Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

6 July 2012

Supergroot aquarium bij het Tizsa-meer

In het dorpje Poroszló bij het Tisza-meer in het oosten van Hongarije is sinds een aantal maanden een nieuw Eco-Centrum geopend, officieel het “Tisza-tavi Ökocentrum.” Daar is de rijke waterflora en -fauna van het meer te bewonderen in het grootste zoet water aquarium van Europa.  

Er is ook verder van alles te doen voor en met kinderen. Er zijn 3D films, een speeltuin, een speelkamer, een microscopenkamer, een uitkijktoren, een drakenhuis en veel meer. Er is een website in het Engels waarop van alles uitgebreid wordt toegelicht (http://tiszataviokocentrum.hu/en/ ).

Het Tiszameer is een soort Balaton in het klein: zomervertier met water, strand en zon en in de dorpjes rond het meer, cafés, restaurants en pensions. Het is een kunstmatige meer dat zich heeft gevormd na de bouw in 1975 van een dam in de rivier de Tisza bij het dorpje Kisköre. Pas in 1990 was het meer vol en ook de ontwikkeling van toeristische faciliteiten is dus van recente datum.
Het meer is 27 km lang met een gemiddelde diepte van 1,3 meter en een maximale diepte van 17 meter en heeft ook veel eilandjes en stukken rietland. Er zijn langs grote delen van de oever recreatiegebieden, stranden (vrij toegankelijk) en campings.

Pluspunt is dat er nog nauwelijks massatoerisme is en in het noorden, vlakbij Poroszló, ontwikkelt zich een prachtig vogelreservaat. Tussen de rietlanden vestigen zich ook nieuwe bloemen en plantensoorten, er nestelen en broeden tal van vogels van allerlei types reigers en eenden tot de zwarte ooievaar, de zwarte wouw en de grote sakervalk, en er hebben zich bevers gevestigd. Grote delen van het gebied zijn strikt verboden terrein, maar er is een natuurpad van 1500 m. lengte waar aan het eind een uitkijktoren staat.


Meer weten over het Tisza-meer en omgeving?
Koop het eboek “Hongarije, meer dan een reisgids” door Henk Hirs, boordevol toeristische tips en verhalen over de geschiedenis, de cultuur, het dagelijkse leven. Prijs € 9,50 (346 pagina’s Kindle en epub). Voor meer info zie: www.kuifjeinhongurie.com/p/stylecolor-cc0000-font-family-arial.html

No comments: