Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

4 July 2015

Ruïnecafés, voor elk wat wils

Szimpla kert
Ze staan in iedere toeristengids en ze hebben Boedapest op de kaart gezet als uitgaansstad: de ruïnetuinen of ruïnecafés. Wat begon als initiatief van jongeren die een plek voor zichzelf wilden creëren, is een van de handelsmerken van de stad geworden. En daarmee is het karakter ook behoorlijk veranderd. Dat is niet per se negatief, trouwens. De eerste ruïnecafés waren echt vooral voor jongeren. Tegenwoordig heb je ze in alle soorten en maten. Voor elk wat wils.
Oorspronkelijk hadden de ruïnecafés een tijdelijk karakter. Dat zat in de aard van het beestje In het zevende district, dat bekend staat als de joodse wijk, had je veel zeer slechte panden. Een deel daarvan is in de loop der jaren gesloopt, en op het braakliggende plot werd met simpele middelen, afvalhout, kratten en overal vandaan gesleepte stoelen, een bar ingericht die weer verdween als het terrein werd bebouwd.
De moeder van alle ruïnecafés en degene die je zeker in de toeristengids vindt, is de Szimpla kert (Eenvoudige tuin) in de Kazinczy utca 14 . Dat is zo langzamerhand bepaald geen tijdelijke instelling meer, want het café is inmiddels tien jaar oud. Szimpla kert werd vooraf gegaan door Szimpla Café, een initiatief van een groep vrienden die een nieuwe plek zochten in een tijd dat veel van de alternatieve cafés die eind jaren tachtig, begin jaren negentig waren ontstaan, ter ziele waren gegaan.
Szimpla kert is eigenlijk geen echte ruïnetuin. Het café is gevestigd op de binnenplaats van een typisch Boedapest huurappartementenblok en neemt inmiddels het hele complex in beslag. De binnenplaats is deels overdekt, zodat het ook in de winter open is. Je kunt er eten, drinken, en ze hebben iedere dag een muziekprogramma. Het feit dat Szimpla kert in de gidsen staat, heeft zijn effect: een groot deel van de bezoekers is tegenwoordig toerist. Niet iedereen zal er zich thuis voelen, de sfeer is behoorlijk new age, en wie kritisch is over wc's kan beter een andere plek zoeken.
In dezelfde straat, Kazinczy u. 37-39, vind je de Köleves kert (Steensoeptuin). Met zijn vrolijk gekleurde stoelen en een kinderhoek trekt deze tuin overdag veel ouders met kinderen aan, die er veilig kunnen rondscharrelen en schommelen in de hangmatten die aan het dak van de bar hangen. De sfeer is relaxed en in tegenstelling tot het gelijknamige restaurant ernaast heeft de tuin heeft simpele cafémaaltijden. Bij het restaurant (dat ook een terras aan de achterkant heeft) kun je prima, op wat hoger niveau, eten.
Instant, op de Nagymező u. 38, claimt het grootste ruïnecafé van Boedapest te zijn. Of je nog van een ruïnecafé kunt spreken, is de vraag: er is een binnenplaats, maar er zijn ook meerdere verdiepingen en zalen, ieder met zijn eigen aanbod, van disco tot jazz en dansfeesten tot performances en theater en een ruimte waar een bed en stoelen van het plafond naar beneden hangen. De belichting is psychedelisch en young and beautiful is bij Instant het devies.

Anker't in Paulay Ede u. 33 is alleen al vanwege de ruimte een bezoek waard. Het café is gevestigd op de binnenplaatsen van een leegstaand gebouw met meerdere, achter elkaar gelegen hoven. De muren zijn ongepleisterd, deels witgekalkt, en waar de ramen en deuren zouden moeten zitten, is leegte. Hoewel de gebouwen verder in orde zijn, geeft Ankert meer dan andere ruïnepubs echt het gevoel in een ruïne te zitten. De plek is een wonderlijke combinatie van elegantie en verval. Overdag een prima plek voor een lunch, 's avonds een plek voor dansfeesten.
In de Akácfa utca 47 zit Mazel tov, met een totaal andere uitstraling. Licht en elegant van aankleding, met een glazen dak en met een menu dat duidelijk op Arabische en Midden-Oosten keukens is gebaseerd. mikt Mazel tov niet alleen op jongeren. 's Avonds is er live muziek, van jazz en salsa tot piano.
Dat het ruïnepub-idee her en der ver van zijn oorsprong afdwaalt, bewijzen Bordó Garden, de zomerse uitvoering van de daarnaast gelegen Bordó Bisztro in de Nagymezö utca 3 en vooral Vintage Garden in de Dob utca 21. De eerste is vooral een biertuin, met lange houten tafels en met de bijbehorende kaart, een prima plek om te lunchen met een grotere groep, want er is genoeg ruimte. Vintage Garden is eigenlijk gewoon een Frans restaurant, De binnenplaats met zijn ruwe baksteen muren doet nog steeds aan denken aan het concept waarmee het ooit begon. Zelfs de witgeschilderde keukentafels passen misschien nog wel in een ruïnetuin. Maar de vintage banken, gedrapeerde gordijnen en overvloedige bloem- en fruitstukken makken duidelijk dat het hier echt om iets heel anders gaat.