Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

12 September 2012

Antiekstraat


De tijden dat je in Boedapest voor een habbekrats antiek kom oppikken omdat niemand een idee had wat die oude spullen in West-Europa waard waren, zijn wel een beetje voorbij. De prijzen liggen tegenwoordig een stuk hoger, maar het blijft een interessante stad om antiek te zoeken. Overal in de stad vind je antiquairs en antiquariaten, al hebben de laatsten voor buitenlanders misschien iets minder te bieden: hun aanbod is grotendeels Hongaars, hoewel je goede kans maakt er ook oude Duitse boeken te vinden.

Falk Miksa utca
Van oudsher is de BÁV een aangewezen plek om heen te gaan. De winkels van de BÁV kom je op meerdere plaatsen in de stad tegen, net als een instelling die onherroepelijk met deze winkels verbonden is: het pandjeshuis. De BÁV heeft een oude geschiedenis: de voorloper werd in 1773 door Maria Theresia opgericht met het doel woekeraars te bestrijden.
Een andere plek voor de antiekjacht is de Ecseri-markt, de vlooienmarkt op de Nagykőrösi út 15, een eind buiten het centrum, maar bereikbaar met bus 54 vanaf het Boraros tér bij de Petőfi brug. Voor echte koopjesjagers is dit waarschijnlijk de beste plek, maar je moet er vroeg bij zijn om de antiekhandelaren die hier ook hun slag slaan, voor te zijn. Een beetje verstand van zaken is ook niet weg: de kans om vervalsingen in je hand gedrukt te krijgen is er niet helemaal denkbeeldig.
Maar de grootste concentratie antiekzaken vind je in de Falk Miksa utca, in het vijfde district, vlak bij de Margit brug. Met enkele tientallen  galerieën en antiekzaken is de straat een paradijs voor de liefhebber. Er zijn in Hongaarse schilderkunst gespecialiseerde galerieën zoals Kiesselbach en de MissionArt Galéria, de Antik Zsolnay, gespecialiseerd in jugendstil keramiek van Zsolnay uit Pécs en in meubels en schilderijen uit dezelfde tijd. Maar er is ook een bedrijf als Moró, dat zich heeft toegelegd om oriëntaalse kunst en antiek. Ook voor wie niet per se op zoek is naar antiek, is de straat best een bezoek waard, want veel van de panden zijn versierd met jugendstil-ornamenten.
Ieder jaar in september organiseert de straat het Falk Art Forum, met lezingen, terrasjes, muziek en speciale programma's en activiteiten voor kinderen. Dit jaar staat het festival voor 22 september vanaf 14 uur gepland. Helaas is zowel de website als het programma zelf in het Hongaars. Maar gezellig is het er die dag wel.


No comments: