Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

10 October 2012

Oude vulkanen aan de Balaton

Wie langs de zuidoever van het Balatonmeer rijdt, ontkomt niet aan de Badacsony, een afgeplatte vulkanische berg van 438 meter hoogte aan de noordoever. De berg met zijn steil oprijzende wanden is in de wijde omtrek zichtbaar en doet een beetje denken aan de beroemde Tafelberg bij het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Pas bovenop zie je dat schijn bedriegt. Terwijl de top van de Tafelberg slechts bedekt is met rotsen, gras en lage struiken, is de Badacsony bovenop één groot bos.
De oude vulkaan, en de omliggende regio die naar hem is vernoemd, zijn een prachtig wandelgebied met op verschillende plekken fantastisch uitzicht over het Balatonmeer en het achterland. Vanuit de voet van de berg leiden diverse wandelpaden naar boven. Het laatste stuk is zeer steil, maar wie vanaf Badasconytördemic omhoog gaat, belandt uiteindelijk bij een lange, maar goed begaanbare trap naar de top. Het eerste stuk van die wandeling gaat over een verharde weg die je eventueel ook met de auto kunt rijden, maar wees gewaarschuwd: het weggetje is zeer smal en parkeerplaatsen zijn er nauwelijks, zeker niet aan het eind.

Wie de laatste steile klim niet ziet zitten, vindt zo’n 150 meter onder de top een makkelijk bereikbaar, breed leerpad, met zeer duidelijke borden in het Hongaars en het Engels, dat de wandelaar om de hele berg voert, langs bizarre rotsformaties, mooie vergezichten en indrukwekkende rotswanden van basalt en lava. Op de top zelf voert een rondweg langs de diverse uitzichtpunten. Verder is er een wandeling dwars door het bos naar de andere zijde van het plateau, waar het pad tussen de basaltwanden van de Kőkapu (Stenen Poort) terug leidt naar de lager gelegen rondweg.
In het vlakke achterland voeren andere wandelroutes naar kleinere vulkanische bergen als de Gulács (393 m.), de Szent György (415 m.) en de Csobánc (375 m.). Net als de Badacsony waren die vulkanen zo’n tien tot drie miljoen jaar geleden actief. Destijds waren het eilandjes die maar net uitstaken boven de Pannonische Zee die bijna heel Hongarije bedekte. Maar zo’n 600.000 jaar geleden liep die zee als gevolg van een landdoorbraak bij wat we nu kennen als de IJzeren Poort in de Donau, leeg in de Zwarte Zee en viel de zeebodem droog.
Wind en erosie namen de zandgrond tussen de vulkanen van basalt en lava mee en zo vormde zich het huidige opvallende landschap. Mede door de vulkanische bodem is de Badacsony regio (www.badacsony.com) een belangrijke wijnproducent, met zijn eigen eigen wijnsoort, gemaakt van de lokale Kéknyelő (Blauwsteel) druif.

Midden in het iets noordelijker gelegen dorpje Balatonederics vind je nog een echt vleugje Afrika: het Afrika museum met een collectie Afrikaanse objecten, een aantal dieren (o.a. zebra’s) en een mini-jungle voor kinderen. Het museum (open van april tot oktober, www.afrikamuzeum.hu) is een ode aan Endre Nagy, een Hongaarse jager die een deel van zijn leven op het zwarte continent doorbracht. Meer weten over de Badacsony en omgeving? Koop het eboek “Hongarije, meer dan een reisgids” door Henk Hirs, boordevol toeristische tips en verhalen over de geschiedenis, de cultuur, het dagelijkse leven. Prijs € 9,50 (346 pagina’s Kindle en epub).

No comments: