Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

5 June 2014

De joodse wijk: geweldig om uit te gaan, minder om te slapen

Ruïnetuin in de ochtend
Er is nauwelijks een plek te bedenken in Boedapest die zich sneller ontwikkelt dan het zevende district, de wijk die tot voor kort vooral bekend was als 'joodse wijk'. Joodse wijk is het nog steeds, en steeds meer zelfs, het aantal koosjere winkeltjes en restaurants is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid. Maar daarnaast heeft het zevende district zich de afgelopen twee in razend tempo tot een van de belangrijkste uitgaanscentra van de stad ontwikkeld. Je kunt je niet omdraaien, of er is weer een nieuw café of restaurant geopend. Toeristen hebben dat ook ontdekt. Boedapest begint internationaal faam te krijgen om zijn uitgaansleven, en dat is grotendeels te danken aan het zevende district.
Het uitgaansleven in het zevende district heeft wat te bieden voor iedereen. Er zijn goede restaurants en aangename terrassen, er zijn de ruïnecafés die vooral jongeren aantrekken, er is een groeiend aantal kleine eethuisjes dat mikt op klanten met een kleine beurs en er zijn straten met kroegen die uitnodigen tot een avond serieus stappen. 
Centrum van het uitgaansleven zijn de Gozsdu udvar, een reeks van zeven binnenhoven vol met terrassen en restaurants en de Kiraly en Kazinczy utca. Overdag is de Gozsdu een ideale plek om even
bij te komen van een stadswandeling, 's avonds bruist het er echt van de mensen. De prijzen zijn over het algemeen redelijk, het eten varieert van behoorlijk tot gewoon goed, en de sfeer is aangenaam.
Klezmermusici in de stetl, Leon Zernitsky
Een speciale aanrader is de klezmeravond die het Spinozahuis, net om de hoek in de Dob utca 15, iedere vrijdagavond organiseert. Klezmer was oorspronkelijk muziek uit de Oost-Europese joodse stetl. De avond bestaat uit een voorstelling van een kleine anderhalf uur, gevolgd door eten in het Spinozahuis zelf, maar het is ook mogelijk om kaartjes alleen voor het concert te krijgen.
In de Kazinczy utca vind je een reeks ruïnecafés. Oorspronkelijk waren dat tijdelijke openluchtcafés die ontstonden op plots die vrijkwamen door de sloop van een gebouw, en die weer verdwenen als er iets niets werd gebouwd. Maar een deel van die cafés heeft niets tijdelijks meer en de term ruïnetuin is langzaam in betekenis verschoven. Het gaat tegenwoordig om eigenlijk cafés in de open lucht, vaar op een binnenplaats, die vooral op jongeren mikken. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bekendste van hen, de Szimpla kert, dat hele hele binnenhof van Kazinczy utca 48 inneemt. Café, snackbar, muziekpodium: Szimpla is al lang niet meer een simpel, en zeker geen tijdelijk café.
Op nummer 41 zit restaurant Köleves. De ruïnetuin van dat restaurant richt zich vooral op jongeren en heeft behalve drank, ook simpele maaltijden op de kaart. Het restaurant zelf (en het terras daarachter) mikt op een breder publiek en serveert, zoals veel restaurants in deze buurt, een mengsel van joodse en niet-joodse gerechten. 
Het is niet de plaats om heen te gaan voor wie koosjer wil eten, trouwens. Wie op dat gebied eisen stelt, kan zeker terecht, maar kan het beste op zoek gaan direct rond de orthodoxe synagogedie zich in dezelfde straat bevindt. Daar zijn meerdere koosjere restaurants, waaronder een pizzeria en (op de binnenplaats van de synagoge) Hanna, het oudste koosjere restaurant van de stad, gespecialiseerd in Hongaarse-joodse gerechten. 
Aan het andere uiteinde van de Kazinczy utca vind je een reeks echte kroegen. Een tweede cluster van kroegen is te vinden in de Dóhány utca en de Akacfa. Het zijn straten die mikken op de echte kroegenlopers, met kroegen, Engelse pubs, snackbars en kleine Indiase restaurants voor een snelle hap. Voor wie na een paar dagen Hongaars echt een keer iets heel anders wil eten, is het Afrikaans-Caribische Savannah in die buurt een aanrader.

Overnachten

Wat het zevende district leuk maakt als uitgaansbuurt, maakt het voor de gemiddelde toerist helaas een stuk minder leuk als plek om te overnachten. Onder jongeren zijn de hostels in de buurt heel populair. Ze zijn vaak gecombineerd met een ruïnetuin, en je kunt van de party zo je stapelbed inrollen. Maar wie andere ideeën van vakantie heeft en liever geen geluidsoverlast, doet er goed aan om eerst heel erg goed na te vragen hoe het daarmee staat. Veel mensen kiezen voor de wijk omdat die zo centraal ligt, maar Boedapest heeft heel veel andere prima en goedkope hotelletjes, waar je net zo centraal zit, en toch rustig.
Uiteraard is niet iedere straat in de buurt druk. Maar een appartement op het Gozsdu udvar huren is hooguit een verstandig idee als het je echt niet kan schelen dat er allemaal cafés onder je raam zijn. Die waarschuwing geldt ook voor hotels en appartementen in de Kiraly utca, de Kazincsy utca en de Dob utca, en veel zijstraten daarvan. Het kan zijn dat je nergens last van hebt, zeker gezien de bouwwijze in Boedapest, waarbij alle huizen rond een binnenhof zijn gebouwd. Als er geen café op het binnenhof zit en je aan de achterkant zit, kan het heel goed
doodstil zijn. Maar aan de voorkant hoeft er geen café onder het raam te zitten om last te hebben van feestgangers die laat in de nacht op pad zijn. Navragen is dus zeker verstandig. Of ergens anders boeken, als je het zekere voor het onzekere wilt nemen.

No comments: