Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

22 October 2013

Musea gratis op nationale feestdagen

Ámos Imre, dromende rabbi
Winkels in Hongarije zijn op nationale feestdagen, dat wil zeggen op 15 maart, 20 augustus en 23 oktober, gesloten, op een enkele kleine buurtwinkel na. Maar de meeste musea zijn open, sterker nog, museumbezoek is die dagen zelfs gratis. Dat geldt althans voor de vaste tentoonstellingen, voor tijdelijke exposities moet in sommige (maar niet alle) gevallen worden bijbetaald.
De regeling bestaat al sinds 2004, maar is zelfs onder Hongaren niet bijster bekend. Maar het is natuurlijk een prachtige gelegenheid om musea te bezoeken die je anders vanwege de prijs misschien overslaat. Dat geldt bijvoorbeeld voor het redelijk prijzige Terrorhaza, het Huis van Terreur, dat aandacht besteedt aan de slachtoffers van het communisme.
Maar ook voor de zeer interessante tijdelijke tentoonstelling over impressionisme in de Nationale Galerie, die op 23 oktober gratis te bezichtigen is. Ook de nieuwe dubbele tentoonstelling over Chagall en de Joods-Hongaarse schilder Imre Ámos, wiens stijl aan Chagall doet denken, is gratis die dag.
Goed nieuws voor wie het die dag niet haalt, of geen zin heeft in de drukte van een gratis dag: de impressionisten-tentoonstelling, die oorspronkelijk tot 13 oktober zou lopen, is verlengd tot 24 november. Kaartjes zijn ook online te koop, via de website jegymester. De Chagal-tentoonstelling is tot 5 januari te bezichtigen. Tegen betaling, uiteraard. Maar ze zijn de moeite waard.
Wie op een nationale feestdag een museumbezoek plant, doet er trouwens wel verstandig aan om even op de website van het betreffende museum naar de openingstijden te kijken, want sommige musea zijn die dag juist gesloten. Zo is het Museum voor Schone Kunsten dit jaar niet alleen de 23ste, maar ook de 25ste oktober dicht.

No comments: