Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

22 October 2013

Musea gratis op nationale feestdagen

Ámos Imre, dromende rabbi
Winkels in Hongarije zijn op nationale feestdagen, dat wil zeggen op 15 maart, 20 augustus en 23 oktober, gesloten, op een enkele kleine buurtwinkel na. Maar de meeste musea zijn open, sterker nog, museumbezoek is die dagen zelfs gratis. Dat geldt althans voor de vaste tentoonstellingen, voor tijdelijke exposities moet in sommige (maar niet alle) gevallen worden bijbetaald.
De regeling bestaat al sinds 2004, maar is zelfs onder Hongaren niet bijster bekend. Maar het is natuurlijk een prachtige gelegenheid om musea te bezoeken die je anders vanwege de prijs misschien overslaat. Dat geldt bijvoorbeeld voor het redelijk prijzige Terrorhaza, het Huis van Terreur, dat aandacht besteedt aan de slachtoffers van het communisme.
Maar ook voor de zeer interessante tijdelijke tentoonstelling over impressionisme in de Nationale Galerie, die op 23 oktober gratis te bezichtigen is. Ook de nieuwe dubbele tentoonstelling over Chagall en de Joods-Hongaarse schilder Imre Ámos, wiens stijl aan Chagall doet denken, is gratis die dag.
Goed nieuws voor wie het die dag niet haalt, of geen zin heeft in de drukte van een gratis dag: de impressionisten-tentoonstelling, die oorspronkelijk tot 13 oktober zou lopen, is verlengd tot 24 november. Kaartjes zijn ook online te koop, via de website jegymester. De Chagal-tentoonstelling is tot 5 januari te bezichtigen. Tegen betaling, uiteraard. Maar ze zijn de moeite waard.
Wie op een nationale feestdag een museumbezoek plant, doet er trouwens wel verstandig aan om even op de website van het betreffende museum naar de openingstijden te kijken, want sommige musea zijn die dag juist gesloten. Zo is het Museum voor Schone Kunsten dit jaar niet alleen de 23ste, maar ook de 25ste oktober dicht.

No comments: