Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

23 August 2015

Massages in het grootste kuuroord ter wereld

Foto Runa Hellinga
Een van de thermaalbaden in het Gellértbad
Turkse baden, art nouveau of modern: er is voor elk wat wils als je in Boedapest een bad wil bezoeken. De badcultuur is haast 2000 jaar oud. De Romeinen waren de eersten die profiteerden van het warme water dat zich in ruime mate onder de grond van de stad bevindt. Maar het waren de Turken die de basis legden voor de huidige badcultuur. En net als in de Turkse tijd zijn de Boedapester baden tegenwoordig veel meer dan zwembad alleen.
In feite is Boedapest het grootste kuuroord ter wereld. Hongaren gaan graag naar een kuurbad voor massage, heilgymnastiek en modder- of kruidenbaden. Lang niet al die diensten kun je als buitenlandse bezoeker zomaar gebruiken, want voor een deel ervan heb je een verwijzing van de dokter nodig, Maar de baden bieden een groeiend aantal diensten aan waar toeristen wel plezier van kunnen hebben.
De meest bekende kuurbaden zijn het Gellérthotel en het Szechényibad.. Beide hebben zowel een zwembad als een thermaalgedeelte. In het Gellért bevinden de thermaalbaden zich links en rechts van het gewone zwembad. Tot voor kort waren de thermaalbaden gesplitst voor mannen en vrouwen en liep je daar in principe naakt, maar tegenwoordig is het gemengd en moet je zwemkleding aan. In het Széchenyi bevindt het thermaalbad zich aan de andere kant van het gebouw. Het heeft een prachtige entreehal, die zeker ook de moeite van het bezoeken waard is als je helemaal niet naar het bad gaat.
Je hoeft niet naar het thermaalgedeelte, want in beide baden kun je je ook laten masseren als je alleen het gewone bad bezoekt. De prijs van de massage en andere diensten komt boven op de entreeprijs voor het bad. Toegangsprijzen variëren van een euro of 15 tot een euro of 18 en zijn mede afhankelijk van afhankelijk van het al dan niet huren van een kleedhokje (de goedkoopste optie is een omkleedruimte en een afsluitbare opbergkast), de dag van de week en in het geval van het Széchenyi ook nog het uur van de dag. Hou in de gaten dat de massage daar dus nog bijkomt. Reken voor de goedkoopste massage (20 minuten) pakweg 15 euro. Een uur luxemassage is al snel een veelvoud daarvan. Hou er rekening mee dat het wordt afgeraden om met kinderen onder de veertien naar een thermaalbad te gaan.
Behalve massage bieden de baden tegenwoordig ook andere diensten aan. In het Gellért kun je bijvoorbeeld een privébad huren, het Széchenyi beschikt sinds kort over een palmenkas waar je, tegen extra betaling in tropische sfeer kunt ontspannen en theedrinken. Ook heeft dat bad de mogelijkheid voor pedicure met behulp van visjes.
Minder luxueus, maar een stuk goedkoper is het Lukács, in Buda vlak bij de Margitbrug. Voor een ticket dat twee uur geldig is, ben je er ongeveer de helft kwijt van de andere baden. Ook een dagkaart is aanzienlijk goedkoper. Net als de andere baden biedt het Lukács een rijke keuze aan massages en wat het aan pracht en praal mist, compenseert het met sfeer. Het overgrote deel van de bezoekers zijn Hongaren.
Bij deze een overzicht van de diensten en de prijzen van het Gellért en van het Széchenyi. De site van het Széchenyi geeft de mogelijkheid om meteen online te boeken. Boeken bij het Gellért kan via een contactformulier.

Wie op zoek is naar een hele andere sfeer, kan terecht in de oude Turkse baden, het Rudás- het Király en het Veli Bejbad. (Op het moment van schrijven is het Kiralybad overigens al haast een week 'om technische redenen voor onbepaalde tijd' gesloten). De Turkse baden stammen uit de zestiende en zeventiende eeuw en ze zijn een van de weinige herinneringen aan anderhalve eeuw Turkse bezetting van Budapest.
Het Rudás, dat in de afgelopen jaren een behoorlijke opknapbeurt kreeg, biedt naast het oude, fraai
Kiralybad
gerestaureerde Turkse bad ook een zwembad. Prijzen liggen iets lager dan die van het Széchenyibad (en een stuk lager dan het Gellért).
Goedkoper is het Veli Bej bad, het oude Czaszarbad. Ook dat werd onlangs helemaal opgeknapt. Daarbij werden de oude stenen muren gepleisterd en werden nieuwe voorzieningen gebouwd. Helaas is niet alleen het bad zelf moeilijk te vinden (het ligt verscholen  achter het zwembad van het gelijknamige Czaszarhotel, vraag daar even naar de ingang), maar bij gebrek aan website is de informatie over het bad ook zeer beperkt. 
In principe (als het open is) is het Király het goedkoopste van alle genoemde baden, Voor 4800 forint 16 euro heb je er een dagkaart inclusief een massage van 15 minuten. Zonder massage kost een dagkaart 2600 forint, studenten betalen 2000 en gepensioneerden 1800 forint. Het is ook het mooiste Turkse bad, omdat het niet alleen binnen, maar ook buiten zijn originele uiterlijk behouden heeft. 

Gellértbad:  Kelenhegyi út 4. +36 1 466-6166
Széchenyibad: Állatkerti krt. 9-11, +36 1 363 3210
Rudásbad:  Döbrentei tér 9. +36-1-3561322
Kiralybad: Fő u. 84. +36 1 202-3688
Veli Bejbad  Árpád fejedelem útja 7 +36 1 438 8400

No comments: