Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

31 October 2012

Een verkwikkend warm bad

Boedapest, en Hongarije staan bekend om hun thermaalbaden, en een bezoek aan zo'n warm bad hoort er eigenlijk echt bij. Veel van die baden zijn buiten, maar dat is geen reden om ze in de herfst of de winter te mijden. Juist nu het weer snel minder wordt, is een bezoek aan een warm buitenbad een speciale ervaring. Weinig is zo ontspannend als omringd door prachtige herfstkleuren te dobberen in lekker warm water van een graad of 36. Helemaal mooi wordt het als flarden stoom langzaam omhoog kringelen in de winterkou en een laag verse sneeuw de daken rondom bedekt.

Héviz
De mooiste plaatsen voor zo’n verkwikkend buitenbad zijn het Széchenyi badhuis in Boedapest en het thermale meer van Héviz, aan de westkant van het Balatonmeer.
Het neobarokke Széchenyi heeft twee grote ronde buitenbaden met warm water. In het ene bad, met een temperatuur van 38 graden, wordt vooral gedobberd en zie je oudere Hongaarse mannen vaak urenlang staan schaken. In het tweede, iets koelere bad is tot plezier van veel kinderen en behoorlijk wat volwassenen in het midden een kleine ronde wildwaterbaan. Tussen beide baden in is een derde bassin van 26 graden, bestemd voor mensen die baantjes willen trekken.
In de omringende gebouwen zijn kleedkamers en badhokjes, een cafetaria en diverse sauna’s en kleinere bassins met koud tot heet water (ook massages). Het is de moeite waard om even de ingang van het Gezondheidsbad (Gyógy fürdö) aan de andere kant van het gebouw binnen te lopen. Het is het oudste deel van het bad en versierd met prachtige jugendstil mozaïeken.

In Héviz, een paar kilometer ten westen van de Balatonbadplaats Keszthely, ligt een van de grootste natuurlijke thermale meren ter wereld. In de Romeinse tijd en de middeleeuwen werd het licht radioactieve water van het meer al gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige werking en voor de leerlooierij. Eind 19e eeuw was Héviz een even beroemd kuuroord voor de Habsburgse adel geworden als Karlsbad in Tsjechië. Bij de hoofdpoort getuigt een park met grote oude kuurhotels nog van die glorietijd.
De temperatuur van het water varieert tussen 24 graden in de winter en 38 graden in de zomer. Op het oppervlak drijven Indiase waterlelies en als die in de winter bloeien, is de sfeer ronduit feeëriek. Rond het meer zijn ligweiden en stoelen, maar in de winter kun je direct vanaf een badgebouw over het meer het water in.
In de gebouwen direct rond het meer, deels in de romantische stijl van de 19e eeuw en deels modern, bevinden zich kleedhokjes, restaurants en koffiebarretjes, maar ook voorzieningen als sauna’s en masseurs. Héviz kan overdag behoorlijk druk zijn, maar wie ’s morgens een beetje op tijd komt, heeft het meer nog zeker een uur vrijwel voor zichzelf.

Meer weten over Boedapest en Héviz? Lees de e-boeken “Hongarije, meer dan een reisgids” door Henk Hirs en/of “Boedapest, een verhalende reisgids”door Runa Hellinga. Ze staan boordevol toeristische tips en verhalen over de geschiedenis, de cultuur en het dagelijkse leven. Prijs: € 9,50 (Kindle en epub). Kijk voor meer info bij ons boekenaanbod.

No comments: