Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

23 November 2012

Monniken in warm water

Pal bij het grottenzwembad van Miskolctapolca zijn de afgelopen maanden onverwacht de funderingen blootgelegd van een kerkje uit de 11e eeuw. Het gaat waarschijnlijk om de restanten van het in de 15e eeuw verwoestte Benedictijner klooster waaraan Miskolc zijn naam ontleent. Daar werd al meer dan een eeuw naar gezocht, maar naar nu blijkt altijd op de verkeerde plek (op een heuvel in de buurt).

Ook de middeleeuwse monniken waren natuurlijk niet gek en bouwden hun optrekje pal bij het warme water dat daar uit de grond opborrelt en dat tegenwoordig de bron is van een van de mooiste baden van Hongarije. Toegegeven, Miskolctapolca ligt een enorm eind weg, vlak bij de arme industriestad Miskolc helemaal in het noordoosten. Maar wie ooit in de buurt is, moet gewoon even tijd maken om dit thermale grottenbad te bezoeken.

Het is fantastisch om rustig rond te dobberen en te zwemmen in water van 30 graden Celsius dat door een aantal ondergrondse kamers en hallen stroomt die door diverse gangen met elkaar zijn verbonden. Er staat een lichte stroming, zodat je je ontspannen mee kunt laten voeren. Er zijn trappetjes en bruggetjes, een paar punten waar water vanaf de bodem opborrelt of van boven in een aangename straal naar beneden valt, en het zachte licht van de lampen zorgt soms voor spannende dan weer voor verrassende effecten. En voor wie met kinderen is: er zijn ook nog buitenbaden met het nodige vertier.


De eerste keer dat we er waren, ergens begin jaren negentig, was het complex in een verwaarloosde staat. Maar wie de toen wat armzalige badhokjes e.d. nam voor wat ze waren, kreeg daar wel een kolonie vleermuizen voor terug die zich in de grotten van het bad genesteld hadden zodat er af en toe een boven je hoofd scheerde. Inmiddels is het bad allang gerenoveerd. Dat heeft een hoop eersteklas faciliteiten opgeleverd – badhokjes, massages, douches en wat al niet – maar de vleermuizen zijn niet meer.

1 comment:

Anonymous said...

Barlangfürdő
Pazár sétány 1
3519 Miskolctapolca,
(+36) 46 560030