Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

18 September 2012

Gestolen kunst te bezichtigen

Pál Szinyei Merse: Bloeiende appelbomen 
Een kunsttentoonstelling met een speciaal tintje: tot 14 oktober loopt in het Museum voor Schone Kunsten in Boedapest een tentoonstelling over gestolen, en door de politie teruggevonden kunst. Behalve een kunstverzameling die loopt van kostbare schilderijen en archeologische vondsten tot kerkelijke voorwerpen en goudschatten, vertelt de tentoonstelling ook het verhaal van de diefstallen, en wijze waarop de kunstwerken door politie en douane terug zijn gevonden. 
We hebben het niet over kleine misdaad: kunstdiefstal staat na wapenhandel en drugs wereldwijd op de derde plaats als het om lucratieve criminaliteit gaat. 
Niet alle gestolen kunst eindigt in de handen van malafide kunstliefhebbers: diefstal van bronzen beelden op openbare pleinen voor de oud-metaalhandel begint zo'n serieus probleem te worden (en niet alleen in Hongarije) dat diverse beelden in Boedapest inmiddels door een niet van echt te onderscheiden kunststof replica zijn vervangen. Ook sieraden verdwijnen vaak in de smeltpot.
De tentoonstelling maakt deel uit van een project om de politiecapaciteit om kunstdiefstal aan te pakken, uit te breiden. Toegang is gratis.

No comments: