Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

6 March 2015

Huur een Trabant

Niet te huur: Trabant op de burchtheuvel
Je ziet ze niet vaak meer in het Hongaarse straatbeeld, maar weinig staat voor West-Europeanen zo symbool voor het communistische verleden als de Trabant, dat autootje van kunststof waarvan het ontwerp niet of nauwelijks werd gewijzigd sinds het eerste exemplaar in 1958 van de band rolde.
Een rit in een Trabant is een speciale ervaring, en meerdere bedrijven in de stad bieden Trabanten te huur. Maar ondanks namen als Rent a Trabant blijkt het daarbij in de meeste gevallen om een georganiseerde tocht te gaan, met een chauffeur van het bedrijf aan het stuur.
Trabant Rent is een van de weinige bedrijven waar je echt gewoon een Trabant meekrijgt. Het is een piepklein bedrijf, om precies te zijn, ze hebben één auto ter schikking, een Trabant uit 1989 die voorzien is van viertakt Volkswagen Polo-motor, in tegenstelling tot de Trabanten van voor 1989, die een tweetaktmotor hadden. Die tweetaktmotoren veroorzaakten ook de typische 'Trabant-lucht', een walmende stank van slecht verbrande benzine vermengd met motorolie. Maar de wagen van Trabant Rent is milieuvriendelijk, althans, zo milieuvriendelijk als een auto met een motor uit 1989 kan zijn.
De Trabant was als voertuig verstoken van alle comfort. De stoelen zitten van geen meter, en over de vering zullen we het ook maar niet hebben. Rem- en stuurbekrachtiging zaten niet in het optionele pakket van de Trabant fabrieken, en air conditioning ook niet. Het is niet echt een auto voor lange ritten, al gingen hele gezinnen er vroeger mee op vakantie. Maar de nadelen waren meteen ook het grootste voordeel van de auto: iedere handige klusjesman kon hem zelf onderhouden en door de kunststof carrosserie roestte het ding niet.
Trabant Rent houdt er rekening mee dat niemand eindeloos met een Trabant op pad  wil. Hun auto is voor vier, zes of acht uur te huur, of voor twee dagen. In de huurprijs is de verzekering inbegrepen, plus een maximum aantal kilometers en de benzine die bij dat aantal kilometers hoort. Wie dat maximum overschrijdt, betaalt twee euro per tien kilometer extra. Prijzen: vanaf 37 euro voor vier uur op een door-de-weekse dag. Ze vragen een borg van honderd euro en leveren de wagen (tegen extra betaling) af op iedere gewenste plek in Budapest.
Wie geen Trabant wil huren, maar alleen even wil mijmeren bij dit stukje communistisch verleden: op het Disz tér op de burchtheuvel in Buda is een creatieve Trabant-eigenaar die zijn zeer authentieke voertuig daar op straat tentoonstelt (als hij er niet toevallig mee aan het rijden is). Door een kier in het raam kun je geld inwerpen voor het onderhoud. Van de auto of de eigenaar, dat blijft een beetje in het midden.

No comments: