Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

20 February 2015

Voorstellingen van WereldklasseHet Uránia Filmtheater

De taal blijft een handicap als je in Boedapest een voorstelling wilt bezoeken. Maar er is een alternatief: er zijn inmiddels al drie culturele instellingen in Boedapest die live-transmissies verzorgen van voorstellingen van wereldberoemde gezelschappen als de Metropolitan Opera in New York, het Shakespeare Globe theater in Londen en het Bolshojballet in Moskou.
Het moderne Paleis der Kunsten was in 2008 de eerste in Boedapest die ermee begon en het Hongaarse publiek de mogelijkheid gaf om de Metropolitan Opera dan wel niet helemaal in het echt te zien en ervaren, maar wel live op een bioscoopscherm en in uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Natuurlijk is het moderne Paleis der Kunsten als gebouw geen alternatief voor de romantiek van de  negentiende eeuwse Opera aan de Andrássy út, maar de kwaliteit van de voorstellingen uit New York is aanzienlijk hoger. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen, de stoelen zitten een stuk beter. Zie voor meer informatie www.mupa.hu (ook in het Engels).
Voor wie toch graag een mooie klassieke zaal wil, bieden de voorstellingen in het Urania Filmtheater aan de Rakóczi út een goed alternatief. Dat filmtheater breidde heeft zijn aanbod aan HD-voorstellingen afgelopen jaren flink uitgebreid en naast opera’s van de Metropolitan staan er ook toneelstukken van het Globe Theater in Londen en het Bolshojballet in Moskou op het programma. Uránia is in 1899 gebouwd als filmhuis in een stijl die je misschien het best kunt beschrijven als een kruising tussen Moors en jugendstil. Het doet qua sfeer wel een beetje denken aan het Tuschinski theater in Amsterdam. Meer info op www.urania-nf.hu (ook Engels).
De jongste loot aan de live-HD stam is het onlangs geheel gerenoveerde Vigadó Theater aan de Korsó in Pest,  dat begonnen is met live-uitzendingen van opera- en balletvoorstellingen van de Koninklijke Opera in Londen. Het Pesti Vigadó is een schitterend gebouw, ooit neergezet als een bal- en concertzaal. De instelling is alleen zeer gericht op een Hongaars publiek. De eigenaar is de nieuwe en nationalistische Hongaarse Academie van Kunsten en dat merk je helaas aan de website, die in het Hongaars is en daardoor voor buitenlanders moeilijk toegankelijk. De Engelse website die er officieel is, stelt in praktijk niet veel voor. www.vigado.hu

No comments: