Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

19 June 2015

Nacht van de Musea

Technische Universiteit: ook open in de Museumnacht
Zaterdag 20 juni is de jaarlijkse Hongaarse Nacht van de Musea. In Boedapest alleen al zetten meer dan honderd musea van 18.00 uur tot 02.30 uur ’s nachts hun deuren open voor bezoekers. En niet alleen musea: ook baden, dierentuinen, universiteiten, de Hongaarse tv en tal van andere culturele instellingen in Hongarije doen mee aan het evenement.  Het woord nacht is overigens een beetje misleidend, want hoewel de officiële begintijd zes uur 's avonds is, begint de 'nacht' op veel plaatsen 's middags al met een kinderprogramma. 
Naast het openstellen van hun bestaande collectie organiseren de meeste musea ook speciale activiteiten. Dit jaar staat daarbij het thema Transsylvanië centraal. Zo heeft de Nationale Galerie in het paleis op de Burchtheuvel een mooie overzichtstentoonstelling van werk van Hongaarse kunstenaars uit Transsylvanië tussen 1920 en 1990 (Beyond Stereotypes) en heeft de dierentuin een programma rond de Transsylvaanse architect Károly Kós, die een deel van de verblijven ontwierp. 
Een greep uit het verdere aanbod: wie de Nationale Galerie bezoekt, kan ook eenmalig de koepel van het paleis op voor een riant uitzicht over nachtelijk Boedapest. In het aanpalende Burchtmuseum (voorheen het Museum van de stad Boedapest) zijn speciale rondleidingen met gids en wordt om middernacht een lichtshow georganiseerd. Het Museum voor Toegepaste Kunst aan de Ülloi ut heeft een markt waar moderne Hongaarse designers hun producten tonen en organiseert rondleidingen door dit unieke Jugendstil gebouw, net als het Etnografisch Museum tegenover het parlement aan het Kossuth tér. Tussen tien en elf uur 's avonds kunnen bezoekers daar ook een blik in de kelder en de zolder werpen.. Verder is er Afrikaanse muziek.
De Technische Universiteit aan de Donau organiseert een rondleiding door het gebouw, maar ook een race met zonne-energiewagens, terwijl de orthodox joodse Lubavitcher beweging een wandeling rond het thema koosjer eten organiseert en hun synagoge in de Vasvári Pál utca 5 openstelt voor bezoekers (na zonsondergang, als de sabbat voorbij is). 
De museumnacht biedt kortom voor elk wat wils en is een unieke gelegenheid om op plekken te komen waar je normaal niet binnenkomt. Een Engelstalig overzicht van de deelnemende musea en instellingen en hun activiteiten die nacht is te vinden op de website Night of Museums. Je kunt er per plaats, per museum, per tijdstip en per soort activiteit zoeken wat gaande is.

Toegang in Boedapest kost 1.500 forint voor volwassenen en 600 forint voor kinderen tussen de 6 en 18 jaar (onder de zes gratis). Voor dat geld krijg je een polsbandje dat toegang geeft tot alle deelnemende instellingen en ook geldig is in de speciale museumbussen van het openbaar vervoer die die avond worden ingezet om de diverse musea in de stad met elkaar te verbinden. Houd er overigens rekening mee dat het op sommige plaatsen druk kan zijn. Alle activiteiten zijn gratis, maar soms is wel registratie vooraf vereist.
Ook in tal van provinciesteden worden activiteiten georganiseerd. Toegangsprijzen verschillen van plaats tot plaats. De Hongaarse spoorwegen geven in de museumnacht vijftig procent korting  op tickets naar een van de deelnemende steden.

No comments: