Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

13 May 2013

De baden van Boedapest: Gellért en Rácz


Het Gellért bad heeft nu ook twee prachtige jugendstil baden in het thermale gedeelte van het complex op alle dagen van de week voor iedereen open gesteld. Daarmee wordt een bezoek extra de moeite waard. En met een beetje geluk gaat later dit jaar ook het oude Rácz bad, dat al sinds 2010 geheel is gerenoveerd maar vanwege financiële problemen almaar dicht bleef, eind van de zomer eindelijk weer open.

Het Gellért bad is met nu minimaal 4900 Ft voor een dagkaartje op weekdagen en 5100 Ft in het weekeinde (kinderen aanzienlijk goedkoper) al heel lang het meest prijzige van alle kuurbaden. Natuurlijk, het is een prachtig jugendstil gebouw met fantastische decoraties, beelden en andere kleurige versieringen aan buiten- en binnenkant. De grootse entreehal aan de zijkant is op zich al een bezoek waard (toegang gratis) en ook het grote binnenbad met schuifdak en het buitenbad met golfslag installatie, warme poelen en ligweiden is zeer de moeite waard. Maar het was toch altijd zonde dat de twee mooiste baden met jugendstil versieringen doordeweeks slechts “alleen voor” vrouwen of mannen waren. De meeste buitenlandse bezoekers hebben het niet zo op dat gescheiden, want naakt, baden. Bovendien betekende het altijd dat je of het vrouwenbad of het mannenbad niet zag. Maar dat is dus voorbij; iedereen kan overal in en uiteraard is het daarnaast nog mogelijk apart massages, modderbehandelingen en wat al dies meer zij te krijgen (wel van tevoren reserveren, zie www.gellertbath.com/).
Het golfslagbad stamt uit 1927 en wordt al die tijd al door dezelfde machines - inmiddels industriële monumenten - aangedreven. Voordat de golven worden opgestart, worden de badgasten gewaarschuwd want de machines doen hun werk krachtiger dan sommigen lief is. Helaas zijn ze niet te bezichtigen (voor een filmpje zie www.youtube.com/watch?v=PhOlMICk4TI), evenmin als de bronnen waar het water van het bad uit komt en de tunnels die de Gellért bron verbinden met de twee andere baden in de buurt, het Rudás- en het Ráczbad.

Dat Rácz bad, een paar honderd meter verderop in het park aan de voet van de Gellért heuvel, zou dit jaar eindelijk weer open moeten gaan. Het is een prachtig oud Turks bad uit 1550 met eromheen een mooi badcomplex uit de 19e eeuw. Het is geheel gerenoveerd en ook gemoderniseerd. Maar toen het in 2010 af was, ging het bedrijf waar ook de gemeente Boedapest een aandeel in had failliet en ontstond er een conflict over de financiële afwikkeling. Het lijkt er nu op dat de gemeente het hele complex overneemt en dan kan het eindelijk open. En natuurlijk zijn er nog al die andere baden: de oude Turkse baden Rudás, Király en Császár, het barokke Széchenyibad in het Stadspark in Pest en de vele “gewone”zwembaden verspreid over de stad.

No comments: