Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

22 June 2014

Een warme dag? Hou het koel!

Voetenbad op het Erzsébet tér
De mooiste tijden om Boedapest te bezoeken zijn eigenlijk de lente en de herfst. Dat geldt natuurlijk voor veel steden, maar Boedapest heeft een extremer klimaat dan Rome of Barcelona. De winter is vaak prachtig, maar echt koud, en in de zomer kan behoorlijk heet zijn. Maar een wandeling bij 35 graden wordt een stuk dragelijker als je daarbij rekening houdt met plekken waar je kunt afkoelen. Natuurlijk kun je naar een zwembad gaan, maar daar heb je weinig aan als je het tijdens een stadswandeling te warm krijgt. En bovendien, iedereen gaat op zo'n dag naar het zwembad, dus dat is misschien niet eens zo leuk. Daarom bij deze een aantal afkoeltips.

1. Op steeds meer plekken in de stad vind je speciale afkoelplaatsen, in de vorm van vijver, fontein of een watervernevelaar. De grootste is in het nieuwe park op het Erzsébet tér, een waar waterparadijs. Je hebt er de mogelijkheid om je voeten te koelen in een ondiep zwembad (eigenlijk het dak van het restaurant dat eronder zit). Daarnaast vind je een watervernevelingsinstallatie en fonteinen die uit het gras omhoog spuiten.
Op het Szabadság tér is een speelfontein: loop erheen, en het water verdwijnt. Kinderen zijn er dol op (volwassenen ook, trouwens) en wie zijn best doet, kan er behoorlijk nat worden. Je vindt de fontein aan de zuidkant van het plein, niet zo ver van een zwart. glazen kantoorgebouw.
Watervernevelaar bij het parlement
Verder zijn er op het Kossuth tér, voor het parlement, ook vernevelingsinstallaties die een zachte mist over de voorbijgangers uitspreiden. Net genoeg om het daarna een tijdje een stuk koeler te hebben.

Hoe aantrekkelijk de rivier ook mag lijken, zwemmen in de Donau is in Boedapest helaas een minder goed idee. Sterker nog, het is verboden en de politie deelt er soms forse boetes voor uit. Officieel, omdat het te gevaarlijk is en te vies, maar waarschijnlijk wil de gemeente gewoon de verantwoordelijkheid niet zich nemen die volgens de Hongaarse wet hoort bij het toestaan van zwemmen. Dan moet je namelijk meteen georganiseerde zwemgelegenheid aanbieden. In de jaren zestig was er nog een groot aantal drijvende baden in de rivier, maar die zijn gesloten omdat het water te vies was. Sindsdien is de Donau door het sluiten van fabrieken en het bouwen van waterzuiveringsinstallaties veel schoner geworden, maar hoe schoon, is onduidelijk. Omdat er niet gezwommen mag worden, wordt de waterkwaliteit in Boedapest namelijk niet gemeten. Noordelijk van de stad, waar wel stranden langs de rivier zijn, is die kwaliteit volgens de metingen overigens in orde.
Dat alles wil niet zeggen dat er niemand in Boedapest in de Donau zwemt, maar de plekken waar dat gebeurt, liggen buiten het bereik van de meeste toeristen. Wie de verleiding toch niet kan weerstaan en het risico op een boete op de koop toe wil nemen: zwemmen bij het het Margiteiland is vanwege de stroming ter plekke levensgevaarlijk. Veiligere plaatsen zijn het Romai part in Óbuda en de Kopászi gát aan de Boedazijde voorbij de Rákóczi brug. Nog beter is een zwemplek stroomopwaarts van de stad.

2. Het openbaar vervoer. Misschien een wonderlijke tip, maar tram 4 en 6, de lange trams die over de Grote Ring rijden, hebben air conditioning en zijn een perfecte manier om van de ene zijde van Pest naar de andere te komen. U zou de eerste niet zijn die erin stapt, puur om af te koelen. Ook de nieuwe metrolijn 4 is gekoeld. Andere metrolijnen zijn een stuk warmer, al bieden de stations, diep onder de grond en met een permanente tochtstroom vanuit de metrotunnels, wel verkoeling. Een aantal nieuwe bussen heeft ook airconditioning, maar die werkt helaas niet altijd. Er komen meer nieuwe trams met airconditioning aan, maar goed, daarop is het dus nog even wachten.

3. Koele gebouwen. Weliswaar is de air conditioning nog steeds geen standaardvoorziening in Hongarije, maar een groeiend aantal gebouwen is wel gekoeld. Andere zijn zo gebouwd dat ze sowieso langer koel blijven. 
- De moeite van een bezoek waard en heerlijk koel is het Gresham Paleis, een prachtig (en zeer duur) hotel op het Szechényi István tér bij de Lánc híd, de Kettingbrug. De gevel is prachtig, en de hal ook.
- Lekker koel is ook de orthodoxe synagoge in de Kazinszky utca in de joodse wijk.
- Kerken hebben traditioneel dikke muren en zijn zelfs in het heetste weer redelijk koel.
- Lang niet alle restaurants hebben air conditioning, maar - niet ieders pakkie-an, maar toch - Amerikaanse fastfoodketens en koffieketens zouden niet Amerikaans zijn als ze die niet hadden.

4. Ga ondergronds. De metrostations werden hierboven al vernoemd, maar Boedapest is bovendien in het bezit van een groot aantal grotten, en in grotten is het (bijna) altijd koel. Op de burchtheuvel is het Ziekenhuis in de Rots, een voormalig militair ziekenhuis uit de Tweede Wereldoorlog, hoe dan ook een bezoek waard, en heerlijk koel in de zomer. Dat geldt ook voor de openbaar toegankelijke druipsteengrotten die Boedapest rijk is, de Pál-völgyi barlang (Szépvölgyi út 162, dagelijks behalve maandag) en de Szemlő-hegy barlang (Pusztaszeri út 35, dagelijks, behalve dinsdag). Voor wie avontuurlijker is, er is ook een organisatie die rondleidingen organiseert in delen van het grottensysteem dat nog in zijn natuurlijke staat is.

5. Wandel langs de Donau. Met een rivier in het hart van de stad is er altijd één plek in Boedapest waar het relatief koel is: de Donau-oever. En die is nog prachtig ook.

1 comment:

Anonymous said...

Zit het Gresham niet bij de Lánchíd?
De Szabadsághíd ligt toch bij de markthallen?