Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

18 March 2012

Met de fiets de stad uit

Fietsen in Boedapest? Het kan, ik heb het zelf ook gedaan, maar het is niet ideaal. Niet omdat Hongaren kwaadwillend zijn tegenover fietsers, maar omdat ze er gewoon geen rekening mee houden. Hoe vaak komt het nou voor dat je je portier open zwaait terwijl er net een fietser langskomt?

Zebegény, kerk
Toch verhuren meer en meer plaatsen fietsen aan toeristen, en behalve toeren in de stad is een tocht de stad uit altijd een van de opties die ze voorstellen. Probleem is: voor je die stad echt uit bent, moet je door eindeloze buitenwijken die organisatoren van georganiseerde fietstochten dapper aanprijzen als een kennismaking met de communistische woonblokken, maar die na één zo'n woonblok redelijk vervelend worden.
Maar de Hongaarse spoorwegen nemen in veel treinen voor een habbekrats ook fietsen mee. Oude treinen hebben een vaak aparte afdeling voor fietsen, nieuwe treinen hebben één deur waar je met de fiets in mag, al wordt het ook bij drukte ook wel gedoogd dat je elders instapt. Dat opent een wereld aan mogelijkheden, al moet je er op mooie dagen rekening mee houden dat je niet de enige bent die met zijn fiets de trein in wil.
Vooral langs de Donau is het prachtig fietsen, omdat er langs de hele oever, althans aan de oostelijke kant, een fietspad loopt, dat vaak een eind van de weg en pal langs de rivier loopt.
Vanaf het Nyugatistation gaat een trein naar Szob, in de Donaubocht, vlak bij de Slowaakse grens. Die trein doet er iets meer dan een uur over. Wie Bij Szob-Also uitstapt, een halte voor de eindhalte, fietst zo onder het spoor door richting Donau, en pikt daar het fietspad op. Vanaf Szob gaat het pad met de rivier mee naar beneden, en op een enkele uitzondering na is het een makkelijke ontspannen rit (in omgekeerde richting rij je de hele tijd een beetje omhoog).
Bij Zebegény is het de moeite waard om even van het fietspad af te wijken
en onder het spoor door het dorp in te rijden, waar je na honderd meter de uit 1907 stammende katholieke kerk van Karóly Kós aantreft. De kerk heeft een uitbundig versierd jugendstil interieur.
De deur zit weliswaar meestal op slot, maar door een glazen wand in het portaal kun je de schilderingen toch bewonderen. Zebegény is ook een geliefde uitvalsbasis voor wandelingen in de Börsöny-bergen.
Even verder, bij Nagymáros, gaat een pont naar de overkant, naar Visegrád, bekend vanwege zijn burchtruïne op de top van een berg en vanwege de restanten van het paleis van de 15de eeuwse koning Matyás, beneden in het stadje. Maar voor de fietstocht is het het mooiste om niet over te steken, want aan de andere kant van de rivier loopt geen fietspad. Wie een pauze wil nemen, vindt in Nagymáros een aantal eettentjes met ondermeer langos ( een soort platte, hartige oliebol met zure room en kaas erop) of gebakken heek (hekk).
Op het hoofdplein van het barokke stadje Vác vindt je de desszert szalon, met volgens velen de beste gebakjes van Hongarije, en het beste ijs. In ieder geval heeft de zaak, aan het smalle uiteinde van het plein bij de wonderlijke 'poort', de meest opmerkelijke ijssmaken: citroen-basilicum, vlierbloesem en viooltjes behoren tot de keuzes die je in het steeds wisselende assortiment kunt aantreffen.
Wie er geen eindeloze tocht van wil maken, kan in Vác de trein terugnemen. Anders is de rit verder naar Göd en Dunakeszi, langs velden en oud riveribos, een mooi vervolg. Net buiten Vác, vlak na een bruggetje over een beek, gaat een kort natuurpad het rivierbos in, vooral voor vlinder- en libellenliefhebbers zeer de moeite waard. Dunakeszi is een mooi eindpunt voor degenen die de hoogbouw van de buitenwijken van Boedapest ook op de terugweg liever missen.

No comments: