Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

18 June 2012

Klompen op de poesta 3: Nederlandse natuurexcursies

Een serie over Nederlandse activiteiten in het Hongaarse toerisme. Deel 3

Broedplaats van bijeneters
Niet zo lang geleden ontdekt Rob de Jong een mastertree voor vliegende herten, een boom waar zespeciaal naar toe komen om te paren en waar de mannetjes elkaar de tent uitknokken. "Fantastisch. Het was een van de meest opwindende dagen die ik in Hongarije heb meegemaakt." De natuur is wat de Nederlandse bioloog naar Hongarije trok. Voor natuurliefhebbers heeft het land dankzij zijn speciale ligging enorm veel te bieden. Het ligt in een overgangszone tussen de West-Europese flora en fauna en de Oost-Europese steppes, en dat zorgt voor een ongekende soortenrijkdom. Bijna 400 vogelsoorten broeden in Hongarije of doen het land tijdens de trek aan. Ook voor vlinderaars is het een paradijs: met een totaal van 3500 dag- en nachtvlinders is Hongarije een van de belangrijkere vlindergebieden van Europa.
Sinds veertien jaar runt De Jong samen met zijn Hongaarse vrouw Barbara het natuurstation Farm Lator aan de voet van het Hongaarse Bükk-gebergte, waar ze een combinatie van accommodatie en natuurexcursies aanbieden. Het dorpje Lator, aan een uitloper van de Karpaten waar bergen en steppen elkaar raken, ligt in het centrum van een bij uitstek rijke regio. Er zijn drie nationale parken en twee beschermde landschappen in de buurt. Op de steppeachtige Hortobagy zijn zo’n 320 vogelsoorten waargenomen. In zijn tuinstaat een nachtvlinderval, een plastic doos met bovenin een gat en een sterke lamp om de vlinders te lokken en onderin eierdozen als schuilplaats. “We hebben inmiddels zo’n 600 soorten gedetermineerd.”
De Jong krijgt zowel groepen als individuele bezoekers. Gasten kunnen terecht op de kleine camping of in een van de eenvoudige, maar vriendelijk ingerichte tweepersoonskamers. Alles op Farm Lator is ingericht op natuurliefhebbers. Er is geen tv, maar wel een uitgebreide bibliotheek met natuurboeken, waar iedere soort die in de omgeving voorkomt, te vinden is. Wie wil, kan mee met de excursies die De Jong organiseert, maar alleen op stap gaan is uiteraard ook mogelijk. ’s Avonds kookt Barbara een gezamenlijke maaltijd voor de gasten met biologische groenten uit eigen tuin. Een restaurant is er niet in het dorp, zelfs geen café. „Het leuke is dat iedereen die hier komt een belangstelling met elkaar deelt, en dat schept een band,” zegt De Jong.

Het is eigenlijk toeval dat De Jong in Hongarije terecht kwam. Een paar jaar na zijn studie kwam hij tot de conclusie dat biologen in Nederland vooral op kantoor zitten. Daarvoor had hij geen biologie gestudeerd, hij wilde naar buiten. Hij dacht aan Spanje, toen hij verliefd werd op een Hongaarse. En toen ze tijdens een tocht door het Hongaarse Bükk-gebergte langs het kleine dorpje aan de voet van de Lator-burcht reden, wist hij: dit is de plek waar ik wil wonen.
Het dorpje, niet meer dan een twintigtal huizen, ligt aan het einde van een weg, genesteld in het groen. Direct achter het dorp begint het Bükk Nationale Park, een van de grootste natuurgebieden van Hongarije. Langs de rand van Farm Lator stroomt een kleine bergbeek. Wie niet van natuur en stilte houdt, heeft hier weinig te zoeken. Barbara, die opgroeide in Boedapest, vond het aanvankelijk erg stil, maar wil inmiddels niet meer weg.
Veel gasten komen in de eerste plaats voor de enorme verscheidenheid aan vogels. Wie echt lui is, hoeft daar niet eens de tuin voor uit. In een oude boomgaard die naadloos overloopt in het bos op de omringende hellingen, richtte De Jong een voederplaats in en een schuilhut voor fotografen. Als hij de bakjes en de boomstronk vult, komt daar al snel een aantal puttertjes op af. Een paar schuwe appelvinken blijven wat voorzichtiger op afstand. Wie geluk heeft, ziet de keizerarend overvliegen die hogerop in de bergen zijn horst heeft.

De tuin lokt niet alleen vogels en vlinders, maar ook tal van kleine zoogdieren: marters, vleermuizen, egels en slaapmuizen. Er leven reptielen zoals de esculaapslang en de smaragdhagedis, en uit het bos komen grotere zoogdieren als herten en reeën af op de voederplek die De Jong helemaal aan de rand heeft ingericht.
Behalve algemenere excursies kunnen gasten ook kiezen uit gespecialiseerde tochten en workshops. Zo is er een cursus natuurfotografie, een zoogdierentocht en excursies die zich concentreren op de flora in de omgeving. Speciaal voor gezinnen met kinderen zijn er avonturentochten. Mede met het oog op jongere gasten heeft De Jong ook speciale kasten opgehangen voor de slaap- en vleermuizen. Hij vind het heel leuk als er kinderen op Farm Lator komen, en die vinden zoogdieren nu eenmaal het aantrekkelijkst, zegt hij.


No comments: