Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

11 February 2012

Engelstalige rondleidingen in het Museum voor Schone Kunsten

Zo'n tien jaar geleden was het Museum voor Schone Kunsten op het Hősök tere, naast de Nationale Galerie het toonaangevende museum voor klassieke kunst in Hongarije, nog een ingeslapen instituut waar je de stofnesten kon wegblazen tussen de mummies, van achter de schilderijen en uit de haren van de suppoosten. Het museum beschikte over een vaste collectie, en dat was dat. Er werden geen tentoonstellingen gehouden, er werden geen werken aan andere musea uitgeleend en er werd geen kunst geleend. Het leek zelfs een goede vraag of de toenmalige directeur wel door had dat er andere musea bestonden.
Met de komst in 2004 van de huidige directeur László Baán is het museum een plek geworden die het bezoeken zeker waard is. Het museum is gespecialiseerd in buitenlandse kunst, want Hongaarse schilderkunst heeft al sinds het einde van de 19de eeuw een eigen plaats in de Nationale Galerie. De collectie kan zich qua omvang niet meten met grote internationale musea, maar dat maakt een bezoek meteen ook wat overzichtelijker. En er worden met de regelmaat van de klok tentoonstellingen gehouden die elders niet misstaan.
Niet ieder Hongaars museum is ingesteld op buitenlandse bezoekers, maar het Museum voor Schone Kunsten doet er alles aan om een anderstalig publiek te verwelkomen.
Vijf dagen per week zijn er gratis Engelstalige rondleidingen in de permanente collectie, verzorgd door vrijwilligers. Op dinsdag, woensdag en donderdag zijn de rondleidingen om 11 uur 's ochtends en 1 en 2 uur 's middags. Op vrijdag valt de rondleiding om 1 uur uit en op zaterdag is er alleen om 11 uur een tour. Daarnaast is er een thematische Engelstalige rondleiding tijdens de museumavond die een keer per maand op donderdag wordt gehouden.
Verder organiseert het museum op verzoek op andere tijden rondleidingen voor groepen en individuen. Die tours zijn uiteraard niet gratis, en moeten vooraf worden geregeld.
Misschien eerder iets voor vaste bewoners van de stad zijn de series Engelstalige kunstlezingen, iedere donderdagochtend om 10.15. Deze maanden loopt er een serie lezingen over mythologie en de bijbel in de kunst. Meer informatie is te vinden op de uitvoerige website van het museum onder events.


No comments: