Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

15 January 2013

Het belastingmuseum, een ommetje waard

Boedapest stikt van de kleinere musea die je als toerist snel zou overslaan. Ze zijn lang niet allemaal de moeite waard, maar soms vind je er kleine pareltjes. Zoals het Belastingmuseum. Niet dat de tentoonstelling zelf zo bijzonder is, maar het museum is gevestigd in een prachtige Jugendstil-villa, die kort na de vorige eeuwwisseling werd gebouwd door Miksa Schiffer, een rijke Hongaarse zakenman. Wie van Jugendstil houdt en op de Andrássy út is of in de buurt van het Heldenplein, doet er dan ook goed aan even een ommetje te maken naar de Munkácsy Mihály u. 19/B.
De villa springt niet direct in het oog, hij ligt een eind van de straat en aan de buitenkant zie je er ook niet zoveel bijzonders aan af. Het gaat het om het interieur, samen met het hele pand ontworpen door József Vágó, een van de vooraanstaande architecten van de Hongaarse jugendstil. Het gebouw was een "Gesamtkunstwerk": alle details, het hele interieur en alle meubels werden door Vágó bedacht.
Van dat meubilair is overigens weinig over: al wat los zat, is na de Tweede Wereldoorlog gestolen of verdween in andere musea. Eén kast wist het Belastingmuseum terug te krijgen uit het Museum voor Toegepaste Kunst. Maar de decoratie van het pand, van glas-in-loodramen tot smeed- en houtsnijwerk, maakt een bezoek de moeite waard. Voor een uitgebreider verhaal daarover, zie 'Een huis vol vogels' op het blog Scribbles from Hungary.
Het aardige van het Belastingmuseum is dat het op maandag open is, als de meeste andere musea dicht zijn en dat het 's ochtends al om acht uur open gaat, ruim voor andere musea hun deuren openen. Daar staat tegenover dat het op zondag dicht is. Het is te bezoeken op maandag tot en met donderdag van van acht tot vier, vrijdag van acht tot twee uur en zaterdag van tien tot vier. Bij de ingang liggen Engelstalige folders met informatie over de tentoonstelling en over het pand zelf.
Vlakbij het Belastingmuseum vind je ook nog de Kogart Galerie, een museum voor moderne kunst, en het Zelnik-goudmuseum.

No comments: