Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

18 September 2012

Gestolen kunst te bezichtigen

Pál Szinyei Merse: Bloeiende appelbomen 
Een kunsttentoonstelling met een speciaal tintje: tot 14 oktober loopt in het Museum voor Schone Kunsten in Boedapest een tentoonstelling over gestolen, en door de politie teruggevonden kunst. Behalve een kunstverzameling die loopt van kostbare schilderijen en archeologische vondsten tot kerkelijke voorwerpen en goudschatten, vertelt de tentoonstelling ook het verhaal van de diefstallen, en wijze waarop de kunstwerken door politie en douane terug zijn gevonden. 
We hebben het niet over kleine misdaad: kunstdiefstal staat na wapenhandel en drugs wereldwijd op de derde plaats als het om lucratieve criminaliteit gaat. 
Niet alle gestolen kunst eindigt in de handen van malafide kunstliefhebbers: diefstal van bronzen beelden op openbare pleinen voor de oud-metaalhandel begint zo'n serieus probleem te worden (en niet alleen in Hongarije) dat diverse beelden in Boedapest inmiddels door een niet van echt te onderscheiden kunststof replica zijn vervangen. Ook sieraden verdwijnen vaak in de smeltpot.
De tentoonstelling maakt deel uit van een project om de politiecapaciteit om kunstdiefstal aan te pakken, uit te breiden. Toegang is gratis.

No comments: