Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

10 June 2012

Runa Hellinga's Boedapestgids als e-boek

Oud en toch nieuw: Runa Hellinga's gids over Boedapest als e-boek. Het is een herziene en vernieuwde uitgave van mijn boek dat in 2008 voor het eerst verscheen. Sinds de eerste uitgave is er behoorlijk wat veranderd in Boedapest: er zijn bruggen gebouwd, straatnamen veranderd en nieuwe gebouwen verrezen. De veranderingen zijn niet alleen materiaal. Nieuwe culturele en politieke ideeën hebben opgang gemaakt. Bovendien heb ik de stad in vier jaar tijd weer beter leren kennen. Er waren, kortom, nieuwe verhalen te vertellen. 
Boedapest, een Verhalende Reisgids leidt de lezer per hoofdstuk rond door een bepaalde periode uit de geschiedenis van de stad en van Hongarije en door een wijk die die periode het beste vertegenwoordigt. Het Romeinse Boedapest voert langs de opgravingen in Óbuda, de Middeleeuwen langs de restanten gotiek op de burchtheuvel, en Turks Boedapest leidt de lezer langs de baden en andere gebouwen uit de tijd van de Turkse bezetting. Joods Boedapest belicht de geschiedenis van de Joden in de stad en communistisch Boedapest het sociaal-realisme en de Hongaarse opstand van 1956. De zwerftocht door tijd en stad eindigt met de nieuwe architectuur van de moderne stad.
Boedapest, een Verhalende Reisgids is geen reisgids in de normale zin van het woord. In tegenstelling tot de papieren versie geeft het e-boek een zekere praktische informatie over adressen en openingstijden, maar voor uitgebreide tips over goede restaurants en hotels moet je in andere gidsen zijn. Het boek is bestemd voor mensen die tijdens hun bezoek meer willen weten over de achtergronden van de stad en de gebouwen die ze zien, maar ook voor thuisblijvers die graag meer willen weten over Boedapest en Hongarije. Behalve historische informatie behandelt het boek sociale, politieke en culturele ontwikkelingen
en zaken die typisch zijn voor het dagelijks leven in Hongarije. In aparte kaders worden de verhalen verteld van mensen en gebeurtenissen die het gezicht van de stad hebben bepaald.
De elektronische uitgave biedt niet alleen bijgewerkte feiten en nieuwe verhalen, maar is ook voorzien van nieuwe foto's, nieuwe kaarten, adressen en links naar nuttige websites. Kijk hier voor een voorproefje.


Waarom een e-boek? Om meerdere redenen. Een hele praktische is dat de papieren uitgave niet meer wordt herdrukt, en boeken tegenwoordig gelukkig een tweede leven als e-boek kunnen krijgen. 
Daarnaast is het e-boek juist voor reisgidsen ideaal. E-boeken wegen niets. Ze zijn te lezen op de computer of laptop, of ze zijn handzaam mee te nemen op een speciale e-reader, of op smartphone of tablet en te lezen via een ereader-app. Via de zoekfunctie van zo'n apparaat zoek je veel makkelijker iets op dan via het register van een papieren boek. 
Inherent aan reisgidsen is ook dat ze verouderen, zelfs als ze, zoals Boedapest, een Verhalende Reisgids, vooral over de achtergronden van de stad gaan. Kopers kunnen zich daarom abonneren op een gratis update die ik om de één a twee jaar wil uitbrengen.
Boedapest, een Verhalende Reisgids, is verkrijgbaar voor Epub en Kindle, prijs €9,50. Voor meer informatie, zie ons boekenaanbod

No comments: