Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

18 October 2012

Gulyás en vissoep

Hongaars eten? Goulash natuurlijk, dat weet iedere toerist! Behalve dan, dat geen Hongaar het gerecht dat ze over de grens als goulash bestempelen, zal herkennen als de maaltijd die in Hongarije gulyás wordt genoemd. Niet alleen omdat je het heel anders schrijft, maar ook, omdat goulash en gulyás minder met elkaar te maken hebben dan een bord Italiaanse en Amerikaanse spaghetti. En die twee lijken ook al erg weinig op elkaar.
Vissoepfestival in Szeged
De Hongaarse gulyás is geen stoofpot, zoals over de grens, maar een soep, en niet eens een gebonden soep. Een zeer goed gevulde stevige bouillon, vol met vlees, stukken aardappels, stukken wortel en andere groente en gekruid met onder meer paprikapoeder en liefst gekookt boven een open vuur: dat is de gulyás zoals Hongaren die kennen. Je eet hem als maaltijdsoep, met een stuk brood erbij. In toeristische restaurants krijg je hem meestal in een klein soepketeltje, hangend boven een waxinelichtje.
Wie in een Hongaars restaurant op zoek is naar een lichte lunch, grijpt met de soepen zelden mis. Broodjes zul je op een menukaart zelden zien staan, behalve in het centrum van Boedapest, waar de sandwich langzamerhand een begrip begint te worden. En een hoofdmaaltijd is voor Nederlandse begrippen meestal te veel van het goede als lunchgerecht, behalve in duurdere restaurants, waar de porties inmiddels een stuk kleiner zijn. Het blijft een merkwaardig, dat de hoeveelheid op je bord, niet alleen in Hongarije overigens, vaak omgekeerd evenredig is aan het prijsniveau van het restaurant.
Een salade is natuurlijk een goed lunchalternatief, maar echt Hongaars is dat niet. Soep speelt daarentegen een hoofdrol in de Hongaarse keuken. Behalve de gulyás zie je vaak bonensoep (bábgulyás) en vissoep (halászlé)  op de kaart staan. De bonensoepen zijn echte maaltijdsoepen, niet zo dik als een erwtensoep in Nederland, maar ze komen een aardig eind in de richting. Spek en paprika zijn onmisbare ingrediënten.
Wie een uniek Hongaars gerecht wil proberen, moet zich aan de vissoep wagen. Die wordt meestal ook als maaltijdsoep gegeten en smaak lijkt werkelijk in niets op Franse of Italiaanse vissoepen. De smaak van Hongaarse vissoep wordt bepaald door de twee belangrijkste elementen: zoetwatervis, meestal karper, maar afhankelijk van de streek ook andere vis, en paprikapoeder. Als je een van de twee niet lekker vindt, kun je er beter niet aan beginnen. 
Behalve vis gaan er uien in de soep, soms een tomaat of een groene paprika en water en bij sommige recepten de hom en kuit van de vis. Meer is het meestal niet, hoewel er ook streken zijn die nog wat pasta of citroen aan de soep toevoegen. Vissoep is scherp, maar hoe scherp, hangt af van de streek.. Bij het serveren gaat er vaak nog een schep zure room in, en op tafel staan meestal gedroogde rode pepers, voor wie het graag nog pittiger heeft. 
Een goede vissoep hoort eigenlijk boven open vuur gemaakt te worden, en het koken ervan behoort dan ook, net als gulyás en barbecue, traditioneel tot het domein van de mannen. De vissoep uit de Zuid-Hongaarse stad Szeged is de bekendste, en in die stad wordt eind augustus, begin september een vissoepfestival gehouden, dat jaarlijks enkele honderdduizenden bezoekers trekt. Maar in andere delen van Hongarije, zoals Baja en Paks, zweren mensen uiteraard dat hun variant veel lekkerder is.


1 comment:

Anonymous said...

Deze soep wordt in Hongarije "halászlé" genoemd.

Langs de Körös of Tisza zie je bij sommige vissers de bogrács al klaarstaan waar de vangst direct in kan.