Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

11 July 2014

Fietsen in Boedapest, tegenwoordig goed te doen

Een jaar of tien geleden werd je nog voor gek verklaard als je in Boedapest op de fiets stapte. Automobilisten waren weliswaar niet kwaadwillend, maar er reden zo weinig fietsers rond dat ze er gewoon geen rekening mee hielden. Bovendien waren er nauwelijks fietspaden. Maar er is op dat vlak veel veranderd. Er is geïnvesteerd in de uitbreiding van het net van fietspaden en vooral in de zomer is fietsen tegenwoordig zeker niet meer alleen voorbehouden aan een enkele sportieve jongere. De fietser is geen vreemd dier meer in Boedapest en dat maakt fietsen ook voor toeristen tot een interessante optie, want zo kun je natuurlijk een groter deel van de stad behappen dan te voet.

Fietsen wordt steeds gewoner
Er zijn in Boedapest meerdere plaatsen waar je fietsen kunt huren. Vaak zijn dat speciale fietsen, waarmee je in het verkeer duidelijk herkenbaar bent als toerist. Maar een van de goedkoopste en beste plaatsen is Bikebase, een bedrijfje kwalitatief zeer goede, en normale, stads- en toerfietsen verhuurt, in verschillende maten en voor mannen en vrouwen. Wie langere tijd in Boedapest verblijft, kan bij hen ook fietsen kopen en ze (tegen overhandiging van de aankoopbon) na afloop weer terug verkopen.  In de winter verhuren ze overigens net als veel anderen geen fietsen, maar ski's.
Daarnaast is er nog, als het ooit gaat werken, de Bubi, waarbij je, na aanschaf van een dag-, driedaagse, week- of jaarkaart gebruik kunt maken van speciale fietsen die overal in de stad bij speciale dockingstations staan. Als je de fiets binnen een half uur weer inlevert, kost het gebruik daarvan buiten je dagkaart niets extra. Zoals gezegd: als het ooit gaat werken, want hoewel Bubi in april van dit jaar, vlak voor de verkiezingen, officieel werd geopend, zijn er allerlei softwareproblemen en draait het systeem nog steeds alleen voor een select gezelschap testfietsers. Bovendien moeten houders van dag- en weekkaarten een borg betalen en moet je weten waar je de stallingen kunt vinden (dat zijn er overigens wel veel). Voor de meeste toeristen is het daarom waarschijnlijk toch praktischer om een gewone fiets te huren.

Een paar regels voor fietsen in Boedapest. Eerst en vooral, voor Nederlanders iets waar ze zich maar heel moeilijk aan kunnen houden: het is in Hongarije verboden om naast elkaar te fietsen., behalve op fietspaden, en die zijn vaak zo smal dat naast elkaar fietsen niet echt gaat gaat. Iets waar Nederlanders aanzienlijk minder moeite mee hebben: ook in Boedapest worden fietsen gestolen. Zorg dus dat de verhuurder een goed slot mee levert en zet de fiets altijd ergens aan vast.
Probeer, als het om grote wegen gaat, straten aan te houden waar fietspaden zijn. Op het internet zijn routeplanners te vinden waar die paden worden aangegeven. Soms maakt zo'n fietspad deel uit van de busbaan, wat niet echt een prettig gevoel is, maar toch veiliger dan de weg ernaast. Niet iedere busbaan is overigens fietspad, dat wordt uitdrukkelijk met borden aangegeven. Kinderen onder de twaalf jaar mogen alleen op fietspaden fietsen, niet op de gewone straat. In praktijk betekent dat dat je met kinderen eigenlijk niet kunt fietsen in Boedapest.
Als er geen fietspad is en het gevaarlijk is om op de weg te fietsen, mag je bij uitzondering ook op de stoep, bijvoorbeeld bij de bruggen over de Donau. Voorwaarde is wel dat je de voetgangers niet hindert, en niet harder dan tien kilometer per uur rijdt. Hou er omgekeerd rekening mee dat je fietspaden soms moet delen met voetgangers, of dat voetgangers er geen rekening mee houden dat ze op een fietspad lopen. Het is hoe dan ook belangrijk in het oog te houden dat Hongaren minder aan fietsers gewend zijn. Parkerende automobilisten houden ook geen rekening met mogelijke fietsers als ze hun deur openzwaaien. Een beetje afstand houden bij een rij geparkeerde auto's is dus raadzaam.
In tegenstelling tot Nederland mag je één-richtingstraten op de fiets alleen inrijden als dat uitdrukkelijk met een bord wordt toegestaan. En in tegenstelling tot wat veel Hongaren denken, ben je niét verplicht een helm te dragen zolang je niet sneller dan veertig kilometer per uur fietst, maar wèl om licht voor en achter op de fiets te hebben. Net als in de auto mag je op de fiets eigenlijk niet gedronken hebben, maar daar wordt (in tegenstelling tot de auto) door de politie eigenlijk nooit op gecontroleerd.
En wie genoeg heeft van het fietsen: in een deel van het openbaar vervoer, zoals bijvoorbeeld de BKK-boten op de Donau, mag je een fiets meenemen (de link verwijst naar een Hongaars artikel met een overzichtje van de lijnen waar dat mogelijk is). De ruimte is beperkt, dus voor een groep is dat geen oplossing. Maar toch. 

Wie overigens met zijn fiets graag de stad uit wil, kan hier meer informatie vinden. En wie graag een rondleiding wil, vindt hier de nodige informatie http://www.boedapest-op-maat.com/p/stadswandelingen-en-studiereizen.html


No comments: