Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

29 June 2014

Dakterrassen voor een biertje of een maaltijd.

Dakterrassen zijn een relatief nieuwe trend in Boedapest en voegen een extra dimensie toe aan de stad. Het heeft iets intiems om van bovenaf de huizen in te kijken, en je krijgt een uitzicht op en ziet details van gebouwen die je van beneden geheel ontgaan.

360 Bar
Zeer fraai is de in juni geopende 360 Bar op het dak van de de Parisi Nagyárúház (Andrássy út 39), boven de Alexandra-boekwinkel die op zich al een bezoek waard is vanwege het fraaie koffiehuis. Het dakterras is nieuw, en gelijktijdig oud, want toen het Parisi Nagyárúház (het Parijse Grootwarenhuis) in 1910 zijn deuren opende, had die winkel als extra attractie al een terras op het dak, met in de winter een ijsbaan.
In de afgelopen jaren werden er al feesten op het terras georganiseerd, maar de huidige exploitant wil er geen feesttent van maken, al zal er af en toe wel live muziek zijn. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht tot aan Buda. Je kijkt uit over de hele Andrássy út en pas vanaf dit terras zie je hoe groot de Opera echt is. Open vanaf 4 uur 's middags tot middernacht. De toegang is gratis. De ingang is rechts van de boekhandel, en er gaat een lift naar boven.

Ook nieuw: het Gozsdu Sky Terrace (Hollo utca 6). Van maandag tot en met woensdag vinden er culturele evenementen plaats, van donderdag tot en met zaterdag dakfeesten met elektronische muziek. Het terras biedt vooral uitzicht op de omliggende joodse wijk. Open van 3 uur 's middags tot middernacht. De ingang is wat lastig te vinden. Op de begane grond is een tentoonstelling van vintage auto's. Daar moet je in. Ergens aan de achterkant is een deur naar een gang met een lift. Die brengt je naar de hoogste verdieping van een parkeergarage. Wie de looplijnen in die garage volgt, komt een deur naar het dakterras.

Het Corvintető (Corvin Dak, Blaha Lujzatér 1-5, ingang om de hoek in de Somogyi Béla utca) bestaat al langer. Binnen is een dansruimte met ruimte voor 600 man. Op het dak zelf is plek voor 250 mensen. Er is een bar en je kunt er eten. Corvintető trekt een alternatief publiek dat wordt aangetrokken door het gevarieerde programma van bands Dj's, films en ook voetbalwedstrijden. Open van zes uur 's avonds tot zes uur 's ochtends. Eén waarschuwing: er is geen lift en het is 107 traptreden op.

Van een geheel andere orde zijn de twee terrassen van de Halászbástya, het restaurant in het Visserbastion op de burcht. Het restaurant heeft er twee, het Danubeterras waar je kunt eten met een fraai uitzicht over de Donau en over Pest, en het Margaréta Terras bovenop het restaurant, met een wijds uitzicht over de hele stad. Het Margaréta Terras is uitsluitend een bar en het enige van de genoemde terrassen dat in de winter ook open is. Dan wordt het verwarmd en staat er glühwein (forrált bor) op de kaart. De Halásztbástya heeft een uitstekende keuken, maar het behoort met prijzen voor hoofdgerechten tussen de 20 en de 53 euro wel tot de duurdere restaurants van de stad.
Panorama Restaurant op Hotel President

Dat geldt ook voor het Panoramarestaurant op dakterras van Hotel President in de Hold utca 5. Het feit dat het hotel over een eigen helikopterplatform beschikt, zegt iets over het publiek waarop het mikt, al lijkt het aantal helikopters dat er daadwerkelijk landt, behoorlijk miniem. Het dakterras biedt een onovertroffen uitzicht op het schitterende jugendstil-dak van de Postspaarbank aan de overzijde en op het parlement en de basiliek. Hoofdgerechten liggen tussen de 20 en de 30 euro.

Aanzienlijk goedkoper is de TipTop Bar in de Király Pál utca 4, niet ver van het Kalvin tér. Goed voor een pilsje, een glas wijn en een simpele maaltijd, open woensdag t/m zondag van 18 uur tot twee uur 's ochtends en een mooi uitzicht over de omliggende buurt.No comments: