Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

7 December 2015

Uit eten op Kerstavond, update 2015

Café New York
Kerstavond, 24 december, is een beetje een dooie boel in Hongarije. Het is traditioneel een familiefeest dat thuis gevierd wordt met vissoep of vis in een andere vorm, meestal karper, omdat vis een oud symbool voor Christus is. Winkels, café's, restaurants, alles gaat dicht. 's Ochtends is er nog tijd om boodschappen te doen, een deel van de restaurants serveert nog wel een middagmaal, of is nog open voor mensen die een afhaalkerstmaaltijd besteld hebben, maar daarna houdt het openbare leven op. Zelfs een deel van het openbaar vervoer stopt ermee, een beetje zoals in Nederland met oud en nieuw. Daar sta je dan als toerist. Zelfs de meeste hotel-restaurants zijn dicht die avond. Er is vaak wel een of andere voorziening voor gasten, maar als toevallige passant kun je er niet zomaar terecht. Gelukkig zijn er wel een paar opties, al zul je in bijna alle gevallen diep in de buidel moeten tasten. En wie niet nu reserveert, maakt waarschijnlijk geen schijn van kans.
Onderstaande lijst is in december 2015 aangevuld, en, moet erbij worden gezegd, ook gezuiverd,. Gezien het aantal Hongaarstalige artikelen over de vraag waar je op kerstavond uit eten kunt gaan, is er ook onder Hongaren behoefte aan open restaurants die avond, maar een trend om open te blijven er er desondanks niet. Een behoorlijk aantal restaurants die in 2012 nog een menu hadden op kerstavond, zijn in 2015 dicht. Eventuele tips zijn van harte welkom.
Alá carte eten is er op kerstavond niet bij. Veel restaurants hebben een speciaal kerstmenu. wat voor vegetariërs en vishaters slecht nieuws is: vis (en anders vlees) horen er met kerstmis in Hongarije nu eenmaal bij. Wie speciale wensen heeft, kan beter op zoek gaan naar een kerstbuffet, want dat biedt over het algemeen voor elk wat wils.
Zoals gezegd, traditioneel speelt karper op kerstavond een belangrijke rol, ook in restaurants. Die komt vaak in de vorm van Hongaarse vissoep, een vaak behoorlijk pittige soep waarin karper meestal de hoofdrol speelt. Regionaal zijn er verschillende recepten, soms zit kuit in, soms cittroen, maar altijd wordt de soep op smaak gebracht met onder meer paprikapoeder en met zure room. Vissoep staat overigens niet op ieder kerstmenu, maar vis zeker wel.

De goedkoopste gelegenheid voor een maal op kerstavond biedt waarschijnlijk restaurant Araz in de Dohány utca 42-44 in de joodse wijk. Het heeft een speciaal kerstmenu voor 8500 forint (pakweg 27 euro). Even duur is het Princessin Étterem in de Só utca.  Al wat duurder, maar nog steeds redelijk betaalbaar is het kerstavondbuffet van Restaurant Pepper, in het Marriott Hotel, dat exclusief drank net geen 11.000 forint (35 euro) kost. Hoewel het gebouw van het Marriott van buiten geen schoonheidsprijs verdient, is het restaurant van binnen plezierig mediteraan ingericht en het biedt bovendien een onovertroffen uitzicht over de Donau. Ook het Intercontinental Hotel even verderop laat toeristen met de kerst niet in de kou staan. Net als het Marriott heeft het op kerstavond een buffet met voor elk wat wils voor 14.900 forint (pakweg 44 euro) inclusief glühwein en koffie. In dezelfde prijsklasse ligt ook het buffet van het Icon étterem in het Hilton Hotel op de burchtheuvel.
Alweer aanzienlijk duurder zijn de menu's die Café New York op de Erzsébet Körut in de aanbieding heeft. Wie daar wil gaan eten, is al snel 60 euro per persoon kwijt, zonder de drank. Daarvoor zit je dan overigens wel in een van de mooiste restaurants van de stad. Minder mooi, en een tikkeltje goedkoper, is de ÉS-bisztró in het Kempinski-hotel.
De meeste van de eerder genoemde restaurants zijn verbonden aan een hotel. Dat geldt niet voor Paris Budapest en Onyx. Het zijn restaurants in de luxe categorie, maar Onyx, een van de drie restaurants in Hongarije met een Michelinster, spant vermoedelijk de kroon in de hele rij: voor 250 euro word je daar vergast op een acht gangen menu inclusief champagne en wijn. Gasten dienen precies om zeven uur 's avonds aan te schuiven.
Waar je ook precies op tijd moet zijn, is op de twee kerstavondrondvaarten op de Europa boot. Inclusief een buffet, drank, levende muziek en een rondvaart van twee uur kost de avond 13800 forint per persoon.  Er zijn twee vaarten, één om zes uur en één om negen uur 's avonds. Reserveren kan via Jegymester. Helaas is de informatie in het Hongaars, maar onder aan de pagina staan de links naar de reserveringsopties.
Café Jedermann, in de Raday utca 58, is iedere dag, dus ook op 24 december en beide kerstdagen open vanaf 8 uur 's ochtends. Jedermann is eigendom van de Nederlander Hans van Vliet en richt zich vooral op een jong publiek. Er zijn ook regelmatig optredens. Hou er rekening mee dat je er alleen cash kunt betalen.
Wie het simpeler wil houden, of zich gewoon niet zo thuis voelt tussen wit gesteven tafellakens en eindeloze rijen bestek, kan vanaf 9 uur 's avonds terecht in de Szódá Kavézó, Wesselényi ut 18, in de joodse wijk. Het is een café, het publiek is er vooral jong, het eten zal er simpel zijn, maar gezellig wordt het er ongetwijfeld wel. En verder? Wie in een hotel zit, kan bij de receptie vragen wat er geregeld is voor gasten, wie in een appartement zit, doet er goed aan 's ochtends op tijd boodschappen te doen. Een andere optie zijn Aziatische restaurants. Een deel daarvan is wel geopend, en hebben meestal geen apart kerstmenu. Maar even vooraf informeren is wel raadzaam.
Op eerste en tweede kerstdag is er meer open, maar lang niet alles, en hou er rekening mee: dan gaan veel Hongaren ook uit eten. Reserveren is hoe dan ook aan te raden, en liefst ruim van te voren.

No comments: