Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

23 November 2012

Monniken in warm water

Pal bij het grottenzwembad van Miskolctapolca zijn de afgelopen maanden onverwacht de funderingen blootgelegd van een kerkje uit de 11e eeuw. Het gaat waarschijnlijk om de restanten van het in de 15e eeuw verwoestte Benedictijner klooster waaraan Miskolc zijn naam ontleent. Daar werd al meer dan een eeuw naar gezocht, maar naar nu blijkt altijd op de verkeerde plek (op een heuvel in de buurt).

Ook de middeleeuwse monniken waren natuurlijk niet gek en bouwden hun optrekje pal bij het warme water dat daar uit de grond opborrelt en dat tegenwoordig de bron is van een van de mooiste baden van Hongarije. Toegegeven, Miskolctapolca ligt een enorm eind weg, vlak bij de arme industriestad Miskolc helemaal in het noordoosten. Maar wie ooit in de buurt is, moet gewoon even tijd maken om dit thermale grottenbad te bezoeken.

Het is fantastisch om rustig rond te dobberen en te zwemmen in water van 30 graden Celsius dat door een aantal ondergrondse kamers en hallen stroomt die door diverse gangen met elkaar zijn verbonden. Er staat een lichte stroming, zodat je je ontspannen mee kunt laten voeren. Er zijn trappetjes en bruggetjes, een paar punten waar water vanaf de bodem opborrelt of van boven in een aangename straal naar beneden valt, en het zachte licht van de lampen zorgt soms voor spannende dan weer voor verrassende effecten. En voor wie met kinderen is: er zijn ook nog buitenbaden met het nodige vertier.


De eerste keer dat we er waren, ergens begin jaren negentig, was het complex in een verwaarloosde staat. Maar wie de toen wat armzalige badhokjes e.d. nam voor wat ze waren, kreeg daar wel een kolonie vleermuizen voor terug die zich in de grotten van het bad genesteld hadden zodat er af en toe een boven je hoofd scheerde. Inmiddels is het bad allang gerenoveerd. Dat heeft een hoop eersteklas faciliteiten opgeleverd – badhokjes, massages, douches en wat al niet – maar de vleermuizen zijn niet meer.

1 comment:

Anonymous said...

Barlangfürdő
Pazár sétány 1
3519 Miskolctapolca,
(+36) 46 560030