Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

16 August 2015

Bioscoop in de buitenlucht.

Corvin tető
Wie warme zomernachten wil combineren met bioscoopbezoek, kan op meerdere plekken terecht. Hieronder een paar opties.

Het meest bekend is de bioscoop op het Corvin tető, het dak van het Corvin Warenhuis op het Blaha Lujza tér. Op de bovenste verdieping van het gebouw bevindt zich een complex van voorzieningen: bar, theater, galerie, allemaal gericht op een wat alternatiever publiek. In de zomer (het seizoen loopt tot eind september) worden er een tot twee keer per films op het dakterras vertoond. Alle films zijn vrijwel altijd Engelstalig, met Hongaarse ondertiteling. Het gaat veelal om klassiekers, al stond Grand Hotel Budapest dit jaar ook op het programma. Het aanbod loopt van een beruchte gewelddadige klassieker als Clockwork Orange over Terminator en Batman tot Catch me if you can, The Truman Story en Ghostbusters.
Op Facebook is het programma voor de komende film te vinden. Toegang is 600 forint, de films starten als het donker wordt, ergens tussen kwart voor negen en negen uur, maar het terras is open vanaf half zeven. Reserveren is niet mogelijk en als het regent, gaat de film niet door. De eerst komende film, Hangover, wordt op 20 augustus vertoond. De ingang is overigens niet op het Blaha Lujze tér, maar om de hoek in de  Somogyi Béla utca. En een waarschuwing: er is geen lift.

Ook op het Margit Sziget, in de Holdudvár, is een openluchtbioscoop gehouden. Het reausachtige terras is overdag een restaurant, maar 's avonds worden er regelmatig parties en andere activiteiten georganiseerd, en iedere tweede week draait er op vrijdagavond om negen uur een film. De bioscoop concentreert zich op internationale films. Vorig jaar stond de Franse film centraal en deze zomer worden er in samenwerking met de Spaanse ambassade en cultuurinstituut Instituto Cervantes Spaanse films vertoond met Engelse ondertiteling. De eerst volgende film draait op 24 augustus Living is easy with eyes closed, het verhaal van een leraar Engels die in Franco-Spanje op zoek gaat naar zijn idool John Lennon. Meer info.

Ook restaurant Pagony in de Kemenes utca, achter het Gellért bad, legt zich toe op internationale films. Het restaurant zit in het voormalige kinderbad dat bij het Gellért bad hoorde. Ze draaien meerdere malen per week een film. Deze week staan de Poolse film Ida (over een non die ontdekt dat ze eigenlijk joods is). de Amerikaanse film Frances Ha en het Zweedse blijspel Love and Lemons op het programma. Toegang is gratis, maar Pagony is een restaurant, dus consumptie van een hapje en een drankje worden gewaardeerd.

No comments: