Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

11 November 2012

Kerstmarkt in Boedapest

Boedapest in de winter is een hele andere stad dan Boedapest in de zomer. Verdwenen zijn de terrassen, en met een beetje geluk maken de zwoele zomernachten plaats voor een flink pak sneeuw en ijsschotsen in de Donau. Maar zeker in de weken voor kerstmis heeft de stad zijn eigen charme. Vanaf 16 november zijn de kerstmarkten weer open, en die zijn zeker een bezoek waard.
Je vindt ze overal in de stad, en ook in veel andere steden. De fraaiste, dat leidt geen twijfel, is die op het Vörösmarty tér in het hart van Pest. Hoewel in Nederland nauwelijks bekend, staat de markt, die dit jaar voor de veertiende keer plaatsvindt, in de top tien van mooiste kerstmarkten van Europa. En terecht.
Het is een buitengewoon gezellige markt, die veel toeristen en Hongaren lokt. De talloze kramen bieden een topselectie aan Hongaarse handvaardigheid, van prachtig houten speelgoed, houtsnijwerk en handgeschilderde zijden sjaals tot vele soorten aardewerk, lamsvachten jassen, prachtige hoeden van vilt en kaarsen versierd met ingelegde droogbloemen. Wie op zoek is naar kerstcadeaus, kan hier zeker zijn slag slaan.

Wie hongerig of dorstig is, komt ook aan zijn trekken bij de kramen met warme gekruide wijn (forralt bor), hete zoete thee en enorme pannen vol met paprikaworsten, gevulde zuurkoolbladen, stoofpotten, en bonensoep. Uiteraard kun je er ook kerstversiering krijgen, en Hongaarse kerstspecialiteiten zoals karper en beigli, een gebak van opgerold deeg met een vulling van walnoten, maanzaad of gedroogde vruchten.
Er is een enorme kerststal, uiteraard een kerstman en op een podium worden optredens verzorgd. Iedere adventszondag zijn er extra programma's. De markt loopt tot en met oudejaarsavond, als het Vörösmarty tér een van de drie centra is waar de nieuwjaarsfeesten zich concentreren.
Het enige dat misschien op het Vörösmarty tér aan te merken is, is dat het, voor Hongaarse begrippen althans, niet echt goedkoop is, al zullen de meeste buitenlandse toeristen daar anders over denken. Maar elders in de stad vind je ook markten, zij het kleiner en bescheidener: op het Liszt Ferenc tér, niet ver van de Opera vandaan bijvoorbeeld, en op het Széll Kálman tér, een druk knooppunt voor het openbaar vervoer, waar vooral buurtbewoners en toevallige passanten hun slag slaan.
Wie wil weten wat er in de provincie te doen is, vindt hier een uitgebreide lijst met programma's in steden in heel Hongarije. Helaas alleen in het Hongaars.

2 comments:

anjali said...

nice

anjali said...

nice.