen kan zowel met contant geld als met een kaart. De automaat geeft eventueel ook een factuur (maar bezin eer je begint, want dat betekent dat je een adres, bedrijfsnaam en weet ik wat moet invullen). Er is één probleem: door het enorme aantal opties (inclusief die eventuele factuur) zijn de automaten niet echt simpel te bedienen.
Maar geen nood, ook het openbaar vervoerbedrijf schijnt zich te realiseren hoe gecompliceerd hun automaten zijn, en wie wil, kan daarom vooraf via deze website op een virtuele automaat oefenen. Dat lijkt idioot, maar helemaal overbodig is die oefening niet, want zelfs Hongaren willen nog wel eens moeite met die automaten hebben. Voor toeristen zijn twee knoppen belangrijk: de heldergroene optie 24h linksonder, waarmee je direct een dagkaart die 24 uur geldig is koopt. Rechts op datzelfde scherm is een grotere knop met de optie andere tickets en passen. Als je die aanklikt, zie je links onder weer een optie: 24h 'day based travel cards'. Daarachter verschuilen zich zowel de dagkaarten als groepsdagkaarten, 72-uurskaarten en de weekkaarten. Wie er desondanks niet uitkomt, kan altijd nog naar een van de loketten gaan die te vinden zijn bij de grotere metrostations.

Zoals gezegd, het aantal opties is enorm, maar bij deze een overzicht van de kaartjes waar je als toerist iets aan hebt:

-Wie onder de zes of boven de 65 is, reist gratis.

- Alle kaartjes en abonnementen zijn geldig op het hele openbaar vervoer, dus de bus, de metro, de tram, HÉV, tandradbaan en de trolleybus. BKK-kaartjes zijn niet geldig op de funiculair, het lifttreintje naar de Burchtheuvel. 
Door de week gelden de dag- en weekkaarten, net als abonnementen, ook op de boten van de BKK. Let op: gewone enkele ritten gelden niet op de BKK-boot, daarvoor bestaan aparte, duurdere bootkaartjes (750 forint, 500 forint voor kinderen)). In het weekend heeft iedereen zo'n apart bootkaartje nodig. 

- Een enkel kaartje kost 350 forint. Bij iedere keer overstappen moet je opnieuw afstempelen. Kinderen vanaf 6 jaar betalen de volle mep.

- Een tienrittenboekje kost 3000 forint. Met de invoering van de nieuwe kaartjes krijg je overigens geen boekje meer, maar tien losse kaartjes, en is de verplichting om alle kaartjes bij elkaar te houden, vervallen.

- Een 24-uurskaart, geldig vanaf het moment van aankoop of vanaf ieder ander tijdstip, als je dat bij de aankoop aangeeft, is 1650 forint. Een kaart die om twee uur 's middags ingaat, is dus geldig tot twee uur 's middags de volgende dag.

- Wie met een groepje reist: een 24-uurskaart voor maximaal 5 mensen kost 3300 forint. Wie zo'n kaart aanschaft, moet er wel rekening mee houden dat je dan dus altijd samen moet reizen.

- Een 72 uurs-kaart kost 4150 forint. Daar geldt ook voor dat hij vanaf het moment van ingang 72 uur lang gebruikt kan worden.

- Een weekkaart is nauwelijks duurder: 4950 forint.

- Wie langer in Boedapest verblijft, heet veel plezier van een twee weeks (6300 forint) of een maandabonnement (9500 forint). Studenten betalen, op vertoon van een Hongaarse of internationale studentenkaart, 3450 forint voor een studentenmaandkaart.
Abonnementen en losse kaartjes zijn geldig vanaf het vliegveld, en dus verreweg de meest voordelige manier om de stad in te gaan, zeker als je alleen of met zijn tweeën bent.

Nostalgieticket
Wie met de HÉV, de voorstadstrein, reist, moet er rekening mee houden dat buiten de stadsgrenzen een aanvullend HÉV-kaartje nodig is. De prijs is afhankelijk van de afstand.

Wie heel erg hecht aan de oude, pre-automatenkaartjes, van die goede oude tijd, toen bussen nog waren voorzien van afstempelautomaten die gaten in je ticket knipten. kan bij de loketten op de volgende stations heuse nostalgie-kaartjes kopen: Batthyány tér, Bosnyák tér, Deák tér, Hűvösvölgy, Katona József utca, Központi bérletpénztár, Nyugati tér en Széll Kálmán tér. De kaartjes zijn net zo te gebruiken als andere tickets, maar ze zijn wel een stuk duurder. Nostalgie heeft zijn prijs.

No comments: