Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

15 September 2015

Nationale Gallop, jaarlijks festijn voor paardenliefhebbers

foto: Nemzeti Vágta
Strijdwagens op de Nemzeti Vágta
Het is inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie geworden: ieder jaar, ergens midden september, racen de paarden over het Heldenplein (Hősök tere) in Boedapest. De Nationale Gallop (Nemzeti Vágta) is een driedaagse gebeurtenis dat ruiters uit heel Hongarije trekt. De race in Boedapest is een nationaal kampioenschap, waar de winnaars van lokale races die gedurende het jaar in het hele land worden gehouden, hun krachten meten.
Het is een bont spektakel, want de races zijn een eerbetoon aan de Hongaarse geschiedenis en de ruiters racen dan ook in huzarenkleding, al zit onder hun hoge huzarenhoed een ruiterhelm verborgen.
Er zijn ook races voor kinderen en wedstrijden met strijdwagens. Omdat de wagens waarmee dit soort races normaal worden gehouden, niet geschikt zijn voor de wat beperkte ruimte om het Heldenplein, is speciaal voor deze gelegenheid een nieuw type ontwikkeld. Behalve paardenraces zijn er ook allerlei andere activiteiten: demonstraties van boogschutters en van Hongarije's beste paardentrainers, namaakgevechten te paard en worstelaars. Het volledige programma is te vinden op website van de organisatie.
Voor wie niet van paarden houdt, maar wel van folklore, is een bezoek aan de Nationale Gallop overigens ook de moeite waard. Ter ere van de races wordt op de Andrassy út gedurende die dagen een soort grote braderie gehouden, met de nadruk op lokale tradities en Hongaars handwerk. Er zijn tenten waar dorpen en steden hun lokale gewoonten presenteren en andere waar smeden, pottenbakkers en andere vaklieden hun vaardigheden demonstreren.
Geen Hongaars feest kan trouwens zonder overvloedig eten en drinken, en dit is dan ook een prima gelegenheid om de traditionele Hongaarse keuken te proeven. Op 18 september, de eerste dag, gaat de 'Nationale Keuken' open, met Hongaarse specialiteiten, palinka en wijn. Een evenement dat niet erg geschikt is voor vegetariërs, want de organisatoren melden trots dat vlees dit jaar de hoofdrol speelt in het culinaire aanbod.
Nemzeti Vágta 2015: 18-19-20 september.

No comments: