Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

10 February 2016

Van en naar het vliegveld: taxi, bus of minibus?

Liszt Ferenc Airport
Taxi, minibus, gewone bus? Een trein heeft het vliegveld niet, maar wie op Liszt Ferenc Airport in Boedapest landt, heeft keuze te over om de stad in te komen. En vreselijk duur hoeft het niet te zijn.
Voor veel mensen is de taxi de meest voor de hand liggende oplossing, zeker als je met een paar mensen bent. Jaren geleden leek het voor de ingang van het vliegveld een beetje op het wilde westen, met taxichauffeurs die elkaar verdrongen om de aandacht van de passagiers te trekken, en als je pech had, kon de rekening bij het hotel wel eens de eerste tegenvaller van de vakantie worden. Maar die tijden zijn voorbij. Tegenwoordig is er nog maar één taxibedrijf, Fötaxi, Voor de meeste bestemmingen in Pest komt een rit op rond 5900 tot 6500 forint (22 tot 24 euro) uit.
Je kunt de taxi in euro's betalen, maar het is voordeliger om in het vliegveld geld in de aankomsthal achter de douane te pinnen, wat met iedere pinpas kan.  Contante euro's wisselen is op het vliegveld af te raden, de wisselkoers is er buitengewoon ongunstig. Met een pinpas kun je ook in veel winkels gewoon betalen.
Geld pinnen is zeker nodig voor de goedkoopste optie om de stad in te komen: de stadsbus 200E, die stopt tussen de aankomsthallen van 2A en 2B. Buskaartjes zijn verkrijgbaar bij de balies van het openbaar vervoerbedrijf BKK en bij de automaat bij de bushalte. Losse kaartjes kosten 330 forint. Wie vaker van het openbaar vervoer gebruik wil gaan maken, kan meteen op het vliegveld al een dag- of weekkaart kopen (klik hier voor een overzicht van alle kaartsoorten). Kaartjes zijn ook in de bus te koop, maar dan zijn ze duurder. De bus rijdt naar het metrostation Kőbánya. Van daaraf gaat metro M2 de stad in. Hou er bij het gebruik van losse kaartjes rekening mee dat je bij iedere keer dat je overstapt, een nieuw kaartje moet afstempelen.
Bus 200E rijdt tussen vier uur 's ochtends en 11 uur 's avonds. Wie heel laat arriveert, kan gebruik maken van een nachtbus, maar tegen die tijd is de taxi waarschijnlijk een betere optie, vooral omdat je ook bij de nachtbus een keer moet overstappen om de stad in te komen. Stadsbus 200E doet ook het treinstation Ferihegy aan, maar dat is nauwelijks interessant voor mensen die naar het centrum moeten. Alleen wie buiten Boedapest moet zijn, zal daar mogelijk iets aan hebben.

Uiteraard zijn er ook andere opties voor wie geen openbaar vervoer wil gebruiken. Voor wie alleen reist, of juist in een iets grotere groep, en de voorkeur geeft aan vervoer van deur tot deur, is de airportshuttle-service interessant. Voor twee of drie mensen is het prijsverschil tussen de taxi en deze minibus niet zo groot, en de minibus heeft bovendien een nadeel: de busjes rijden pas als er voldoende passagiers in zitten, en zet iedereen vervolgens bij zijn adres af. Als je als laatste afgeleverd wordt, kan zo'n rit best lang zijn. Tickets zijn te krijgen bij de desk in de aankomsthal, of je kunt online vooraf reserveren. Dat laatste is vooral voor groepen interessant. Wie ook op de terugweg met de airportshuttle wil reizen, doet er slim aan meteen een retourticket te kopen, want dat is een stuk goedkoper.
Zoals gezegd, taxiprijzen in Boedapest zijn tegenwoordig streng gereguleerd. Hoewel taxibedrijf Fötaxi is de enige die op het vliegveld klanten mag oppikken, moeten alle taxi's in Boedapest verplicht dezelfde prijs hanteren. Blijft natuurlijk staan dat het ene bedrijf betrouwbaarder is dan het andere en dat er nog altijd veel extra valt te verdienen met het verzinnen van een extra lange route. Daarom bij deze een overzicht van betrouwbare bedrijven.

8 comments:

Jan Schut said...

Wetenswaardig is dat het openbaar vervoer in Hongarije voor 65 plussers uit EU landen gratis is.

Runa Hellinga said...

Klopt inderdaad. Zorg er wel voor een identiteitsbewijs bij de hand te hebben, want daar kunnen controleurs op vragen. Voor een uitgebreider overzicht van de tarieven van het openbaar vervoer, zie http://www.boedapest-op-maat.com/search/label/Budapest%20Card

Anonymous said...

Superhandig deze informatie. Dank!

stef said...

Wij zijn van plan om deze zomer vanuit belgië naar boedapest te fietsen. Weet u of taxi's ook fietsen meenemen naar de luchthaven?

Runa Hellinga said...

Beste Stef,

Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Taxi's zijn personenauto's, dus waar zouden ze die moeten stouwen? Maar je kunt natuurlijk altijd een taxibedrijf bellen, City taxi bijvoorbeeld, 003612111111. Ze spreken er Engels.

Unknown said...

En stef? Nemen ze fietsen mee? Ik ben erg benieuwd anders ga ik zelf ook wel even bellen.

Anonymous said...

Vraagje, ik vertrek in november op citytrip naar boedapest. Ik moet echter heel vroeg het vliegtuig terug nemen (06.40 u) Hoe pak ik dat het beste aan want ik wil natuurlijk mijn terugvlucht niet missen...

Eliza said...

Thanks for sharing this useful info.. wat kost een taxi