Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

6 March 2015

Huur een Trabant

Niet te huur: Trabant op de burchtheuvel
Je ziet ze niet vaak meer in het Hongaarse straatbeeld, maar weinig staat voor West-Europeanen zo symbool voor het communistische verleden als de Trabant, dat autootje van kunststof waarvan het ontwerp niet of nauwelijks werd gewijzigd sinds het eerste exemplaar in 1958 van de band rolde.
Een rit in een Trabant is een speciale ervaring, en meerdere bedrijven in de stad bieden Trabanten te huur. Maar ondanks namen als Rent a Trabant blijkt het daarbij in de meeste gevallen om een georganiseerde tocht te gaan, met een chauffeur van het bedrijf aan het stuur.
Trabant Rent is een van de weinige bedrijven waar je echt gewoon een Trabant meekrijgt. Het is een piepklein bedrijf, om precies te zijn, ze hebben één auto ter schikking, een Trabant uit 1989 die voorzien is van viertakt Volkswagen Polo-motor, in tegenstelling tot de Trabanten van voor 1989, die een tweetaktmotor hadden. Die tweetaktmotoren veroorzaakten ook de typische 'Trabant-lucht', een walmende stank van slecht verbrande benzine vermengd met motorolie. Maar de wagen van Trabant Rent is milieuvriendelijk, althans, zo milieuvriendelijk als een auto met een motor uit 1989 kan zijn.
De Trabant was als voertuig verstoken van alle comfort. De stoelen zitten van geen meter, en over de vering zullen we het ook maar niet hebben. Rem- en stuurbekrachtiging zaten niet in het optionele pakket van de Trabant fabrieken, en air conditioning ook niet. Het is niet echt een auto voor lange ritten, al gingen hele gezinnen er vroeger mee op vakantie. Maar de nadelen waren meteen ook het grootste voordeel van de auto: iedere handige klusjesman kon hem zelf onderhouden en door de kunststof carrosserie roestte het ding niet.
Trabant Rent houdt er rekening mee dat niemand eindeloos met een Trabant op pad  wil. Hun auto is voor vier, zes of acht uur te huur, of voor twee dagen. In de huurprijs is de verzekering inbegrepen, plus een maximum aantal kilometers en de benzine die bij dat aantal kilometers hoort. Wie dat maximum overschrijdt, betaalt twee euro per tien kilometer extra. Prijzen: vanaf 37 euro voor vier uur op een door-de-weekse dag. Ze vragen een borg van honderd euro en leveren de wagen (tegen extra betaling) af op iedere gewenste plek in Budapest.
Wie geen Trabant wil huren, maar alleen even wil mijmeren bij dit stukje communistisch verleden: op het Disz tér op de burchtheuvel in Buda is een creatieve Trabant-eigenaar die zijn zeer authentieke voertuig daar op straat tentoonstelt (als hij er niet toevallig mee aan het rijden is). Door een kier in het raam kun je geld inwerpen voor het onderhoud. Van de auto of de eigenaar, dat blijft een beetje in het midden.

No comments: