Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

22 June 2012

Jugendstil in de Donaubocht

Het bekijken van de prachtige jugendstil kerk in Zebegény, een fietstocht langs de rivier, een picknick aan het water met uitzicht op de burcht van Visegrád of wandelen in de heuvels: de dorpjes in de Donaubocht aan de noordoever van de rivier hebben van alles te bieden voor wie een dagje weg wil uit het hectische Boedapest. En dat alles op slechts een uur met auto of trein vanaf de hoofdstad.

Vanaf Vác neemt de provinciale weg langs de linkeroever van de rivier een ruime bocht naar het westen en doet achtereenvolgens de dorpjes Veröce, Kismáros, Nagymáros, Zebegény en Szob aan.
In Zebegény (rechts van de hoofdweg, onder het spoor door) staat aan het hoofdplein een architectonisch pareltje: een prachtige witte kerk (katholiek) die in 1908 in Hongaarse jugendstil (szecesszió) is gebouwd door de beroemde architecten Károly Kós en Béla Janszky en in 2010 geheel is gerenoveerd. Ook het interieur met zijn kleurrijke fresco’s van ondermeer Aladár Körösföi-Kriesch, lid van de fameuze kunstenaarsgroep van Gödöllö, is buitengewoon.
In alle dorpen zijn de nodige terrasjes, veelal aan het water, en ze zijn een goed startpunt voor wandelingen in de Börzsöny heuvels ten noorden. Er is een mooi smalspoortreintje dat vanuit Kismáros de heuvels ingaat naar Királyrét (De Koningsweide). Királyrét is eigenlijk niet meer dan een verzameling restaurants in het bos en bij een visvijver, maar vandaar zijn allerlei wandelroutes uitgezet, onder meer naar de burchtruïne van Nógrád, en het is onder Hongaren buitengewoon populair.
Maar u kunt ook elders op eigen gelegenheid rond een of ander dorp een wandeling maken zonder (vooral in het weekeinde) tussen groepen dagjesmensen te lopen.
Voor fietsers is het fietspad dat van Szob naar Vác (30 km) en Boedapest (75 km) loopt ideaal. Het voert voor een heel groot deel langs de Donau (het is onderdeel van het internationale fietspad van Passau naar Boedapest) maar doet uiteraard ook de dorpjes aan. Vanaf het Nyugatistation in Boedapest gaan er in het weekeinde eens per uur een sneltrein en elk half uur een stoptrein naar Vác-Szob (stopt ook in Kismáros, doordeweeks meer treinen).

Meer weten over de Donaubocht, Vác en Visegrád?

Koop het eboek “Hongarije, meer dan een reisgids” door Henk Hirs, boordevol toeristische tips en verhalen over de geschiedenis, de cultuur, het dagelijkse leven. Prijs € 9,50 (346 pagina’s Kindle en epub). Voor meer info zie: http://www.boedapest-op-maat.com/p/ons-boekenaanbod.html

No comments: