Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

12 September 2012

Antiekstraat


De tijden dat je in Boedapest voor een habbekrats antiek kom oppikken omdat niemand een idee had wat die oude spullen in West-Europa waard waren, zijn wel een beetje voorbij. De prijzen liggen tegenwoordig een stuk hoger, maar het blijft een interessante stad om antiek te zoeken. Overal in de stad vind je antiquairs en antiquariaten, al hebben de laatsten voor buitenlanders misschien iets minder te bieden: hun aanbod is grotendeels Hongaars, hoewel je goede kans maakt er ook oude Duitse boeken te vinden.

Falk Miksa utca
Van oudsher is de BÁV een aangewezen plek om heen te gaan. De winkels van de BÁV kom je op meerdere plaatsen in de stad tegen, net als een instelling die onherroepelijk met deze winkels verbonden is: het pandjeshuis. De BÁV heeft een oude geschiedenis: de voorloper werd in 1773 door Maria Theresia opgericht met het doel woekeraars te bestrijden.
Een andere plek voor de antiekjacht is de Ecseri-markt, de vlooienmarkt op de Nagykőrösi út 15, een eind buiten het centrum, maar bereikbaar met bus 54 vanaf het Boraros tér bij de Petőfi brug. Voor echte koopjesjagers is dit waarschijnlijk de beste plek, maar je moet er vroeg bij zijn om de antiekhandelaren die hier ook hun slag slaan, voor te zijn. Een beetje verstand van zaken is ook niet weg: de kans om vervalsingen in je hand gedrukt te krijgen is er niet helemaal denkbeeldig.
Maar de grootste concentratie antiekzaken vind je in de Falk Miksa utca, in het vijfde district, vlak bij de Margit brug. Met enkele tientallen  galerieën en antiekzaken is de straat een paradijs voor de liefhebber. Er zijn in Hongaarse schilderkunst gespecialiseerde galerieën zoals Kiesselbach en de MissionArt Galéria, de Antik Zsolnay, gespecialiseerd in jugendstil keramiek van Zsolnay uit Pécs en in meubels en schilderijen uit dezelfde tijd. Maar er is ook een bedrijf als Moró, dat zich heeft toegelegd om oriëntaalse kunst en antiek. Ook voor wie niet per se op zoek is naar antiek, is de straat best een bezoek waard, want veel van de panden zijn versierd met jugendstil-ornamenten.
Ieder jaar in september organiseert de straat het Falk Art Forum, met lezingen, terrasjes, muziek en speciale programma's en activiteiten voor kinderen. Dit jaar staat het festival voor 22 september vanaf 14 uur gepland. Helaas is zowel de website als het programma zelf in het Hongaars. Maar gezellig is het er die dag wel.


No comments: