Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

3 February 2012

New Yorkse opera's in Boedapests mooiste bioscoop

Café van het Uránia Filmtheater
De Opera aan de Andrássy út in Boedapest is een prachtig gebouw, en het is zeker de moeite waard om er een keer een rondleiding te doen. Maar een bezoek aan een opera? Mijn eigen ervaringen zijn zeer gemengd, moet ik bekennen. Ik ben vaker teleurgesteld dan tevreden uit de zaal gekomen en een aantal keren in de pauze weggegaan.
Daar zijn verschillende oorzaken voor, maar een heel belangrijke is toch wel, dat de Hongaarse opera financieel gewoon niet dezelfde mogelijkheden heeft als opera's elders in de wereld. Topmusici zoeken hun heil elders, vaak om financiële, maar deels ook om artistieke redenen. Veel voorstellingen zijn bovendien in het Hongaars, zij het tegenwoordig wel met boventiteling, en dat is ook een wat verwarrende ervaring, vind ik zelf.
Maar er zijn alternatieven voor operaliefhebbers: de live HD-transmissies van de New York Metropolitan Opera, die plaatsvinden in het Uránia Nationale Filmtheater op de Rákóczi út 21 en in het Paleis der Kunsten bij de Rákóczi-brug (die ondanks zijn naam op een totaal andere plek ligt). Twee totaal verschillende gebouwen: het Paleis der Kunsten is een indrukwekkend voorbeeld van moderne architectuur, terwijl Uránia gevestigd is in een rijk versierd pand uit het eind van de 19de eeuw, waar oorspronkelijk een cabaret inzat voor het "Wetenschappelijk Theater" en daarna, in 1917, de eerste Hongaarse bioscoop werd.

De architect liet zich inspireren door de Moorse en Venetiaanse bouwkunst en de zaal is misschien niet helemaal zo mooi als die in het Operagebouw op de Andrassy út, maar hij kan de concurrentie aardig aan. Bovendien zijn de stoelen comfortabeler en heeft het theater een mooi café, dat ook buiten de voorstellingen om een bezoek waard is.
De live satelliet-transmissies van de Metropolitan Opera zijn een fenomeen, waar inmiddels honderden bioscopen wereldwijd aan deelnemen. De voorstellingen worden vertoond in HD en zijn van zo'n goede kwaliteit dat ze volgens sommigen haast beter zijn dan de echte voorstelling in New York zelf. De uitzendingen zijn een enorm succes en de zaal is bijna altijd uitverkocht. Dat inspireerde Uránia om dit seizoen ook live transmissies te doen van een rondleiding door de Leonardo da Vinci-tentoonstelling in Londen.
Kaartjes boeken vooraf is een must. De website van Uránia is helaas, en dommerwijs, niet in het Engels, maar wie wil weten welke opera op het programma staat, kan ook terecht op de Metropolitan zelf. Kaartjes kosten 4000 forint.

No comments: